Lyt til artiklen

En tysk teenager, der sluttede sig til Islamisk Stat i 2016, er blevet fundet i live, sammen med andre kvindelige jihadister i en tunnel i Mosul

En bleg pige med håret fuld af støv.

Sådan beskriver det tyske dagblad Die Welt de første billeder, der blev taget af en tysk teenager, da hun i weekenden blev fundet og anholdt af irakiske soldater i den nyligt befriede by Mosul.

De tyske myndigheder undersøger i øjeblikket om der er tale om Linda W, en 16-årig fra Sachsen, der sidste år konverterede til islam, forlod sit hjem og fløj direkte fra Frankfurt til Tyrkiet. Her blev hun, ifølge dagbladet Bild smuglet ind i Syrien af Jund al-Aqsa, en terrororganisation med tilknytning til Islamisk Stat, og herfra blev hun angiveligt fragtet til Mosul.

»Nye fund i sagen om Linda W, er ved at blive undersøgt,« siger en talskvinde for kriminalkontoret LKA i Sachsen til Die Welt.

Den tyrkiske journalist Björn Stritzel skriver på Twitter, at medlemmer af Jund al-Aqsa i august 2016 bekræftede, at de havde gjort krav på Linda W efter hun ankom til Syrien. Terrororganisationen sagde til smuglerne, at hun tilhørte Jund al-Aqsa, der anses for at være en ud af mange grupper, der gør tjenester for Islamisk Stat.

Den tyske teenagers ankomst til Syrien, og senere Irak, fandt sted blot få måneder før den store Mosuloffensiv startede i oktober 2016. For en uge siden erklærede den irakiske premierminister Haider al-Abadi Mosul for endeligt befriet, men lokale journalister siger at kampe stadig finder sted i den vestlige del af byen, som journalister ikke har adgang til i øjeblikket. Og det var her, de irakiske soldater fandt de kvindelige jihadister.

Ifølge Die Welt gemte den tyske teenager sig i et af Islamisk Stats mange underjordiske tunnelsystemer i Mosul sammen med kvindelige IS-jihadister fra Tyrkiet, Rusland, Canada, Libyen og Syrien. Nogle af kvinderne bar, ifølge Die Welt, selvmordsbælter og tilhører en del af Islamisk Stats kvindelige kampenhed.

De kvindelige IS-jihadister blev fundet og anholdt af irakiske soldater, der straks tog billeder af dem. De seneste dage er billederne blevet delt på sociale medier.

Det irakiske medie Basnews skrev oprindeligt, at den tyske teenager var en russisk IS-snigskytte, men efter hendes billeder er blevet offentliggjort på sociale medier, er hun blevet genkendt af flere tyske medier som Linda W.

Ifølge Die Welt blev Linda W, radikaliseret via internettet, og lokket til at slutte sig til Islamisk Stat af en IS-jihadist.

Selvom den irakiske regering har erklæret Mosul for befriet, skriver Basnews, at såkaldte »lommer« af IS-jihadister stadig gemmer sig inde i byen.