Lige nu tror et utal af danskere, at de har svineinfluenza - i virkeligheden lider mange bare af en almindelig forkølelsesvirus.

Hele kroppen værker, næsen løber og hovedet dunker. Det må være svineinfluenza! En konklusion, som mange sygdomsramte danskere drager. Men ofte er virkeligheden en anden.

- Alle, der har noget lige nu, tror det er svineinfluenza - men i virkeligheden vil det kun være halvdelen eller måske en tredjedel, der egentlig er ramt af H1N1, forklarer Peter Skinhøj, professor og overlæge ved Rigshospitalet.

En betragtning, som Kåre Mølbak, overlæge ved Statens Serum Institut, deler. Han mener, at omkring 60 pct. i virkeligheden fejler noget andet.

Forklaringen skal findes i, at der er mindst 100 andre vira i omløb lige nu. Hvert år bryder forskellige typer af forkølelsevira nemlig ud over det ganske land.

- Der er utrolig mange vira, der kan give symptomer, der ligner. Men har du svineinfluenza, vil du som oftest være mere syg og syg i længere tid – typisk fire-fem dage. Du vil have feber og føle dig rigtig skidt tilpas. Andre vira varer typisk i to-tre dage, og der vil symptomerne ikke være så voldsomme, forklarer Peter Skinhøj.

Hver dag opgør Statens Serum Institut antallet af danskere, der henvender sig til vagtlægen med influenzalignende symptomer (se grafik øverst på siden), og i løbet af de sidste par uger er tallet steget voldsomt. En stigning, der dog kan være forstærket af de mange patienter, der i virkeligheden er ramt af en forkølelsesvirus.

De praktiserende undersøger nemlig ikke alle patienter, der mistænkes for at have svineinfluenza, lige grundigt. En grundig undersøgelse foretages nu kun på svært syge eller folk i risikogruppen.

- Der er ikke sikkert, at det er patienter med svineinfluenza, som lægerne melder ind, da der ikke tages podninger på alle mere. At folk har influenzalignende symptomer er ikke ensbetydende med, at de nødvendigvis er ramt af H1N1. Tallene viser helt klart en tendens, men gør måske også epidemien større og flottere end den egentlig er, siger Peter Skinhøj.

Selvom svineinfluenzaen måske alligevel ikke får samfundet til at gå i stå og måske ikke er så farlig som først antaget, så skal den dog tages alvorligt.

I går kom det frem, at sygdommen har krævet endnu to danske ofre - en kvinde og en mand, der begge var ramt af en kronisk sygdom. I alt er seks danskere døde.