Det blev en bevæget omgang, da Dronning Margrethe gik på skærmen med nytårstalen 2015

Først kæmpede hun med udtalen af ordet ‘hektisk’. Siden var det som om, der gik kludder i manuskriptet, da Dronning Margrethe længe ledte efter det rette stykke papir.

Men i det næstsidste afsnit kom forklaringen på, hvorfor majestæten var tydeligt berørt under nytårstalen år 2015.- Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at ”drosle ned” - til, hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension. Fremover vil Prinsgemalen derfor kun i meget begrænset omfang tage del i de officielle arrangementer, som igennem så mange år har været en naturlig del af hans liv. Det er hans beslutning, jeg forstår den og jeg respekterer den, sagde Dronning Margrethe i sin nytårstale.

Det blev - helt uventet - en historisk tale, der fik kommentatorer og analytikere langt op på tæerne.

- Det med at rode rundt i kortene og sige ting i en forkert rækkefølge - sådan så det ud - det var tydeligt, at det gik hende på, lød det fra den mangeårige royale betragter, Anette Kokholm, på Danmarks Radio kort efter talen.

Prinsgemalens pension betyder nu, at der bliver sat gang i et flydende generationsskifte, lyder det fra en anden analytiker af det danske kongehus.

- Vi kommer til at se et generationsskifte, der vil blive mere tydeligt. Den udvikling hvor Kronprins Frederik og kronprinsessen får flere opgaver, den vil blive mere tydelig. Dronningen står alene nu, men hun vil få mere hjælp fra kronprinsparret, siger Berlingskes kommentator Thomas Larsen til DR.

Prins Henrik er 81 år gammel og har i det forgangne år blandt andet kæmpet mod sygdom. En sygdom der gjorde, at han ikke kunne deltage i dronningens fødselsdag i foråret.