Lyt til artiklen

Kulhydrater er i tidens løb er blevet bortvist fra mange diæter.

Men så fik den kulhydrat-tomme stenalderdiæt pludselig også skældud.

Så hvad skal efterhånden tro om sundheden i kulhydrater? Det ville forskerne bag et nyt studie gerne blive klogere på.

Og efter endt undersøgelse er deres forsigtige gæt ifølge The Guardian, at det faktisk bare handler om at spise kulhydrater med måde - altså hverken for mange eller for få. Det skriver Videnskab.dk.

Forsigtigheden skyldes, at undersøgelsen er et observationsstudie, der bygger på spørgeskemaer, som altid vil rumme en lang række usikkerheder.

Læs mere på Videnskab.dk: Fantastiske billeder af naturens vidundere

Selvom studiet tæller godt 15.000 amerikanere fulgt i 25 år, kan man ikke isolere en forklaring.

Forskerne kan med andre ord ikke sige, i hvor høj grad de observerede forskelle skyldes lige præcis indtaget af kulhydrat, for andre faktorer, der ikke helt kan tages højde for, spiller også ind.

Men resultaterne - som altså skal tages med et gran salt - viste, at de forsøgsdeltagere, der spiste en moderat mængde kulhydrater, statistisk set ville leve helholdsvis 4 år og 1 år længere, end de, der spiste en lav mængde kulhydrater (under 40 % af kostens energi) eller høj mængde kulhydrater (over 70 % af kostens energi).

Læs mere på Videnskab.dk: Tæsk til kulhydrater og oprejsning til mættet fedt i stort studie

Hvilken form for kulhydrater der er tale om, melder studiet ikke noget om.

Uafhængige forskere har i en kommentar til studiet gjort opmærksom på, at der er usikkerheder ved studiet, der kan være til at gøre resultaterne mindre pålidelige.

Men de medgiver alligevel, at der er god logik i, at et moderat indtag af kulhydrater skulle være sundere end et højt eller lavt indtag.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

Pokkers: Penis falder af efter sex

Utroligt oldtidsfund i Ribe fik arkæologer til at tabe kæben

Disse 14 hajarter lever i Danmark