Michael Wolff har tjent over 40 mio. kr. på sin sensationelle bog om Donald Trump. Men spørgsmålene begynder at indhente Wolff, og hans fald er nærmest »teatralsk«, siger medieanalytiker. På australsk TV faldt bogkongen for alvor fra tinderne.

Han har skrevet årets mest eksplosive bog, som bare sælger og sælger, og nu er Michael Wolff på turné for at sælge endnu flere bøger.

Og det går … ikke så godt.

»Michael Wolff smuldrer i real time,« skriver Washington Posts medieanalytiker tirsdag, og hans fald er nærmest »teatralsk«.

»Hans bog storsælger, men Michael Wolffs omdømme er røget sig en tur,« skriver det konservative National Review.

Den foreløbige kulmination på hans deroute kom mandag aften på det australske TV-program »Today«. Wolff var i stationens studie i London og med på en liveforbindelse til Sydney, og studieværten Ben Fordham gik hårdt til ham. Til sidst blev spørgsmålene så kildne, at Wolff måtte fingere en dårlig forbindelse, og at han ikke kunne høre spørgsmålene.

»Today« undersøgte bagefter sagen og konkluderede, at der ikke var tekniske problemer, og at Wolff havde løjet for at slippe ud af en knibe.

»Stop, stop ...«

Her er det opsigtsvækkende forløb ifølge et udskrift på det australske medie news.com.au:

Fordham: »I sidste måned sagde du i et TV-interview, at du var »absolut sikker på,« at Donald Trump i øjeblikket havde en affære …«

Wolff: »Stop, stop … jeg kan ikke …«

Fordham: »Men i sidste uge slog du så bak og sagde, at du ikke vidste, om præsidenten havde en affære. Skylder du ikke præsidenten og førstedamen en undskyldning?«

Wolff: »Jeg kan ikke høre dig.«

Fordham: »I sidste måned ...«

Wolff: »Hallo...«

Fordham: »… sagde du, at du var helt sikker på, at præsidenten havde en affære, og nu siger du ...«

Wolff: »Jeg har ingen forbindelse, jeg kan ikke høre ...«

Fordham: »Kan du ikke høre, hvad jeg siger?«

Wolff: »Jeg har ingen forbindelse ...«

Fordham: »Vi kunne høre hinanden fint før. Kan du stadig ikke høre mig?«

Wolff: »Kan du høre mig? Jeg hører ingenting?«

Ford: »Så Mr. Wolff kunne høre mig fint før, men han kan ikke høre mig nu … Det tyder på, at interviewet er forbi.«

Og på det tidspunkt havde Michael Wolff rejst sig i studiet i London og var udvandret.

Charlatan

I sig selv kunne det være en enkeltepisode, måske en træt forfatter, som havde været på turné i over en måned, og som ikke orkede flere spørgsmål - og tog den nemme udvej.

Men i tilfældet Michael Wolff er det ikke så simpelt.

For da han i januar udgav »Fire and Fury« om præsident Trump og Det Hvide Hus, noterede de fleste medier, at han var en omstridt størrelse. Han blev beskyldt for at blande sladder, kendsgerninger og fantasi til en strøm af sensation og med sig selv i hovedrollen, men bogen slugte ikke desto mindre al ilt i det offentlige rum og solgte som bare pokker.

I USA satte den nye rekorder for den hurtigstsælgende nonfiktion-bog, og i slutningen af januar havde »Fire and Fury« solgt 1,7 mio. eksemplarer. I en hel måned lå den nummer ét på salgslisten hos Amazon, bogen var på vej ud i 35 andre lande og som TV-serie. Og Bloomberg opgjorde i sidste måned, at Wolff stod til at tjene 7,4 mio. dollars eller omkring 45 mio. kr.

Men hvis han var berygtet som noget af en charlatan, hvorfor fik bogen så overhovedet sådan en gennemslagskraft? Fordi alle afsløringerne lød som om, at de kunne være sande, skrev New York Review of Books i et forsvar for bogen. Når bogen hævdede, at Trump ikke kendte selv de mest kendte politiske ledere, eller når bogen hævdede, at Trump var en sinke, og at hans rådgivere havde opgivet at undervise ham i USAs forfatning - så lød det sandt.

Andre forsvarede bogen med, at Michael Wolff og Donald Trump fortjente hinanden; de havde det samme pletvise forhold til sandheden - de ville begge hellere sælge en god løgn end stå tilbage med hylderne fulde af sandhed - og Wolff gav bare præsidenten, hvad præsidenten selv rejste rundt med, lød argumentet.

Den australske studievært på morgenprogrammet Today, Ben Fordham, gik hårdt til forfatteren Michael Wolff (t.h.). Bl.a. til Wolffs insinuationer om, at Trump har et forhold til sin FN-ambassadør, Nikki Hayley. Til sidst lod Wolff som om, at der var tekniske forbindelser mellem studiet i London og programmet i Australien. Det var der ikke, viser tekniske undersøgelser.
Den australske studievært på morgenprogrammet Today, Ben Fordham, gik hårdt til forfatteren Michael Wolff (t.h.). Bl.a. til Wolffs insinuationer om, at Trump har et forhold til sin FN-ambassadør, Nikki Hayley. Til sidst lod Wolff som om, at der var tekniske forbindelser mellem studiet i London og programmet i Australien. Det var der ikke, viser tekniske undersøgelser. Foto: Screenshot fra Channel 9
Vis mere

Affære

Så »Fire and Fury« dundrede derudad, men manglerne begyndte efterhånden at indhente bogen og manden, og i sidste måned blev Wolff forvist fra det amerikanske TV-program »Morning Joe«. Wolff solgte bl.a. bøger på spidsfindige insinuationer om, at Trump og FN-ambassadør Nikki Haley havde en affære - Trump rettede »sin helt særlige opmærksomhed« mod hende, og de tilbringer meget alenetid sammen på Air Force One, sagde han f.eks.

Nikki Haley afviste pure en affære, og hun var vred, og Wolff hævdede i TV-programmet, at han aldrig direkte havde sagt, at de havde en affære, og at Haley var et fæ, fordi hun overhovedet stod frem og benægtede det.

Det fik studievært Mika Brzezinski til at fare i flint.

»Du har det måske sjovt med at spille dit lille spil og danse rundt med ordene på den måde, men du hænger en kvinde til tørre. Det er ubehageligt (...) Det er pinligt, at vi har dig med i dag, men vi er færdige med dig,« tilføjede hun.

I Holland i sidste uge blev en journalist ved med at bore i spørgsmålet, og Wolff måtte til sidst bøje sig. »Jeg ved ikke, om præsidenten har en affære,« erkendte han.

Og nu kommer så den australske episode, hvor Wolff opfinder et teknisk problem for at slippe for spørgsmål, og Washington Posts medieanalytiker Erik Wemple råder ham til at opgive reklameturneen - for den er efterhånden blevet det modsatte: En reklame for ikke at købe bogen og i hvert tilfælde for ikke at tro på den, uanset hvor sand den lyder.