Lyt til artiklen

Brusende floder, stille kanaler, spejlblanke søer og strande med barsk brænding eller rullende bølger. Der er mange måder at opleve den våde side af Frankrig på.

1. SEJLSPORT

Hourtin-søen
Lac de Hourtin er den største sø i Frankrig. Den ligger i Landes du Medoc, hvor det flade landskab med moser og strandenge bag kysten mod vest giver fri passage for vindene fra Biscayen og perfekte forhold for sejlsport.

På sommerdage er søen, der er knap halvanden gang større end Danmarks største sø, Arresø, farvet af sejl fra både windsurfing og sejlbåde.

Info: medococean.com

En anden mulighed: Normandiets kyst har flere godt windsurfer-strande, som mest er kendt blandt eksperterne, som nyder den vind-tunnel effekt, som den Engelske Kanal skaber.

Loup-floden Floden.
Loup-floden Floden. Foto: Scanpix
Vis mere

2. CANYONING

Loup-floden
Floden er bare et halvt hundrede kilometer lang og løber ud i Middelhavet ved Villeneuve-Loubet nær Nice Lufthavn. Men den er kendt for sine kløfter, Gorges du Loup, hvor man kan opleve floden på tætteste hold, i bogstaveligste forstand.

Flere firmaer arrangerer canyoning, som ikke har noget med kanoer at gøre, men hvor man på egne ben og iført våddragt, sportssko og hjelm arbejder sig gennem kløfterne: svømmende, flydende gennem vandfald, krabbende over glatte sten, og kravlemde på klipper.

Firmaet Funtrip med adresse i Pont du Loup har canyoning-ture i forskellige sværhedsgrader, også hvor børn også kan være med.

Info: fun Trip.fr

En anden mulighed: Roya-floden i Massif du Mercantour nord for middelhavsbyen Menton er et af Frankrigs bedste canyoning-steder og kræver mere erfaring end i Loup-kløften. lesgeckos.eu

Dykning i Bourget-søen i Frankrig.
Dykning i Bourget-søen i Frankrig. Foto: Scanpix
Vis mere

3. DYKNING

Bourget-søen
Frankrigs dybeste sø er Lac Gris – den grå sø – som den kaldes lokalt. Den 18 kilometer lange sø er på sit dybeste sted 145 meter og er kendt for dybdedykning. Der lever 34 forskellige fiskearter i søen, som er omgivet af et rigt fugleliv. Der er badestrande ved byerne Aix-les-Bains og Smile Bourget-du-Lac.

Info: bourgetdulactourisme.com og cpalb.fr

En anden mulighed: Middelhavets lune vand omkring Agay og le Dramont strandene på den Franske Riviera, hvor der er dykning ned til 45 meter.

Kanalrundfart på Kanal du Midi i Frankrig.
Kanalrundfart på Kanal du Midi i Frankrig. Foto: Scanpix
Vis mere

4. KANALSEJLADS

Kanal du Midi
Frankrig er gennemskåret på kryds og tværs af kanaler og floder, som er sejlbare. De franske vandveje har en samlet længde på omkring 7.000 km. En af de mest berømte strækninger er Canal du Midi, en 240 km lang kanal fra Toulouse til havnen i Séte. Da kanalen blev anlagt i 1681, var der dermed skabt en vandvej fra Middelhavet hele vejen til Bordeaux og Biscayen.

Canal du Midi har været UNESCO verdensarv siden 1996. Den snor sig smukt gennem frodige landskaber, vinmarker og smukke småbyer.

Man behøver ingen sejleruddannelse hverken for at leje båd eller sejle her, hvor der ingen erhvervssejlads er, og hvor bådene ikke må sejle mere end ti km i timen. Der er udflugtsbåde på forskellige strækninger.

Info: france.fr og seatravel.dk

En anden mulighed: Canal de Bourgogne gennem Bordeauxs smukke bakkede landskab. Her er heller ikke store lastbåde og erhvervssejlads.

Riverboarding i L’Arve-floden.
Riverboarding i L’Arve-floden. Foto: Scanpix
Vis mere

5. HYDROSPEED

L’Arve-floden
Hydrospeed kaldes også riverboarding, og når det dyrkes i havets brænding, bodyboarding. Systemet er det samme, man er iført våddragt, hjelm og svømmefødder og ligger på maven på et surfbræt og surfer ned gennem flodens strømhvirvler.

