Stadig flere af Danmarks campingpladser opgraderer faciliteterne specifikt til hunde. Det gør de for at imødekomme kravet fra campisterne, som ønsker at hele familien skal kunne campere.

En cockerspaniel er sammen med sin ejer på vej på luftetur, da vi langsomt triller op foran receptionen på campingpladsen på Møns Klint. I skyggen ved siden af bindingsværkshuset, der udgør receptionen, sidder en schæferhund med tungen hængende ud af munden.

Og fra sin plads foran et fortelt til en campingvogn i nærheden af parkeringspladsen, følger en gravhund interesseret med, da vi åbner bagsmækken på bilen og slipper en golden retriever ud.

Camping er en af de mest populære ferieformer blandt danskerne. Over en tredjedel af de af os, der holdt ferie i Danmark i 2014, gjorde det på en campingplads. Og ud af dem er der mange, der har hund. Og gerne vil have den med på ferie.

Det er ikke noget nyt, at mange foretrækker campingferien, ej heller, at der er mange campister, der har hund. Men ifølge direktør for Campingrådet, Poul Fejer Christiansen, har mange af de danske campingpladser de senere år observeret en tendens til, at flere og flere vil have deres hund med på ferie.

Hunden er et familiemedlem

»Folk er blevet mere opmærksomme på, at hunden er en del af familien, og ikke skal blive hjemme,« siger Poul Fejer Christiansen.

Pladserne vil gerne have gæster, så mens der tidligere var flere pladser rundt om i landet, der ikke tillod hunde, er der i dag ingen eller meget få danske campingpladser, hvor man bliver bedt om at vende rundt, hvis man har et firbenet pelsdyr med i bagagerummet.

Slet ikke på Møns Klint Camping Resort, hvor vi efter at være blevet indlogeret i en hytte har sat snor på den medbragte hund og fundet vej ud i skoven, der grænser op til pladsen.

Her er der ikke bare skovsti af vanlig slags, inde blandt stammer og træer ligger også et indhegnet område, hvor hunden kan springe rundt uden en begrænsende snor.

Det gør den, stikker snuden ind under en busk, smider sig om på ryggen i en græstot, galoperer gennem en række små vandhuller og graver målrettet huller til diverse pinde i den svampede jord.

Så da vi går tilbage mod pladsen, er dens hvide pels ikke længere  hvid, men mere en obskur blanding af muddergrå og græsgrøn.

Ingen beskidte poter indendørs

Til netop det formål har Camping Møns Klint en såkaldt hundevask. En udendørs stålvask stor nok til, at 30 kg Golden Retriever kan være i den, både koldt og varmt vand i hanen, to sæbedispensere - en med sæbe beregnet til hunde, en til at rengøre vaskerens hænder, en føntørrer og en beholder med et udvalg af hundekiks.

Det er ikke tilfældigt, at her er en vaskehal til pelsdyr.

Lejrchef Ole Eskling har selv hund og ved godt, at man ikke gider have beskidte hundepoter over hele vognen, teltet eller hytten. Derfor var det oplagt for ham at etablere en vaskeplads til de gæster, der har hund med på campingferie.

På samme måde som han for hundene og deres ejeres skyld fik indhegnet det stykke af skoven, vi lige har gået tur i.

Foto: Gitte Holtze
Vis mere

Faciliteter til de firbenede

Det er pladsen ikke ene om. Adskillige campingpladser rundt om i landet har op til sæsonen 2015 fået nye faciliteter, der er målrettet hunde - fra vandskåle rundt omkring på pladsen over hundebade til indhegnede områder, hvor hunden kan løbe frit.

»Man ved godt rundt om på pladserne, at det ikke længere er nok bare at tillade hunde på pladsen. Der skal også være faciliteter til dem,« siger Poul Fejer Christiansen.

Og tilføjer, at det ikke kun er for danskernes skyld, at der postes penge i nye tiltag til de firbenede. Tyskerne er et stort marked for campingpladserne, og tyskerne har mange hunde og har dem med på ferie.

»Det er vigtigt for pladserne at tiltrække tyskerne, så der bliver helt sikkert prioriteret faciliteter til hundene på den konto,« siger Poul Fejer Christiansen.

3 andre hundevenlige campingpladser:

1. Hasmark Strand Camping, Nordfyn
Pladsen har et hundebad samt en hundegård, hvor man kan efterlade hunden, hvis man skal på en dagstur væk fra pladsen, sådan at man slipper for at have den siddende i en varm bil eller ligge hjemme i hytten/campingvognen/teltet. Det er tilladt at have den med i alle typer hytter.

2. Camping Blommehaven, Aarhus
Det er tilladt at have hunden boende i den ene af pladsens to typer hytter, som er placeret tæt ved pladsens udgang, så hunden hurtigt kan komme  ud på luftetur på skovstier. Pladsen ligger direkte ned til Aarhus Bugt, hvor hunden kan bade.

3. Hvidbjerg Strand Feriepark, Blåvandshuk
Der er på pladsen et indhegnet område, hvor hunden kan løbe frit. Derudover er der flere steder på pladsen vaskepladser til hunden. ligesom der rundt omkring er opstillet vandskåle. Det er tilladt at have hund med i alle undtagen en af pladsens seks typer hytter.