FC Midtjylland jagter guldet i mere end en forstand: Både på banen, hvor mesterskabsjagten er sat ind på løverne fra FC København, men også uden for kridtstregerne, hvor kampen om de største talenter, som kan udvikles og sælges videre, udspilles.

Seneste erobring på sidstnævnte front er det enorme brasilianske fodboldmarked, hvorfra klubben har hentet tre talenter, der er store forventninger til på heden:

»Et af vores forretningskoncepter er, at vi skal finde og udvikle unge dygtige spillere - dem er der mange af i Brasilien. Det har været svært at komme ind, men det er lykkes nu, så nu har vi et marked mere at operere på,« siger Svend Graversen, sportschef i FC Midtjylland.

I det netop overståede transfervindue har han været med til at sikre FCM brasser-talenterne Junior Brumado og Patrick samt Evander, der kom til klubben i sommer på en lejeaftale, som nu er gjort permanent.

Evander var FCM's første brasilianske spiller.
Evander var FCM's første brasilianske spiller. Foto: NORBERTO DUARTE
Vis mere

Fælles for de tre FCM-brassere er, at de er hentet fra nogle af Brasiliens største klubber, hvor to af dem - 20-årige Evander og 19-årige Junior Brumado - allerede har fået godt med spilletid i landets bedste række. Det er lidt af et paradigmeskifte, om man vil, for FC Midtjylland - og for dansk fodbold.

»Vi har forsøgt at opgradere i forhold til de spillere, vi kan tiltrække som klub,« siger Svend Graversen.

Han henviser til, at midtjyderne har været villige til at smide efter - dansk målestok - store millionsummer efter de unge spillere. Både Junior Brumado og Evander har kostet omkring 15 millioner kroner hver. Men er der dermed tale om, at FCM, som har polstret kistebunden med en række store salg i de sensste år, er trådt ind i en ny transferæra?

»En ny æra er det nok ikke. Men vi har da ikke før betalt så høje beløb for så unge spillere. Men vi ved, at vi kan bringe dem op på en højere hylde. Og når man betaler lidt mere, så får man også højere kvalitet, og så kan afkastet i sidste ende blive højere,« lyder ræsonnementet.

Junior Brumado og Patrick er nye i FCM.
Junior Brumado og Patrick er nye i FCM.
Vis mere

Brasilien, som har mere end to millioner registrerede fodboldspillere, vrimler med talenter. I 2017 var der omkring 1200 brasilianske spiller, der havde en karriere uden for landets grænser. Men det er notorisk et marked, det er svært at få foden inden for, og hvor der hård kamp om den nye Ronaldinho eller Neymar.

Derfor har man ofte set, at det ikke er de ypperste talenter, der er endt i Superligaen. Det er typisk brasilianere, der er kommet til Europa fra den anden-, tredje- eller fjerdebedste række.

En af nøglerne for FCM til det nye markeds topklubber er Evanders far, Evandro Ferreira, som er en af Brasiliens mest indflydelsesrige agenter. I sommer valgte han og sønnen, at FC Midtjylland skulle være det 20-årige talent første stop i sit europæiske eventyr, hvor det er klubber på allerøverste hylde, der er endemålet.

»Evandro besøgte os i sommer og var imponeret over vores setup. Han syntes, vores miljø var et godt setup for Evander - og også for et fremtidigt samarbejde. Det er de ringe, der breder sig, når man har en god case som Evander,« siger Svend Graversen.

Evander i aktion for FCM mod FCK.
Evander i aktion for FCM mod FCK. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Succesen med at integrere Evander, som ifølge B.T.s oplysninger, følges af større klubber, har gjort, at Evandro Ferreira er blevet FC Midtjyllands primære kontakt i Brasilien. Han har forsvarstalentet Patrick på 18 år i sin stald, mens Junior Brumado-købet er kommet i stand gennem andre kontakter i Evandro Ferreiras netværk.

Man skal dog ikke forvente, at de danske mestre af den grund kommer til at hente den ene brasilianer til klubben efter den anden i de kommende transfervinduer..

