Flere forskere og historikere har gennem længere tid spekuleret i, at Tredje Verdenskrig kan være under opsejling. Mordet på den russiske ambassadør i Tyrkiet og krigen i Syrien har fået flere til at drage paralleller til både Første og Anden Verdenskrig. Ifølge en svensk forsker er krigen allerede begyndt.

Sarejevo 1914. Tronfølgeren til det østrig-ungarnske rige, Franz Ferdinand, myrdes af en kun 19 år gammel serbisk nationalist. Mordet udløste en krig mellem Østrig-Ungarn og Serbien, som senere skulle vise at blive en katalysator for begyndelsen af Første Verdenskrig, hvor ni millioner mennesker mistede livet.

Mandag den 19 december i år, mere end hundrede år senere, blev den russiske ambassadør Andrey Karlov skudt og dræbt af en 22-årig tyrkisk betjent, der råbte 'hævn for Aleppo', mens de dræbende skud blev affyret under en tale i den tyrkiske hovedstad Ankara. Forholdet mellem de to lande har været kritisk, siden Tyrkiet sidste år nedskød et russisk kampfly på grænsen mellem Tyrkiet og Syrien, og drabet på ambassadøren har fået flere til at trække tråde til mordet i Sarejevo i 1914 og dermed frygte, at endnu en verdenskrig er under opsejling.

I et interview med Weekendavisen vurderer den svenske historiker og professor i efterretningsanalyse William Argell, at Tredje Verdenskrig ikke blot er under opsejling.

»Den er begyndt. Vi er i hvert fald nået så langt i denne proces, at vi ikke længere kan regne med, at der ikke bliver krig. Tværtimod daler barometeret. Advarslerne tager til i sikkerhedsanalyserne, og der udstedes ikke længere forsikringer om, at der ikke udbryder krig i Europa i de kommende fem-ti år,« lyder det i Weekendavisen.

William Argell fremhæver den nuværende konflikt i Syrien, hvor Rusland, Saudi Arabien og Iran er hovedaktørerne, mens Europa og USA står uden for, med den spanske borgerkrig i 1930'erne, som udspillede sig kort før udbruddet af Anden Verdenskrig. Ifølge William Argell er lighederne mellem mellemkrigsperioderne i 1920'ere og 1930'erne mange sammenlignet med situationen i dag og kommer oven i købet på et tidspunkt, hvor lande som både Danmark og Sverige er særligt sårbare.

Begge lande har skåret massivt ned på forsvarsbudgetterne, efter lange perioder hvor den generelle opfattelse har været, at risikoen for krig i Europa har syntes usandsynlig, ifølge William Argell. Akkurat som det var tilfældet før Anden Verdenskrig satte Europa i brand, påpeger professoren.