Franske myndigheder har identificeret gerningsmanden bag Nice-angrebet som Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, en 31-årig fransk-tunesisk mand.

PORTRÆT: Han var kendt af naboer, sin svigerfamilie, arbejdskolleger og fransk politi som en ubehagelig fyr.

Med et langt synderegister, som blandt andet tæller en seks-måneders fængselsdom for et slagsmål efter et biluheld. Og en angiveligt sparsom interesse for religion, der, ifølge naboer, blev overgået af hans interesse for kvinder og alkohol.

Statsanklageren fra Paris, Francois Molins, bekræftede på et pressemøde fredag eftermiddag, at gerningsmanden bag lastvogns-terrorangrebet i Nice torsdag aften er den 31-årige Mohamed Lahouaiej-Bouhlel.

Anklageren bekræftede ved samme lejlighed, at han var »totalt ukendt« for den franske efterretningstjeneste. Det franske politi kendte ham, ifølge lokale medier, for voldelige episoder, husspektakler, røveri og mindre tyverier.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel var gift og havde tre børn. Han boede i det nordlige Nice og har arbejdet som chauffør og pakkepost.

Han var gift og havde tre børn, men han boede ikke længere sammen med sin kone. Parret har ifølge konens fætter ikke været sammen i tre år, og de var ved at blive skilt.

»Bouhlel var ikke religiøs. Han kom ikke i moskeen, han bad ikke, han fulgte ikke ramadanen. Han drak alkohol, spiste svinekød og tog stoffer. Han var ikke muslim, han var en lort. Han slog sin kone, min kusine, han var en frygtelig person,« siger fætteren Walid Hamou ifølge Daily Mail.

Fransk politi har i løbet af fredagen afhørt gerningsmandens kone.

Født i Tunesien

Den 31-årige gerningsmand Mohamed Lahouaiej-Bouhlel er født og opvokset få kilometer fra den tunesiske by Sousse. Byen, hvor Seifeddine Rezgui Yacoub i 2015 mejede 38 personer ned med maskingevær på en strand efter en ultrakort radikaliseringsperiode i jihadismens navn.

Lige som lastbils-angriberen fra Nice var han også kendt for at føre en løs tilværelse med brug af stoffer og alkohol.

Nu har Mohamed Lahouaiej-Bouhlel begået et lignende terrorangreb, men her slutter forbindelsen mellem ham og Islamisk Stat, så vidt vides, også.

Naboer i den nordlige del af Nice omtaler ham som en stille enspænder.

Andre fortæller om en fyr, der gik i shorts, bar sin cykel op og ned ad trapperne hver dag og havde hang til salsadans. Og endelig fortæller en kvinde fra hans opgang, at hun fandt ham ubehagelig, fordi han kiggede for meget efter hendes to døtre. Ingen meldinger om koranskoler, radikale imamer eller rejser til Islamisk Stat forbindes umiddelbart med hans navn.

Men med sin ugerning torsdag aften har han udført et terrorangreb om ikke andet så i islamisternes ånd. Også selv om han måske hverken var medlem af terrororganisationen eller blev udsendt af dens ledelse.

Senest har Islamisk Stats talsmand, Abu Muhammed al-Adnani, i 2014 opfordret til at anvende tunge køretøjer til at udføre terrorangreb.

Og tidligere – i 2010 – beskrev en fremtrædende og stadig aktiv Al Qaeda-leder i detaljer, hvordan terrorister kan ramme vestlige mål og især gader forbeholdt fodgængere med firehjulstrukne køretøjer monteret med jernplader foran.

Al Qaeda-lederen afslutter sin opfordring i forårsudgaven af islamisternes magasin, Inspire, fra 2010 med en opfordring til, at man efterlader sig et brev, hvis man har fulgt terrorbevægelsens opfordring.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel lejede ifølge de franske myndigheder allerede den 19 tons tunge, hvide lastbil, som han benyttede under angrebet, 11. juli.

Lastbilen skulle være afleveret dagen før, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel i høj fart kørte den gennem menneskemængden på Promenade des Anglais torsdag aften klokken 22.30.

Ifølge flere øjenvidner svingede han lastbilen fra side til side for at ramme flest mulige ofre, lige som han også skød fra bilen.

Da lastbilen endelig blev bragt til standsning efter omkring 1,8 kilometer, blev gerningsmanden efter en kort skudveksling dræbt af det fransk politi. I førehuset fandt man blandt andet to Kalashnikov-rifler, ammunition og en mobiltelefon.

Ifølge statsanklager Francois Molins er 84 mennesker ind til videre omkommet - herunder flere børn - og mindst 52 befinder sig stadig i en kritisk tilstand efter angrebet.

Det er endnu uklart, hvad Mohamed Lahouaiej-Bouhlels motiv var, og om han har efterladt sig en forklaring.

Hans angreb bærer Islamisk Stats varemærke, men de oplysninger, der indtil videre er tilgængelige om ham, afslører ikke andre spor fra terrororganisationen.

Det udelukker dog ikke, at han ligesom andre IS-jihadister har gennemgået en hurtig og privat radikalisering baseret på generelle holdninger, som han har haft i forvejen. Eller at han som andre IS-sympatisører har følt sig inspireret af Islamisk Stat gennem de seneste år og til sidst har besluttet sig for at handle.

I øjeblikket afprøves alle teorier om, hvad der fik ham til at tage beslutningen om at pløje en lastbil gennem 30.000 mennesker på promenaden i Nice.

Islamisk Stat tog lørdag skylden for angrebet og kaldte ham 'en af vores soldater'.

Denne artikel blev oprindeligt bragt hos b.dk