Line Wetke Koch er både til mænd og kvinder. Sådan har hun altid haft det, for det er ikke kønskromosomer der afgør, hvem hun bliver forelsket i

Mænd eller kvinder. Penis eller bryster. Skægstubbe eller læbestift. 29-årige Line Wetke Kock er ligeglad. Hun er biseksuel og bliver tiltrukket af både det maskuline og feminine.

»For mig er køn ligegyldigt. Det er personligheden, jeg forelsker mig i, så jeg har altid kigget efter både mænd og kvinder. Derfor plejer jeg også bare at sige, at jeg er til mennesker. I virkeligheden føler jeg mig ekstremt heldig, for så har der jo været endnu flere, jeg kunne falde for, og ingen bliver sorteret fra på grund af køn,« siger hun.

Indtil for to år siden har alle Line Wetke Kochs kærester været mænd. Det er dem, hun har kysset på, og det er dem, hun har præsenteret for sin familie. Men i 2015 blev hun kæreste med en kvinde, som skulle vise sig at blive hendes livs kærlighed. I april måned fik de ring og papir på hinanden og nyder livet som nygifte i en lejlighed på Østerbro i København.

Line Wetke Koch.
Line Wetke Koch.
Vis mere

Selvom Line Wetke Koch aldrig før har haft pigekærester, har hun altid vidst, at hun var interesseret i begge køn. Også selvom hun ikke har haft behov for at fortælle andre, at hun er biseksuel. Hun er ikke ‘sprunget ud’ eller har meldt sine seksuelle præferencer ud. For hende har det bare været naturligt at orientere sig mod både mænd og kvinder.

»Jeg har aldrig delt den slags op i køn, og jeg har altid - også som teenager - tænkt, at både drenge og piger kunne være interessante. Det handler nok også om, at jeg er vokset op i et meget frit og åbent hjem, hvor det var naturligt at snakke om den slags. Jeg har aldrig følt mig som en minoritet, aldrig følt mig anderledes,« siger hun.

Blev ikke overrasket

Da hun blev kærester med sin nuværende kone blev hendes omgangskreds ikke overrasket. Heller ikke selvom biseksualiteten ikke er noget, hun har haft brug for at tale særlig højt om.

»Det kom på ingen måde bag på min farmor, da jeg fortalte hende det. Hun havde godt opdaget, at jeg kiggede efter det hele, og altid har syntes, at både mænd og kvinder kan se godt ud. Det gav bare mening for hende. Der var et par perifere venner der skrev og spurgte, om det kunne passe, at jeg var blevet kærester med en kvinde, men jeg har ikke oplevet negative kommentarer overhovedet,« siger hun.

Line Wetke Koch har oplevet, at der er stor forskel på at være sammen med en mand og en kvinde. Også selvom hun ikke vil generalisere den slags.

»Når man er sammen med en kvinde, er der et andet grundlag for at forstå hinanden. Jeg kan godt forklare en mand, hvordan jeg gerne vil røres, men når det er en kvinde, jeg er sammen med, har hun bare en anden forståelse af, hvad der virker. I mit forhold har jeg også oplevet, at der er flere kys og mere putteri med min kone, end der var med mine mandlige eks-kærester,« siger hun.

Dobbelt op på humørsvingninger

Hun kan dog også komme i tanke om flere fordele ved at dele hverdag med en mand. Eksempelvis er hun ikke voldsomt begejstret for kombinationen af to kvinder under samme tag med menstruation og humørsvingninger på samme tid.

Og så er der selvfølgelig det med børn. Parret har talt om, at de engang gerne vil have en familieforøgelse, men når konstellationen er uden en mand, er forløbet anderledes end for de fleste heteroseksuelle.

