Lyt til artiklen

Detaljerne vrimlede frem om Anders Breivik og hans liv under andendagen af retssagen mod den 33-årige nordmand i Oslo Tingret.

Tirsdag var dagen, hvor Anders Breivik selv fik ordet og kom med sin egen erklæring.
 
Men inden det skete, opstod der dramatik i retten.

En af de tre lægdommere, der sammen med to fagdommere skal beslutte, hvordan Breivik skal straffes, blev fra morgenstunden erklæret inhabil.   

Grunden til det skal findes dagen efter de grusomme terrorhandlinger den 22. juli 2011, hvor hele Norge var ramt af chok.

Her kom lægdommeren med en udmelding på den norske netavis VGs Facebookside:

- Dødsstraf er det eneste retfærdige i denne sag. 
 
Samtlige dommere forlod fra morgenstunden retten for at beslutte, om reserve-dommeren skulle træde til i stedet. Både forsvarer, anklager og bistandsadvokaternes repræsentant ønskede, at lægdommeren skulle erklæres inhabil. 
 
Omkring klokken 10.00 kunne Breivik så begynde sin forklaring, der varede i mere end 60 minutter.
Her fortalte massemorderen blandt andet, at han ville have gjort det igen.

- Og ja, jeg ville have gjort det igen, for forbrydelserne mod mit folk og min kultur er tusinde gange være, lød det fra massemorderen med henvisning til indvandringen i Norge.

Breivik havde oprindeligt kun fået en halv time til at læse sin erklæring op, og Dommer Wenche Elizabeth Arntzen henstillede flere gange til, at han forkortede sin tale, men lod ham alligevel tale ud.

- Jeg kræver, at jeg bliver frifundet for anklagerne, sluttede Breivik sin erklæring.

I løbet af tirsdagen fortalte Breivik også, hvordan han har hvidvasket penge på Bahamas, og hvordan han tjente styrtende med penge.

Blandt andet påstod han, at han havde tjent de første fire millioner, inden han var fyldt 27 år.
 
Retssagen mod Breivik begyndte i går - mandag - og varer ti uger. Breivik er tiltalt for massakren på Utøya, og bombningen i Oslo den 22. juli sidste år, hvor 77 personer blev dræbt og mange såret. 
Han erkender handlingen, men mener ikke, han skal straffes. 

Det forventes, at der falder dom den 20. juli - altså inden årsdagen for terrorhandlingerne. 

Nedenfor kan du læse en detaljeret gennemgang og hele liveopdateringen fra den anden retsdag.
Du kan også læse, hvad der skete på retssagens første dag her:Breivik: Jeg har tjent millioner

Breivik indrømmede at have hvidvasket penge på Bahamas. Han fortalte, at han har tjent mindst fire millioner.  

Detaljerne vrimlede frem om Breivik og hans liv under andendagen af retssagen mod den 33-årige nordmand. 

Anklageren udspurgte Breivik om hans arbejdsliv. Breivik fortalte, at han droppede ud af gymnasiet i 3.g, og at han derefter har selvstuderet blandt andet religionshistorie. 

På den økonomiske front klarede Breivik ifølge eget udsagnn sig også udmærket, idet han påstår, at han havde tjent de første fire millioner, inden han blev 27 år. 

- Det er ikke mange nordmænd, der lykkes at tjene deres første million, når de er 24 år, lød det fra anklager Inga Bejer Engh.

- Det er ikke nemt at få økonomisk gevinst, når man er så ung, men jeg klarede det, svarede Breivik, der blandt andet skulle have tjent pengene på at sælge falske dokumenter, hvorefter han hvidvaskede indkomsten i skattelyet Bahamas. 

Breivik: Jeg vidste, jeg ville blive set som et monster

Tidligere på dagen fortalte Breivik anklageren, at han ser sit massemord som en lovlig handling, og at han vidste, at folk ville se ham som et monster efter forbrydelsen, fortæller han.

- Jeg vidste jo, at jeg ville blive set som et monster. Det er jo et karakterdrab på sig selv, så det var jo ikke for min egen skyld, det er et offer, og jeg forventer, at de fleste aldrig vil kunne forstå det.

Sådan lyder det fra Breivik I Oslo Tingrett, hvor han netop nu bliver udspurgt af statsadvokaten om, hvad der drev ham til at begå terrorhandlingen sidste år.

Ser du dine handlinger 22. juli som lovlige? spurgte anklageren.

- Ja, men jeg forventer ikke, at folk forstår det. Dem, der forstår det, det er dem, der selv er ultranationalister, svarede Breivik, der forklarede, at han er ultra-nationalist, og at han tænker langsigtet.


Massemorderen Breivik: Jeg vil frifindes

Mere end en time fik Breivik til at læse sin erklæring op i Oslo Tingrett, selv om dommeren oprindeligt havde givet ham en halv time.

Breivik har erkendt at have begået massemordet og bombningen, men han mener ikke, at han skal straffes for sin gerning, da han mener, at han har gjort det i Norges tjeneste.

Og den holdning gentog han atter engang i sin timelange propagandatale i retten. Breivik mener, at indvandringen er skadelig for Norge, og at det er marxisternes skyld.

Breivik havde oprindeligt ekstraordinært kun fået en halv time til at læse sin erklæring i, og Dommer Wenche Elizabeth Arntzen henstillede flere gange til, at han forkortede sin tale, men lod ham alligevel tale ud.

- Jeg kræver, at jeg bliver frifundet for anklagerne, sluttede Breivik.

Breivik i retten: Ja, jeg ville gøre det igen

Inden han kom til afslutningen, nåede han dog at give udtryk for, at han ingen skrupler eller anger havde for det, som han havde gjort.

- Og ja, jeg ville have gjort det igen, for forbrydelserne mod mit folk og min kultur er tusinde gange være, lød det fra Breivik med henvisning til indvandringen i Norge.

Og heller ikke en udsigt til lange tider bag tremmer, skræmmer massemorderen.

- Tanken om, at jeg skal fængsles, skræmmer ikke. Jeg er født i et fængsel, hvor der ikke er ytringsfrihed. Det fængsel hedder Norge, lød det fra Breivik, da dommeren bad ham om at nedtone sin retorik.

Jeg er ikke barnemorder eller pædofil

Ytringerne om, at han gerne ville begå massemord igen kom efter, at Anders Breivik indledte sin erklæring med af nægte at være hverken barnemorder eller pædofil.

- Jeg er blevet kaldt narcissistisk, antisocial, patetisk, barnemorder, fej, pædofil, sociopat osv, forklarer Breivik, som mener, at det hele bare er propaganda.

Selv om Breivik har lavet et manifest, hvor han detaljeret har beskrevet nogle af de tanker, der drev ham til terroren, så er det i dag første gang efter hans anholdelse, at han får lov til at fortælle sin version af baggrunden for terrorangrebet til offentligheden.

LÆS ALT OM BREIVIK-RETSSAGEN HER

I alt mistede 77 personer livet den 22. juli sidste år, hvor Breivik detonerede en bombe i Oslo og gennemførte en massakre på Utøya.

Breivik forespurgte gennem sin forsvarer Geir Lippestad om til at læse en halv times erklæring op fra et støttedokument.

Geir Lippestad har argumenteret for, hvorfor det var vigtigt at give Breivik får lov til at læse dokumentet op.

- Det er vigtigt at høre om hans planlægning, hvad han tænkte på - og først og fremmest, hvorfor han gjorde, som han gjorde, lød det fra forsvareren.

Ligesom den første dag begyndte retssagen klokken ni, hvor Breivik vil blev ført ind i det fyldte lokale 250 i Oslo Tingrett.