Mange danskere er i disse dage i færd med at opgradere til Windows 10. Men pas på: der er falske mail i omløb.

It-kriminelle udnytter kynisk, at mange brugere gerne vil opgradere til Windows 10 så hurtigt som muligt. De sætter derfor mail i omløb, der ser ud til at komme fra Microsoft, men som i virkeligheden giver dem adgang til din computer, hvis du falder i fælden.

Mailen ser både professionel og tilforladelig ud. Den beder dig om at downloade en gratis Windows-opdatering ved at klikke på nogle links. Men vælger du at klikke på dem, bliver din computer angrebet af ransomeware, der er en slags malware, der tager kontrollen over din computer.

LÆS OGSÅ:

»Når de it-kriminelle har taget din computer som gidsel, kan du blive nægtet adgang til alle dine filer og for at få dine data frigivet, forlanges en løsesum, som du aldrig skal betale,« siger Sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra det danske it-firma www.mysecuritycenter.com.

Ransomware angriber computeren ved at brugeren klikker på et link eller en fil på nettet, der er inficeret. Det sker ofte gennem phishing e-mails, der ser så ægte ud, at de kan være svære at gennemskue.

LÆS OGSÅ:

Men et simpelt trick kan sikre dig mod disse snedige angreb.

»Hvis du vil undgå, at ondsindede koder slipper ind på din computer, og at du lige pludselig ikke har adgang til dine filer, så skal du som altid tjekke links og koder, før du følger et link. Hold musen over linket og se, hvilken webadresse der kommer frem og tjek afsenderadressen, hvis det drejer sig om en e-mail,« siger Janus R. Nielsen.

Windows 10 er en gratis opgradering til de brugere, der har købt en licenseret kopi af Windows 7 eller 8 installeret på deres computer. Ifølge Microsoft kan der gå et par uger, før alle har modtaget deres reserverede version af Windows 10.

Vil du ikke vente så længe, kan du allerede nu downloade Windows 10 fra Microsofts hjemmeside ved at hente en såkaldt ISO-fil. Se hvordan du gør det her.