Det vil skabe forvirring og kaos, hvis frivillige reddere, såsom hjerteløbere, får lov til at køre med grønt blink, som transportminister Thomas Danielsen (V) foreslår.

Sådan lyder det fra Kim Volder Hammershøj, formand for Reddernes Fagforening, i en pressemeddelelse.

»Uanset, hvor sympatisk tanken er, om at frivillige kører med grønne blink, vækker det stor bekymring og kan komme til at koste rigtig mange menneskeliv. Ikke mindst i trafikken,« siger han og nævner, at det kræver uddannelse at køre med udrykning.

Thomas Danielsen lagde op til et forsøg, hvor hjerteløbere og andre frivillige skulle have lov til at sætte et grønt blink på deres biler og på den måde signalere, at de var på vej til en udrykning.

Men ifølge Thomas Danielsen skulle blinket være lydløst og vil ikke give tilladelse til, at frivillige reddere skulle bryde færdselsreglerne.

»Helt konkret kan der opstå et utal af situationer, der sætter andre trafikanter i fare. Hvem har ansvaret, hvis en frivillig med grønt blink på taget suser uansvarligt gennem trafikken, så fru Larsen pludselig skal trække ind til siden og kommer til at køre en mor med en barnevogn ihjel?« undrer Kim Volder Hammershøj sig og tilføjer:

»Vi kan i forvejen se, at deltidsbrandfolk og andre frivillige kører alt for stærkt, når de rykker ud via 112. Det er derfor vores vurdering, at trafiksituationen vil blive endnu mere utryg for de øvrige trafikanter, hvis man giver de frivillige grønne blink.«

Derfor er hans opfordring klar: Brug ambulancerne til akut syge, så alle dem med de fornødne uddannelser kan vurdere de aktuelle situationer.

Jan Hammer, formand i deltidsansatte brandfolks faglige organisation, er enig med Kim Volder Hammershøj i, at de grønne blink er en dum idé.

Han undrer sig dog over Kim Volder Hammershøjs påstand om, at deltidsbrandmænd kører for stærkt under udrykning.

»Jeg er ikke på nogen måde enig i at deltidsbrandfolkene ikke køre efter færdselsreglerne ved alarmopkald på vej til stationen. De skal som alle andre borger overholde færdselsreglerne,« siger han til B.T.