Før massemorderen og terroristen Anders Breivik i fredags køligt myrdede 86 børn og unge på øen Utøya, sprængte han en voldsom bilbombe i Oslo centrum.

Norsk Politi oplyser nu, at 32-årige Anders Breivik brugte to lejede varebiler til sit angreb på regeringsbygningen i Oslo. En bil blev brugt som bilbombe og en anden bil som flugtbil.

Det skriver dagbladet.no.

Et øjenvidne så en mistænkelig mand klædt i politiuniform komme gående fra Regeringskvarteret, hvor bomben kort tid efter sprang i Oslo klokken 15.22 og dræbte mindst syv personer.

Læs også: Kronprinsessens stedbror døde på Utøya

- Jeg snakkede i telefon på kontoret og undrede mig over en mand klædt i noget, der kunne minde om politiets sommeruniform. Han kom gående fra Regeringskvarteret før han satte sig ind i en lille varebil på parkeringspladsen ved Hammersborg torv, siger øjenvidnet til dagbladet.no.

Et andet vidne så også en mand, der sandsynligvis var Anders Breivik.

- Jeg sad på mit kontor og så ud af vinduet mod Hammersborg torv. Der så jeg en høj og slank politimand, som havde en hjelm på sig. Han havde også høje skuldre som om, han havde noget under uniformen. Han satte sig ind i en brun eller beige bil. To minutter senere sprang bomben, siger vidnet til dagbladet.no. Anders Breivik havde en skudsikker vest på under uniformen.

Læs også: Forsker: Drab er markedsføring af manifest

Bilen var en Fiat Dublo. Den samme bil som Anders Breivik ankom i, da han kontaktede en fastlandsvagt ved øen Utøya halvanden time senere klokken 17.00. 

- Der kommer en sølvgrå varebil. I den sidder en politimand iført politiuniform og skudsikker vest. Han stiger ud af bilen og viser legitimation. Han siger, han er udsendt for at tjekke sikkerheden, og at det er ren rutine i forbindelse med terrorangrebet i Oslo. Alt ser korrekt ud, og jeg kalder en båd ind, som fragter ham over til Utøya. Der gik nogle minutter, så hørte vi skud, siger vagten Brænden Mortensen til avisen vg.no.

Varebilen, hvor terrorsigtede Anders Breivik gemte en stor, tung kunstgødningsbombe, var en Volkswagen Crafter. Den kan fragte op til 1.435 kilo.

Politiet har tidligere meldt ud, at den 32-årige massemorder havde købt seks tons kunstgødning i perioden inden terrorangrebet - og de fandt kun tre tons kunstgødning på hans gård efter angrebet.

En bombeekspert, som avisen vg.no har talt med, siger, at bomben i varebilen har været på minimum 500 kilo.

- Det er svært at vurdere præcist, hvor meget sprængstof, han har lavet, men bomben kunne have været mindst dobbelt så stor, siger bombeeksperten Per Nergaard.

Begge biler var lejet hos biludlejningsvirksomheden Avis. Det skriver Anders Breivik i sit 1.500 siders manifest - og Avis' administrerende direktør bekræfter dette.

Terroristen beskriver i manifestet, at han prøvede at fjerne alle spor fra bilerne. Han har brugt kemikalier til at fjerne taperesterne efter reklame for Avis på siden af bilerne.