Fra Dronningens København til »sort sol« i Vadehavet. Rejseredaktionen anbefaler 5 oplevelser i Danmark.

Det gode liv

Hvor: København
Hvorfor: Hyggelig både sommer og vinter
Hvem: Lars Johansen

Umiddelbart virker det måske som københavneri, så for lige at få det på det rene: jeg bor ikke i København, men i vestsjællandske Sorø. Det, jeg holder mest af ved København, er byens afslappede og livsnydende grundstemning.

Når folk soler sig i græsset ved Islands Brygge eller sidder på brostenene på Gråbrødre Torv med en håndbajer, når de unge pjasker vand på hinanden ved Storkespringvandet, turisterne nyder en rejemad i Nyhavn, når kontorfolket tager deres frokost med i Kongens Have, og når barselsorlovs-fædrene promenerer med barnevognene langs Peblingesøen.

Om sommeren er København uovertruffen med udendørsservering på byens torve, koncerter og legende unger i parkerne. Om vinteren er det smukt at se de snedækkede tegltage i middelalderbyen, og på sin egen måde hyggeligt, når cyklisterne skutter sig i vinterkulden, men ikke dropper den tohjulede af den grund.

Uanset om solen skinner, det sner eller regner, elsker jeg at gå gennem København og se på huse og mennesker. Fra Nordvest ind gennem Nørrebro. Fra Vesterbro Torv via Frederiksberg Allé ud til Søndermarken. Fra Kongens Nytorv over Christianshavn til Amager. Eller fra Svanemøllen gennem Østerbrogade, forbi Nyboder og ind gennem Bredgade.

Højt til himlen

Hvor: Vadehavet
Hvorfor: Blå, sort, grå og hvid himmel
Hvem: Judith Betak

Udsigten er uendelig, når vejret er klart. Men oplevet en gråvejrsdag, hvor himmel og hav går i et, er det som om, verden pakker sig sammen om en. Det er storhed og lidenhed på én gang.

Vadehavet er Danmarks største Nationalpark. Officielt 1.459 kvadratkilometer stor, og uanset hvornår på året man kommer til Vadehavet, er der noget at opleve. Jeg elsker at spotte sæler, som nysgerrige stikker hovedet op af vandet, og på varme dage ligger de og gasser sig på revlerne. Og i de kolde måneder er det en ren gourmet-udflugt at vandre ud og plukke østers.

Men mest aktivitet er der nu om foråret og efteråret, når de mange trækfugle kommer forbi for at æde sig kræfter til inden den videre tur nord- eller sydpå. Det er et storslået syn, når himlen farves sort af millionvis af stære, som skaber sære foranderlige former, når de flokkes for at slå sig ned for natten eller letter på en gang om morgenen.

En lokal turguide fandt på at kalde det sort sol, og det blev en så stor en succes, at der nu også er hvid sol og grå sol. Det er, når henholdsvis svaner og gæs på træk farver himlen.

Jordbær og skov

Hvor: Sjællands Odde
Hvorfor: Fin natur og lækkert lokalt mad
Hvem: Gitte Holtze

For nogle er Sjællands Odde lig med en voldsomt irriterende strækning, som bare skal tilbagelægges på vejen mellem motorvejen og Odden Færgehavn. Og ja, landevejen på dette nordvestlige stykke af Sjælland ér smal og snoet. Til gengæld er udsigten fra den smuk.

Sjællands Odde er en 15 km lang og smal tange, på det bredeste sted er den 1,5 km, så næsten uanset hvor man er, kan man se hav. Der er flere sommerhusområder på tangen, de fleste ligger i områder med masser af grantræer, og selv om det er fint at bo i sommerhus i klitterne ved Vesterhavet, synes jeg personligt, der er noget ekstra hyggeligt over at bo blandt stammer og træer. Og uanset hvor man har base, kan man gå eller cykle til vandet.

Udover naturen går man rigtig meget op i mad. Prøv skaldyrssalaten eller helt friske fisk fra det lille fiskehus i Havnebyen og gå ikke glip af Birkemosegaard, som er et økologisk landbrug, der dyrker frugt, grøntsager og okse- og svinekød og sælger det fra en superhyggelig gårdbutik. Og Birkemosegaard er bare én af 41 punkter på »Odsherreds Madrute« - den rute står højt på min to-do-i-Danmark liste.

I en lille jysk vig

Hvor: Lemvig
Hvorfor: Natur, hav og charme
Hvem: Gita Femhøj

Et sted i Danmark, jeg virkelig holder af., er Lemvig i Vestjylland. Byen har kun 7.000 indbyggere, men måske er dét netop den størrelse by, der skal til for, at man virkelig oplever den jyske charme.

Den, hvor alle kender alle, og man hilser på hinanden, hos bageren eller nede ved den lokale købmand, som ved, hvem der ryger Rød Cecil eller bruger pibetobak. Byen er en lille havneby, der ligger inde i en bugt, og for at komme ind i byens midte, skal man ned ad en af de fire »bjerge«: Sønderbjerg, Vesterbjerg, Nørrebjerg eller Østerbjerg. Hvis man vælger Vesterbjerg, kommer man ned på Havnegade, og lige til venstre for Havnegade ligger Strandvej.

Den løber langs vandet på den ene side og med skov på den anden. Man kan både køre, cykle eller gå langs vandet eller følge de små stier inde i skoven. Indtil man når til Planetstien. Man starter ved planeten Solen og følger planeterne i en skalamodel af solsystemet i målestokken 1:1 milliard, det vil sige, at hver meter på Planetstigen svarer til 1 million km i universet. Hele turen er 12 km, men man kan sagtens korte den af.

For mig er Planetstien og stranden i nærheden, Gjeller Odde, fuld af sommerminder. Her var jeg som barn med min søster, mor og bedstemor, og den eneste rigtige strand, syntes min bedstemor. Så selv om vandet var og er fyldt med tang, sten og krabber, var det kun »Gelle«, der duede. Så det er det også for mig.

Omgivet af hav på Fyn

Hvor: Svendborg
Hvorfor: Tæt på havet og cykelvenligt
Hvem: Pernille Dreyer

Jeg er muligvis farvet af min opvækst i byen, men Svendborg – og Sydfyn i det hele taget – er det pæneste sted i Danmark. Den lille havneby er en sand perle især i sommermånederne, hvor solen glitrer i havet, brostenene bliver varme, og isen i Vildas Vaffelis’ hjemmelavede vafler smelter, før du har spist færdig. Lej en cykel – det er nemt at komme rundt på Sydfyn, og havet er sjældent længere end 15 minutters rask trampen væk.

Cykel over Svendborgsundbroen, hvorfra du har udsigt til de dyre adresser på strandvejen, og de mange små sejlbåde, der myldrer ud i farvandet. Efter broen drejer du til venstre og cykler gennem Troense, der med sine fredede bindingsværkshuse er dødcharmerende. Følg vejen og du vil nå til Valdemars Slot, hvor man kan tage et slag minigolf eller spise sin madpakke med udsigt til slottets sø.

Personligt ville jeg fortsætte lidt længere til den nærliggende skov, folde et tæppe ud og slikke sol, kun afbrudt af kravleture ned ad skrænten til havet for at køle af. Til aften skal du spise friske fjordrejer på Restaurant Svendborgsund eller, endnu bedre, selv begive dig ud på lavt vand med et strygenet, akkurat som jeg gjorde det med min morfar som barn.