Den syriske læge Haifaa Awad stod forleden sammen med hundredvis af mennesker for at demonstrere mod Ruslands deltagelse i krigen i Syrien

»Russerne bomber systematisk læger og hospitaler i Aleppo, det er derfor, vi står her i dag.« Ordene kommer fra den 30-årige læge, debattør og aktivist Haifaa Awad, som stod blandt 200 hvide flag påmalet et fredstegn.

Sammen med op mod 300 borgere gik hun under parolen ’Stop drabene i Aleppo’ på gaden for at demonstrere mod Ruslands deltagelse i krigen i Syrien. Det skete foran den russiske ambassade på Østerbro i København.

52-årige Lone Dörge fra København stod fastlåst med sit eget banner med en opsang til Ruslands præsident Vladimir Putin og Syriens Bashar al-Assad: ’Putin – Assad: Stop bombing children’.

»Jeg har intet håb om, at Putin og Assad gør noget, men jeg håber, at vi kan råbe vores egne politikere op og øge presset på en ny dagsorden for Syrien. Selvom jeg ikke har nogen relationer til Syrien, så kan jeg kende et folkedrab, når jeg ser et,« siger Lone Dörge.

Belejring møder kritik

I Aarhus var der også kaldt til støttearrangement for den syriske storby Aleppo. Byen er opdelt i regerings- og oprørskontrollerede områder, men særligt præsident Bashar al-Assads belejring af den østlige bydel, hvor regimet med Ruslands hjælp kæmper mod oprørsgrupperne, møder kritik.

Haifaa Awad er selv født og opvokset i den syriske hovedstad Damaskus, og har arbejdet som frivillig læge i Syrien. Hun kalder det ’uhyrligt’ og beskylder Assad-regimet og Rusland for at begå krigsforbrydelser i Aleppo. Ifølge Haifaa Awad begraver man nu hospitalerne under jorden eller gemmer dem i lejligheder, fordi de bliver bombet.

»Jeg sympatiserer med mine kollegaer, som ikke er flygtet ud af Syrien, men som bliver for at redde menneskeliv. Derfor appellerer jeg til den russiske befolkning og de russiske medier om at stille skarpt på, hvad det er, Putin gør – han bomber mine kollegaer, som har valgt at blive der for de civiles skyld,« siger Haifaa Awad.

Hun kender flere læger, som stadig er og arbejder i Aleppo, som hun er i kontakt med, når der ellers er internet i den hærgede syriske storby.

»De siger, at de venter på at dø. Flere hospitaler er ude af funktion, og der bliver udført operationer på gulvet i skadestuerne – der er mange patienter, som de ikke kan redde,« siger Haifaa Awad.