Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

En studerende stoppede et overfald på et toilet. Siden blev hun overfaldet på en parkeringsplads - et overfald der nu er offentliggjort videooptagelser af. Hun døde på sin 23 års fødselsdag.

Tugce Albayrak hørte et nødråb ude fra toilettet.

Og som det mest naturlige rejste hun sig fra sin plads på den lokale McDonalds i Offenbach nær Frankfurt i det vestlige Tyskland og gik i retning af de høje stemmer.

På toilettet var en gruppe på tre mænd i færd med at chikanere to unge piger. Tugce Albayrak blandede sig, fik stoppet balladen, og pigerne slap væk fra toilettet.

Tugce Albayrak vendte tilbage til sine venner og spiste sin mad færdigt. Stille og roligt.

Men som man nu kan se på en overvågningsvideo, som bild.de mandag offentliggjorde, blev Tugce Albayrak senere samme aften antastet af den samme gruppe af mænd på parkeringspladsen foran McDonalds. De var sure. Og vrede over, at hun havde blandet sig i noget, som hun burde holde sig langt væk fra, fortæller lokale medier.

En 18-årig mand - foreløbig kendt i tysk presse som Sanel M. fra Serbien - angreb hende. Muligvis med et baseballbat, muligvis med en sten, det vides ikke sikkert, og det fremgår ikke af videoen, hvor man tilgengæld kan se, at den unge mand, der er klædt i en lys trøje, er stærkt ophidset, og at en eller flere fra gruppen forsøger at holde ham tilbage. Uden held.

Tugce Albayrak faldt bagover af slaget og slog hovedet så voldsomt, at hun øjeblikkeligt fik en hjerneskade.

Senere forsvandt hun væk i et koma.

Det voldsomme overfald fandt sted en lørdag aften for godt 14 dage siden, og fredag i sidste uge måtte lægerne på hospitalet i Offenbach erkende, at de ikke kunne gøre mere. Forældrene godkendte, at der blev slukket for respiratoren for Tugce Albayrak. Det var hendes 23 års fødselsdag.

Blomster og lys på parkeringspladsen hvor Tugce Albayrak blev overfaldet midt i november.
Blomster og lys på parkeringspladsen hvor Tugce Albayrak blev overfaldet midt i november. Foto: FRANK RUMPENHORST
Vis mere

Det meningsløse drab har de seneste døgn fået stor opmærksomhed i Tyskland, der har været flere mindehøjtideligheder og foran hospitalet har unge efterladt skiltet med ordene »Danke Tugce« eller »Tugce Hero«.

Bild.de's video af overfaldet på Tugce Albayrak er i skrivende stund blevet delt over 25.000 gange, og foreløbig har over 100.000 skrevet under på en opfordring til præsident Joachim Gauck om at tildele Albayrak - der har tyrkisk baggrund - en særlig pris for hendes modige indsats for at stoppe overfaldet på de to piger på toilettet.

»Hvor andre blot kiggede den anden vej, så viste jeres datter eksemplarisk mod og moralsk styrke, da hun kæmpede for de, der blev udsat for vold,« skrev præsidenten forleden i et brev til familien, og bemærkede, at Albayrak selv var blevet et offer for en »brutal forbrydelser,« og at han - som resten af landet - var »chokeret og rystet over denne voldsomme handling«.

»Ingen kan forstå den smerter, som I, jeres familie og jeres datters venner oplever i øjeblikket,« skrev Joachim Gauck i brevet, der er blevet gengivet i tyske medier.

»Hun vil for altid blive husket som en rollemodel. Vores land har jer i tankerne i disse dage«.