Hvis du vil undgå at ligge med opkast og diarré, når du skal holde din sommerferie i udlandet, så skal lige huske at tænke dig om, når du spiser og drikker.

For hvis ikke kan du ende som de 17 danske turister i Tyrkiet, der har været indlagt med netop opkast og diarré. Det kan ødelægge ferien, så tænkt lige over det.

- Det man skal være særlig opmærksom på er at vand kan være forurenet af bakterier fra afføring, så derfor skal man sørge for at drikke vand fra ubrudte flasker eller vand, der er kogt. Og så skal man være forsigtig med fødevarer, der kan være skyllet med urent vand. Typisk sådan noget som frisk salat eller frisk frugt. Så det skal man passe på eller holde sig fra. men også friskpresset juice, hvor man ikke ved, hvad der kan have været på overfladen af de her frugter, fortæller Tyra Krause, der er overlæge ved infektionsepidemiologisk afdeling på Statens Serum Institut.

Hun nævner en regel, der hedder: Boil it, cook it, peel it or leave it (kog det, tilbered det, skræl det eller lad det være).

En af de ting, der kan være årsagen til, at man bliver smittet, er buffeter. Mange mennesker, der har hænderne nede i de samme madvarer kan være en stor smittekilde.

- Der er jo nogen ting, der kan give opkast og diarré. Det er eksempelvis Roskildesyge eller norovirus. Det kan smitte ved direkte kontakt, og hvis der er nogen, der har bakterier på hænderne, og de så bruger de her redskaber, man tager maden med, så kan det smitte. Så man skal også være opmærksom på hygiejne i forbindelse med måltider. Man skal vaske hænder hyppigt, siger Tyra Krause og fortæller, at en lun buffet er et perfekt sted for bakterier.

- Derudover er der jo andre bakterier, der har en bedre grobund, hvis det står på en lun buffet, hvor maden jo ikke koger, men står og ulmer i en stuetemperatur. Det er ikke godt i forhold til noget som campylobacter eller salmonella og den slags, siger hun.

Og netop salmonella kan have været årsag til de mange syge turister i Tyrkiet, for som bt.dk skrev i går, opdagede den danske kok Camilla Højgaard, der er på ferie i Tyrkiet, at nogle omeletter og pandekager var rå, og der er som bekendt æg i.

- Der er jo nogen lande, hvor der er problemer med salmonella i æg, og der vil det altid være en risiko, hvis man har nogle retter, der består af især mange æg, der er blandet sammen, og som ikke er blevet gennemstegt, siger Tyra Krause.

Tyra Krause fortæller, at det kan være salmonella de danske turister er smittet med, men det kan også være andre ting.

- Man kan først sige det med sikkerhed, når man har taget prøver, og når man ser, hvad der er i afføringen. Men man kan ikke udelukke, at det kan være salmonella, men det kan også være mange andre ting. Eksempelvis virus eller andre bakterier, siger hun og fortæller, hvad man skal gøre hvis uheldet er ude, og man bliver ramt af opkast og diarré, når man er på ferie.

- Det er vigtigt at få rigeligt at drikke. Hvis man har blodig afføring eller feber i flere dage, skal man kontakte læge med samme, men det vigtigste er at få masser af væske, siger Tyra Krause.