En uventet gave er noget af det nemmeste, du kan give for at styrke dit parforhold og opildne kærligheden

Denne skribent fik sig lidt af en hjertevækker, da han den første søndag i advent kom sent hjem efter et eftermiddagsselskab til den to-værelses i Københavns Nordvestkvarter. Selvom hans kæreste allerede havde pyntet diskret op med lys og hjerter, var hverken jul eller gaver faldet ham ind. Hverken det at give eller spørge efter en ønskeliste. Og der ser han så en smukt indpakket flaske på spisebordet. En flaske London Dry Gin af fineste kvalitet destilleret under Frederiksberg Rådhus. Hans kæreste ved, hvor meget han holder af gin, men han havde så vidt vides aldrig ønsket sig en.

Hans kærestes filosofi har altid været den, at gaver i et parforhold bedst kommer uventet og fra hjertet. At man kender hinanden så godt, at man ved, hvad der glæder den anden. Derfor er der sjældent ønskesedler eller - spydigt formuleret – bestillingslister i deres forhold. Ugen efter blev skribenten lige så overrasket, da der lå en indpakket trøffelolie, som igen fik hans dingeling til at tikke.

Det gav ham den tanke, hvor vigtigt det er, at vi i parforhold overrasker hinanden og giver – uden at forvente noget igen. Han fandt nummeret frem til psykolog Mattias Stølen Due, som måske kunne bekræfte hans lille lommetanke.

»En uventet gave kan være positiv, fordi man får noget, man godt kunne tænke sig, men først og fremmest indeholder en gave meddelelsen, at man tænker på hinanden, når man ikke er sammen, og at man ønsker at forsøde hinandens tilværelse,« siger Mattias Stølen Due, der har skrevet bogen ’Pas på parforholdet – mens I stadig elsker hinanden’.

En symbolsk tilkendegivelse

Gaver sender ganske enkelt et signal om, at man er betydningsfuld, og det er vigtigt i et parforhold, fortæller psykologen. Det vigtigste er den betydningsfulde tilkendegivelse, at den anden interesserer sig for én og bruger tid på én.

»Og jo mere personlig gaven er, des mere viser det, at ens kæreste har brugt energi på at sætte sig ind i, hvad man godt kan lide, og des stærkere bliver den symbolske virkning,« siger Mattias Stølen Due og forklarer dermed, hvorfor en flaske gin kan betyde så meget for modtagerens hjerte.

»I den forstand kan man også sige, at der er stærkere værdi i at give en gave en tilfældig tirsdag end en juleaften, for juleaften er der en forventning om, at man modtager noget. Det sender ikke et nødvendigvis et signal om, at vi er særligt interesseret i hinanden, men blot at vi gør, som konventionerne foreskriver,« siger Mattias Stølen Due, der påpeger, at gaver kan have en særlig virkning, hvis man i en periode ikke har fået prioriteret hinanden så højt.

Der har længe været tale om en tendens til bestillinger, når det kommer til gaver. Altså det at man afleverer en liste med ønsker til sin kæreste og forventer at få præcis det, der står på listen. Men en rigtig gave er først og fremmest en overraskelse, siger psykolog Thomas Markersen, som er kendt fra DR-programmet ’Gift ved første blik’.

»Derfor er det godt at spørge sig selv: Hvornår købte du sidst en gave til din partner uden for jul og fødselsdag? Det kræver ikke en særlig stor indsats at tage en tur i Magasin. Man kan kalde en uventet gave for det mindste indgreb med den største virkning i et parforhold,« siger Thomas Markersen.

En gave kan være så skør, skæv og uforudsigelig, at den leverer nyt brændstof til parforholdet, så hun måske tænker ‘den havde jeg ikke lige set komme.’

»Selvom det er meget sødt, kan en gave også miste værdi, hvis det er den samme buket blomster, man køber hver torsdag efter arbejde klokken 17.30. Der er ikke noget værre for et parforhold, end man har set det hele, ved det hele, kender det hele. Selve tiltrækningen beror på nyhedsværdien, og den kan godt introduceres ved hjælp af gaver, selvom man har kendt hinanden i lang tid.«

Mand dig op

Og hvad med skribenten selv? Har han også husket på at overraske? Det bør han, ifølge Thomas Markersen, alene fordi skribenten er mand, og hans kæreste er kvinde.

»Mange af os mænd tænker, at når vi har en kæreste, så er hun der bare, og kvinder savner initiativ fra mænd for at sige det mildt. Det er et stort problem i parforhold, at mænd helt generelt ikke tager nok ansvar i forholdet.«

Kvinder tager ifølge psykologen langt større initiativ til at invitere ud at spise, i biografen eller i teatret.

»Og jeg tror aldrig, det har været anderledes. Vi ser også uden for Danmark, at det er kvinderne, der står for oplevelserne og overraskelserne, så det at mænd husker at give gaver, det er afsindig vigtigt. Det må slet ikke undervurderes,« siger Thomas Markersen.

Og det er hermed noteret.

Psykolog guider: 10 måder at styrke dit parforhold på


Mattias Stølen Due er autoriseret psykolog og direktør for Center for Familieudvikling, der arbejder med relationer, tryghed og trivsel for børn og voksne. Desuden er han forfatter til bogen ’Pas på parforholdet – mens I stadig elsker hinanden’, og her giver han 10 gode råd til at styrke ens parforhold.

1 Giv en uventet gave til din partner

»Selvom gaver ikke er det vigtigste, er det en symbolsk måde at tilkendegive kærlighed på.«

2 Prioriter kvalitetstid med hinanden

»Oplevelsen af følelsesmæssig intimitet stiger, når vi tilbringer tid sammen. Det kan f.eks. være en middag, en gåtur i skoven eller en tur i teatret.«

3 Vær nysgerrig

»Stil mange spørgsmål til hinanden. Både om den enkelte dag, men også om, hvad den anden tænker om livet i det hele taget.«

4 Sæt dig selv i parentes

»Tal ikke for meget om dig selv, men sæt dig i den andens sted og interessér dig for din partner. Hvis din kæreste siger, at hun har haft en hård dag, så sig ikke, at det har du også, men spørg hvad din kæreste har oplevet.«

5 Tal om, hvordan I har det

»Fortæl om det gode og om det svære og planlæg gerne samtaler om, hvordan I har det i parforholdet.«

6 Træn din taknemmelighed

»Fokuser ikke kun på fejl og mangler, men husk også at værdsætte alt det gode ved din partner og giv udtryk for det.«

7 Prioriter berøring – og samtalen om det

»Den seksuelle og især sensuelle dimension har det med at forsvinde over tid, hvis ikke vi bevidst og aktivt vælger den til – og snakker om den.«

8 Sig mere undskyld end du plejer

»Sig undskyld, når du har gjort noget dumt – også når du ikke havde en intention om at såre den anden.«

9 Fortæl om din egen sårbarhed

»Oversæt din irritation over din partner til en fortælling om, hvad du er er blevet ked af. Fremfor at anklage den anden kan man med fordel fortælle om ens egen sårbarhed.«

10 Bliv klogere på parforholdet

»Læs en bog eller tag på et kursus, hvor du lærer noget om, hvordan man passer på parforholdet – før det er for sent.«