18-årige Emma Martinovic overlevede Anders Breiviks massemord på øen Utøya. Nu er hun vendt tilbage til hverdagen, hvor hendes nerver hænger i en tynd tråd.

Hun skriver om sine oplevelser på en blog på nettet. Det er hendes måde at håndtere den grufulde episode, og i mandags skrev hun om sin første arbejdsdag på et politikontor.

- Jeg har i dag valgt at tage på arbejde. I kan jo forestille jer, hvad jeg følte, da jeg så en kollega komme ind ad døren med uniform på. Jeg kunne ikke gøre andet end at kigge ned i jorden og mærke tårerne presse på. Jeg gik langsomt mod ham og gav ham et kram. Det var så svært at mærke uniformen mod mine fingre, og det var så vanskeligt at se ham i øjnene uden at se ansigtet på den djævel, der skød os, skriver hun.

Se billederne: Her er ofrene for massakren

Hun oplevede noget af det værste, de mange børn og unge blev udsat for på øen. Hun så sine venner blive henrettet. En efter en. I alt 68 er indtil videre døde efter massakren på øen.

Hun havde kastet sig i vandet, da Anders Breivik kom ud af skoven for at skyde hende og hendes venner på stranden. Hun svømmede væk på ryggen og kunne se alt, hvad der skete inde på stranden.

- Jeg hørte bare hans rå latter, når han skød. Jeg så, at der blev færre og færre, der begyndte at svømme for deres liv. En af dem, der var på vej ud i vandet, blev skudt i hovedet. Jeg så det hele, siger hun til fvn.no.

Den barske oplevelse har sat sig fast. Hun føler, at hun konstant er på randen af et sammenbrud.

- Mange undrer sig nok over, hvorfor jeg tog på arbejde. Men jeg ønskede at se mine kollegaer. Og jeg ønskede at komme ud, før jeg kommer til det sammenbrud, hvor jeg låser mig inde og slår alt fra, skriver hun.

Og tegn på det komplette sammenbrud har allerede været der, skriver hun.

- Jeg må ærligt indrømme, at tårerne faldt, da jeg sad på rutebilstationen og hørte et stort smæld bag mig. Jeg var skrækslagen for at vende mig rundt. Jeg er bange for alt. Jeg kigger mig konstant over skulderen, når jeg går - og jeg tager ikke øjenkontakt med mennesker, skriver hun.

Bliver genkendt på gaden

På gaden oplever hun at blive genkendt af mennesker, der har set hendes billede i aviserne.

- Jeg kan mærke blikkene på mig. Jeg kan se, når fremmede mennesker genkender mig. En gammel dame kom hen til mig og spurgte, om jeg ikke ville give hende et kram. Hvad andet kunne jeg gøre end at sige tak? Tak er det ord, som bliver gentaget igen og igen, skriver hun.

Se de gribende billeder: Roser og tårer i Oslo

76 personer mistede livet ved de to angreb i Norge fredag. Otte personer mistede livet ved bombeangrebet i Oslo centrum, mens 68 er bekræftet døde fra skyderiet på øen Utøya cirka 30 kilometer fra Oslo. Fem personer savnes stadig. Handlingen blev begået af den 32-årige terrorsigtede Anders Behring Breivik, der har erkendt de faktiske forhold i sagen, men nægter skyld.

Se reportagen: Vores hjerter bløder