Masterclass. Et sted, hvor de unge og allerdygtigste kommer til for at blive endnu dygtigere. Det er i hvert fald grundtanken, og det var også planen, da Brøndby lancerede deres nye talentsatsning Brøndby Masterclass i 2014.

Gennem adskillige år havde Brøndby været førende i opfostringen og udviklingen af de bedste danske ungdomsspillere, der både kunne begå sig i Superligaen og sælges til europæiske klubber. Sådan er det bare ikke længere - og ingen er tilsyneladende heller på vej.

Senest kom det til udtryk, da Vestegnsklubben blev det første hold i Superligaen, der kunne præsentere hele 10 udlændinge i startopstillingen. Og sportsdirektør Troels Bech vedkender, at den ungdomsafdeling, der er så vigtigt for dem, har sine udfordringer.

»Når vi nu har revet så hårdt i rattet, som vi gjorde for to et halvt år siden og valgte at skifte spillestil, så har det givet nogle udfordringer. Og der skal jeg da skynde mig at sige, at det var et benspænd, jeg er ansvarlig for, og derfor kan jeg også godt have lidt ondt af Masterclass,« fortæller Brøndbys sportsdirektør til B.T.

Brøndby hentede tyske Alexander Zorniger i 2016, der har foretaget et markant skifte i Brøndbys måde at spille på. I 2018 kom forløsningen så, da klubben vandt Pokalturneringen.
Brøndby hentede tyske Alexander Zorniger i 2016, der har foretaget et markant skifte i Brøndbys måde at spille på. I 2018 kom forløsningen så, da klubben vandt Pokalturneringen. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Og mens Brøndby kan kigge på konkurrenterne, der sælger det ene talent efter det andet til udlandet, så er Troels Bech og co. i en lidt anden situation. Denne sommer har nemlig budt på salg af to af klubbens største profiler i form af Frederik Rønnow og Christian Nørgaard. Både fordi de ville videre, men i høj grad også fordi der skulle penge i kassen. Dem kan de nemlig ikke få fra Masterclass.

»Da vi foretog det skifte med Zorniger, skete der en forsinket effekt ned gennem systemet. Masterclass har været utrolig strømlinet og godt beskrevet med dygtige mennesker, men de fik så pludselig at vide, at det var nogle væsentligt andre kvaliteter, vi skulle have fat i nu. Derfor har jeg med den beslutning bidraget til, at vores Masterclass fik en ny udfordring, og den er vi så i fuld gang med at gøre noget ved,« fortæller Troels Bech.

Christian Nørgaard (th.) skiftede inden denne sæson til italienske Fiorentina for omkring 26 millioner kroner.
Christian Nørgaard (th.) skiftede inden denne sæson til italienske Fiorentina for omkring 26 millioner kroner. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Og det er lige, hvad de er. Klubben har nemlig haft en større udskiftning blandt trænerne på de forskellige ungdomshold. Derudover har de oprettet en ny stilling, der skal være med til at løfte Brøndby Masterclass.

»Det er et udtryk for en form for relancering. Men det er også et udtryk for, at vi har søgt nogle ekstra input, som vi blandt andet har fået i Klavs Rasmussen, der bliver ny Head of Coaching. Så det er i hvert fald et forsøg på at opgradere noget,« siger sportsdirektøren.

Herhjemme er FC Nordsjælland det klareste eksempel på, når en talentsatsning fungerer. Men også FC Midtjylland formår at få unge spillere gennem systemet, hvilket senest stod klart, da klubben i sommer solgte unge Andreas Poulsen til Bundesligaen.

Også FC København har formået at udvikle unge stjerneskud, og sidste år kunne klubben blandt andet sælge purunge Victor Jensen til Ajax Amsterdam for omkring 26 millioner kroner.

Andreas Poulsen (tv.) er det seneste unge talent, der er blevet solgt til udlandet. I sommers skiftede han fra FC Midtjylland til Borussia Mönchengladbach for omkring 35 millioner kroner. Han nåede kun at spille otte Superliga-kampe.
Andreas Poulsen (tv.) er det seneste unge talent, der er blevet solgt til udlandet. I sommers skiftede han fra FC Midtjylland til Borussia Mönchengladbach for omkring 35 millioner kroner. Han nåede kun at spille otte Superliga-kampe. Foto: Henning Bagger
Vis mere

»Hvis man kigger på de klubbers kontinuitet og målt på spillere, der er med i Superligaen, så er de foran os lige nu. Men vi har den målestok, at vi også skal lave spillere til landsholdene, og der ligger vi godt til. Lige nu har vi ikke været dygtige nok til at lave Superliga-spillere, men vi har godt nok lavet en del landsholdsspillere,« fastslår Troels Bech.

Sportsdirektøren lægger heller ikke skjul på, at Brøndby Masterclass fortsat er en stor satsning - også en økonomisk krævende satsning. Men får de nok ud ud af det?

»Det helt tynde politikersvar er, at det ved vi jo ikke endnu. Jeg snakkede med talentchefen inde i F.C. København for et stykke tid siden, hvor jeg roste dem for deres store fremgang i ungdomsfodbolden og anerkendte det kæmpe arbejde, de har lagt i det. Der svarer han så til mig: ‘Ja, det er også noget, der har taget foreløbigt ti år',« fortæller Troels Bech, der også roser flere af de andre danske klubber:

»FC Midtjylland skal også have enormt meget ros for det, de gør. Men det har de også igangsat og satset på i lang tid. Det kan jeg da huske, da jeg var træner der. Nordsjælland har det jo også - ikke bare i forhold til den lange proces, men også med ret stor kontinuitet i spillestilen. Det tager tid. Og jeg ved godt, hvor tyndt det lyder, men det gør det.«

Søndag står Brøndby så over for et hav af unge, talentfulde drenge, når de møder FC Nordsjælland. Det sker på Brøndby Stadion klokken 18.00.