»Vi skal lige finde vores egne ben i det her. Lige nu har vi tre spillere, som er hver deres case. Så må vi se, om der kommer flere. Men det er meget interessant, og vi kommer til at fortsætte samarbejdet,« siger Svend Graversen.

Mød Evander og hans to nye brasilianske holdkammerater her:

Evander Ferreira på FCM's træningslejr i Dubai i januar.
Evander Ferreira på FCM's træningslejr i Dubai i januar. Foto: Anders Kjærbye
Vis mere

Evander Ferreira
Alder: 20 år
Position: Midtbane
Kontrakt: Købt i januar (efter at have været på leje fra sommeren 2018) i Vasco da Gama for omkring 15 millioner kroner. Han har kontrakt frem til 31. december 2023.

»Jeg har et godt blik for spillet. Og synes også selv, jeg har et godt spark fra distancen, og så kan jeg score mål,« siger den tidligere Golden Boy-nominerede brasilianer (til fcm.dk).

Efter en indkøringsperiode erobrede Evander en startplads på FCM’s mandskab i starten af november, som han holdt fast i resten af efterårssæsonen. Her viste den kreative midtbanespiller prøver på sin kælne boldbehandling og veludviklede fodboldhjerne.

Der er store forventninger til Evander i forårssæsonen, hvor han ventes at få sit afgørende gennembrud i Superligaen. Med sin hurtige integration hos de danske mestre har han banet vejen for sine to nye brasilianske holdkammerater.

Junior Brumado skal køres i stilling til at overtage angrebsposten i FCM. (fcm.dk)
Junior Brumado skal køres i stilling til at overtage angrebsposten i FCM. (fcm.dk)
Vis mere

Junior Brumado
Alder: 19 år
Position: Angreb
Kontrakt: Købt i januar 2019 for 16,5 millioner kroner i Bahia. Han kontrakt til 31. december 2023.

Junior Brumado beskrives som en atletisk angriber - en klassisk 9’er -  med masser af power. Samtidig er han teknisk stærk og velkoordineret i sine bevægelser, sin størrelse til trods. Han er godt fremme i sin udvikling i forhold til sin alder og kan allerede nu nemt indgå i en europæisk spillestil.

»På banen er jeg en stærk angriber med en god teknik, og jeg elsker at score mål,« siger den 190-centimeter høje angriber til fcm.dk.

Planen er, at Junior Brumado stille og roligt skal spilles ind på holdet, da FCM også råder over topscorer Paul Onuachu, som ikke blev solgt i vintertransfervinduet, og Mayron George, som har vist gode takter i vinteropstarten. Er ikke helt så skarp til engelsk som Evander, så han skal bruge lidt tid til at integrere sig, forventer de i FCM. Blev spottet relativt kort tid før transfervinduet smækkede i.

Patrick er FCM-spiller i de næste 18 måneder. (fcm.dk)
Patrick er FCM-spiller i de næste 18 måneder. (fcm.dk)
Vis mere

Patrick
Alder: 18 år
Position: Forsvar
kontrakt: Hentet til FCM i januar i Flamengo på en lejeaftale, som gælder halvandet år, med købsoption.

Patrick beskrives som en spillende forsvarsspiller, som kan gå med i spillet, hvilket passer godt til FCM’s system med tre midtstoppere, hvor de gerne skal kunne gå med i spillet frem ad banen. Han er ligesom Junior Brumado atletisk og stor, men med god bevægelighed og fart.

»Jeg er en spillende forsvarsspiller, som gerne fører bolden frem, og derudover er jeg fysisk stærk og god i luftspillet,« siger den venstrebenede teenager om sig selv til fcm.dk.

Han starter på U19-holdet og skal langsomt sluses ind i førsteholdstruppen, hvor han skal suge til sig fra FCM’s mere rutinerede forsvarsspillere. FCM-ledelsen har kigget på ham siden starten af efteråret. Patrick er ligesom Junior Brumado ikke helt skarp til engelsk, så der er en del integrationsarbejde at gøre med ham, da han også kommer fra en hård baggrund.