De danske boligejere kan glæde sig over lavere renter efter briternes farvel til EU. Men usikkerhed og forventning om lavere vækst og beskæftigelse bør overskygge det, vurderer Nordea og Danske Bank.

Bonus til de danske boligejere.

Umiddelbart gør rentefaldet efter briternes overraskende farvel til EU det billigere at være dansk boligejer, men både Nordea og Danske Bank advarer mod så entydig en konklusion på det opsigtsvækkende valgresultat i Storbritannien.

»På den kortere bane bliver danske boligejere begunstiget af lavere renter. Men på den længere bane forventer vi lavere vækst og lavere beskæftigelse, som vil trykke boligpriserne ned. Det her er ikke noget, som boligejerne skal være glade for. Den påstand må gerne aflives,« siger Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker hos Nordea.

Konkret er F5-renten faldet fra 0,46 pct. i går til 0,35 pct. i dag, mens F3-renten er dykket fra 0,17 pct. til nu 0,06 pct. Det gælder, hvis man skal optage et lån i dag, og når der er taget højde for kursskæringen ved optagelsen.

De lange renter er også faldet. Konkret handler den det 30-årige 2,5 pct. lån med afdrag i kurs 100,1, mens kursen på det 30-årige 2 pct. lån ligger i 96,7. Til sammenligning lå kurserne i går på 99,1 hhv. 95,6, dvs. ca. 1 kurspoint lavere.

»De danske realkreditobligationer betragtes som meget sikre, og derfor er det ikke overraskende, at investorernes efterspørgsel stiger på en dag, hvor de dårlige nyheder står i kø på andre markeder. Det kommer boligejerne til gode i form af højere kurser og derved lavere renter,« siger Lise Nytoft Bergmann og tilføjer:

»Boligejerne kan glæde sig over rentefaldet her og nu, da de lave renter forbedrer konverteringsmulighederne og giver nye boligkøbere lavere ydelser. På lidt længere sigt er det dog værd at huske på, at de lave renter er udtryk for en større usikkerhed, der nemt kan betyde lavere vækst og beskæftigelse i de kommende år. Samtidigt skal man huske på, at vi selv ejer en stor del af obligationerne via vores pensionsordninger, så man tager sådan set pengene fra en lomme til en anden lomme,« siger hun.

Las Olsen, cheføkonom hos Danske Bank, påpeger, at det især er usikkerheden, der fylder på de finansielle markeder i dag:

»Helt overordnet, så ved vi ikke, hvad der skal ske nu. Hvad har Storbritannien egentlig stemt nej til, og hvad har de sagt ja til. Det skal først på plads. Hvis det bliver en ordning ligesom Norge, så betyder det ikke så meget økonomisk set,« siger Las Olsen.

Den usikkerhed rammer også dansk økonomi, påpeger han:

»Problemet for økonomien er usikkerheden lige nu, og den rammer også dansk økonomi. Hvis man skal bygge en fabrik og investere i Danmark, så vil usikkerheden omkring mulighederne for at sælge på Europas næststørste marked være en stor bekymring. Så vi forventer et lavere investeringsniveau, lavere vækst i økonomien og lavere beskæftigelse. Det vil naturligvis også på sigt påvirke danskernes økonomi,« siger Las Olsen og tilføjer:

»Men lige nu og har kan boligejerne naturligvis glæde sig over rentefaldet, hvilket betyder, at folk med variable lån vil få lavere rente ved næste refinansiering, og at folk med fastforrentede lån kan overveje at konvertere. Samtidig er pundet også faldet dramatisk, hvilket kan få betydning for de mange danskere, der tager til London for at shoppe. Det bliver nu billigere. Olien er også faldet, og det vil også gøre det billigere at tanke bilen.«