En dansk FN-soldat, der mistede livet i eks-Jugoslavien, var blot få minutter fra at blive reddet i sikkerhed. Men en beslutning fra den danske bataljonsledelse om at afbryde et evakueringsforsøg, fik fatale konsekvenser for den 23-årige sergent og gruppefører.

Søndag beskrev B.T., hvordan FN-soldaten Claus Gamborg 4. august 1995 mistede livet under borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien. Selv om den danske bataljonsledelse fem gange blev advaret om tidspunktet for en kroatisk storoffensiv, blev der ikke taget initiativ til at fjerne Claus Gamborg og hans gruppe fra en stærkt udsat kontrolpost. Gamborg blev efterfølgende dræbt af en kroatisk granat.

Nu viser det sig, at samme bataljonsledelse, under nu pensioneret oberst Jørn Jensens kommando, aktivt forhindrede en redningsaktion iværksat af Claus Gamborgs kompagnichef, kaptajn Carsten Holmfred.

Fik ikke lov at evakuere

- Jeg er utilfreds med, at jeg ikke fik lov til at evakuere Claus Gamborgs gruppe. Jeg vidste, hvad der foregik, og havde kontakt med mine folk. Derfor havde jeg også det bedste beslutningsgrundlag, fastholder Carsten Holmfred i dag.

Forud for det kroatiske angreb, der kostede ca. 2.000 serbere livet og drev 250.000 på flugt, havde Claus Gamborg og hans gruppe indøvet planerne for en evakuering til en betydeligt sikrere delingslejr, 800 meter fra den udsatte kontrolpost. Det var de planer, som på kaptajn Carsten Holmfreds initiativ blev iværksat 4. august klokken 05.45.

Her skulle to pansrede mandskabsvogne fra den danske delingslejr hente de i alt seks soldater på kontrolposten og bringe dem sikkert tilbage til lejren.

Det første redningsforsøg blev dog spoleret, da en maskingeværfejl på den ene af mandskabsvognene forhindrede danskerne i at nedkæmpe en serbisk soldat bevæbnet med en panserværnsraket. Kort efter befalede kaptajn Carsten Holmfred et nyt redningsforsøg, som skulle foregå med støtte fra danske mortergranater.

Isoleret i krydsild

Men få sekunder inden evakueringen afbrød bataljonschef Jørn Jensen aktionen. Dermed blev de danske soldater isoleret i krydsild mellem kæmpende serbere og kroater, og klokken 08.30 mistede Claus Gamborg livet.

Ifølge Jørn Jensen annullerede han evakueringen, fordi hele manøvren med mortergranater var for risikabel.

- Desuden sagde FNs rules of engagement (retningslinjer for hvordan soldater må agere, red.), at man kun måtte bruge våben i selvforsvar. Efter min opfattelse havde det at bruge morterer ikke noget med egenbeskyttelse at gøre, siger Jørn Jensen.

'Hjernedødt'

Holdningen deles dog hverken af kaptajn Carsten Holmfred eller af den dræbte Claus Gamborgs soldaterkammerater.

- Det var fuldstændig hjernedødt ikke at evakuere os. Det var den sidste chance, vi havde for at komme fri. For mig er det uforståeligt, at bataljonschefen ikke kunne træffe en selvstændig beslutning om sine egne folks ve og vel, siger tidligere konstabel Michael Flemming Jakobsen fra Claus Gamborgs gruppe.

Den kritik afvises af Jørn Jensen:

- Kompagnichefen og hans folk har siden episoden været meget bitre. Det forsøger de endnu en gang at få afløb for. Det er forståeligt nok. Og det er helt legitimt, når de mener, at jeg burde have givet en anden ordre. 

kve@bt.dk