»Vi er heldige, at vi bor i Danmark, hvor der er masser af hjælp at få til par med to livmodere, der gerne vil have børn. Selvfølgelig ryger lidt af romantikken, når man skal til lægen for at få hjælp til at lave en baby, men sådan er det jo for mange. Det, der kan være nederen, er, at folk tror, de har lov til at spørge detaljeret ind til, hvordan vi har tænkt os at få børn. Det er en privat sag, synes jeg,« siger hun.

Hun får af og til private spørgsmål om sit sexliv, som hun aldrig fik, da hun var sammen med en mand. Og det kan godt irriterende hende en smule.

»Der kan godt være en holdning til, at man gerne bare må spørge løs om alt muligt privat. På en bytur er jeg eksempelvis blevet spurgt, om jeg ikke savnede at få en dyb indtrængning, når jeg nu ikke er sammen med en mand,« siger hun.

Sexolog Sara Skaarup: Kvinder vil have kvinder

Fantaserer du også om at kysse en anden kvinde? Så er du ikke den eneste. Det er blevet mere udbredt at eksperimentere med biseksualitet og at være åben omkring det, fortæller sexolog.

Venindekys og kærlige kram kan udvikle sig til mere. For mange kvinder er det kommet på den seksuelle to do-liste at være sammen med en anden kvinde. Det fortæller sexolog Sara Skaarup.

»Ligesom mænd typisk bliver tiltrukket af kvinders skønhed og runde former, kan det samme gøre sig gældende for heteroseksuelle kvinder. Når man spørger kvinder, om de er seksuelt interesseret i andre kvinder, siger de fleste, at de nyder at se på smukke kvinder. Måske fantaserer de også om et kys og lidt nærkontakt med bryster. Derfra er der ikke altid så langt til rent faktisk at gøre noget ved nysgerrigheden,« siger hun.

Et studie fra det amerikanske Boise State University viser også, at kvinder er nysgerrige på andre kvinder. 484 heteroseksuelle kvinder deltager i undersøgelsen, som har vist, at halvdelen af kvinderne sexfantaserer om andre kvinder.

Nemmere at skifte kurs

»Flere kvinder eksperimenterer med biseksualitet. Det er blevet mindre kuriøst. Helt overordnet er der en bevægelse i gang, hvor tolerancetærsklen bliver skubbet, så der er mere plads til andet end heteroseksualitet. Om man er til det ene eller andet køn i dag bliver ikke længere omtalt som absolutter,« siger hun og tilføjer, at det særligt er kvinder i 30’erne og 40’erne, der måske netop er kommet ud af et længerevarende forhold, der får lyst til at eksperimentere.

»Mange finder deres seksualitet i puberteten eller før, men man kan også sagtens skifte kurs midt i livet. Det behøver ikke betyde, at man har undertrykt noget.

Det kan lige så godt handle om, at man forandrer sig. At man oplever en dyb kærlighed til et menneske, der tilfældigvis er en kvinde. Det er personligheden frem for kønnet, man forelsker sig i. Holder forholdet ikke, kan det være, man går tilbage til at være sammen med mænd. Kønnet er ikke så vigtigt, og mange vil ikke puttes i en bestemt bås,« siger hun.

Ifølge Sara Skaarup giver det god mening, at nogle kvinder falder for kvinder.

»Nogle føler sig mere trygge ved at være sammen med en af samme køn. Man ved mere om, hvordan ens partner fungerer. Både tankegang, men også kroppen. Derfor kan det være en mindre konfliktfyldt konstellation, når kvinder finder sammen med kvinder,« siger hun.

Det er typisk mindre tabubelagt for kvinder at være sammen med kvinder, end det er for mænd at finde sammen med mænd. Det bliver ofte opfattet som mere naturligt.

»De fleste er vant til at se kvinder være tætte og kramme. Det er man ikke på samme måde med mænd, der skiller man sig mere ud. Førhen var det jo sådan, at det nærmest var noget, der kunne støde øjet, hvis man så to mænd kysse, hvorimod to kvinder, der er kærlige over for hinanden nærmere er pikant,« siger hun.