Hvis man bliver bidt af en myg, der bærer en malariaparasit, udvikler man malaria. Og den risiko udsætter halvdelen af jordens befolkning sig for hver dag. Man skønner, at mere end 600.000 mennesker dør af sygdommen hvert år, så det er en alvorlig sag.

Nu beskriver forskere i den nyeste udgave af det ansete tidsskrift 'The Lancet', at en ny, muteret malariaparasit spredes i Sydøstasien. Og den er resistent overfor de mest effektive midler til bekæmpelse af sygdommen.

Professor Arjen Dondorp, der er en af forfatterne bag artiklen, siger, at parasitten er en seriøs trussel.

»Det er alarmerende, at parasitten spreder sig så hurtigt, og vi frygter, at den vil sprede sig yderligere og med tiden nå Afrika, hvilket vil være katastrofalt. Det er en kamp mod uret. For at være ærlig er jeg meget bekymret,« siger han til BBC.

Det er den farligste variant af malariaparasitten, Plasmodium falciparum, der er muteret. Og den har vist sig at være resistent overfor to af de effektive lægemidler til behandling af den dødelige sygdom.

Den resistente parasit blev først opdaget i det sydvestlige Cambodia nær græsen til Thailand i 2008. I dag er den udover i Cambodia også blevet den dominerende malariaparasit i det nordøstlige Thailand, det sydlige Laos og i Sydvietnam.

92 pct af alle malariatilfælde forekommer i Afrika.

Siden 2001 har WHO anbefalet en kombinationsbehandling med flere typer medicin, men der er stadig lande, som ikke har råd til at lave kvik-test eller give patienterne den korrekte behandling.

Læger uden Grænser understreger, at den mest effektive måde at undgå malaria er ikke at blive stukket. Det gør man ved at sove under myggenet, bruge myggemiddel og sprøjte mod den myg, som bærer malariaparasitterne. Da myggene kommer, så snart mørket falder på, kan det også hjælpe at dække arme og ben.