Der er flere bureauer i Chamonix, som arrangerer både rafting og hydrospeed, som i øvrigt siges at være opfundet i Frankrig. Historien fortæller, at det var et par rafting-guider, som i 1970erne fandt på at putte redningsveste ned i en postsæk og bruge den til raft. De arbejdede på idéen, og fik raften tilpasset efter deres form, og den første version af et riverboard var opfundet.

Info: sessionraft.fr

En anden mulighed: Isère floden gennem Vanoise National Park har både stilfærdige etaper og kløfter med strømhvirvler op til sværhedsgrad fire – seks er vandfald. franceraft.com

I kano på La Vézère-floden.
I kano på La Vézère-floden. Foto: Scanpix
Vis mere

6. KANO

La Vézère-floden
Her kan man tage på kanosejlads gennem noget af det smukkeste, fransk natur og kultur kan byde på. Med udgangspunkt i historiske Les Eyzies vest for Bordeaux har flere kanoudlejningsfirmaer dagsudflugter i kano, eller man kan planlægge flerdagsture med overnatning i telt.

Floden snor sig forbi Abri de la Madeleine, Madeleine-klippen, der har været et naturskabt sted for mennesker at søge ly helt tilbage til 17.000-11.000 f.Kr., forbi Belcayere slottet og St Léon-sur-Vézère, som hævdes at være Frankrigs smukkeste landsby.

Info: canoes-3drapeaux.fr

En anden mulighed: Orb floden, som udspringer i Centralmassivet og ender i Middelhavet. Undervejs flyder den gennem »Haute Languedoc Park Naturel«.

7. RIVER RAFTING

Le Griffre-floden
De fleste kender Samoëns som vinterdestination med skiløb bare en times kørsel fra schweiziske Geneve. Men den lille middelalderlandsby med de brostensbelagte gader i Rhône-Alpes regionen er også sommerrejsemål med en bred vifte af sports- og aktivitetsmuligheder i den adrenalinfremmende kategori. Bl.a. riverrafting. sejlads ned ad floder i gummibåde, er der gode muligheder for på Giffre-floden.

Samoëns ligger mellem Les Sept Monts, De syv bjerge, helt nede i Vallée du Giffre-dalen. Der er flere udbydere af riverrafting, som har ture i forskellige sværhedsgrader på floden. Fra de hæs-blæsende til mere stilfærdige ture for hele familien.

Info: samoens.com

En anden mulighed: Aude-floden i Pyrenæerne Languedoc-Roussillon regionen i Sydvestfrankrig.

Den Franske Riviera, Côte d’Azur.
Den Franske Riviera, Côte d’Azur. Foto: Scanpix
Vis mere

8. STRANDLIV

Den Franske Riviera Côte d’Azur, som kysten også kaldes, strækker sig fra Rhoneflodens delta til den italienske grænse langs Provence-området.

Kysten er verdens første ferieområde skabt af den britiske overklasse fra slutningen af det 18. århundrede. Dengang var det områdets milde vinterklima, som tiltrak turisterne. I 1864 kom jernbanen til Nice og dermed var der nem adgang for turister fra hele Europa. Efter Første Verdenskrig dukkede amerikanske turister op om sommeren, og de gjorde sammen med Coco Chanel solbadning fashionabelt og fik skabt en ny højsæson.

Mange af strandene langs kysten er ikke noget at prale af. Det er stenstrande og ofte betalingsstrande. Men der er parasoller og stjernestøv over Cannes med filmfestival, Saint-Tropez, Paloma Plage og Nice med Promenade des Anglais.

Info: frenchriviera-tourism.com

En anden mulighed: Korsika er kendt for fantastiske strande. På sydkysten mellem Propriano og Bonifacio ligger Porto Pollo stranden i en beskyttet bugt med hvidt sand og omgivende grønne bakker. Husk snorkeludstyr. Vandet er krystalklart og der er masser af fisk.

Surfing på Biarritz.
Surfing på Biarritz. Foto: Scanpix
Vis mere

9. SURFING

Biarritz
Der er Hawaii, der er Cool Hawaii – Klitmøller – og så er der Biarritz sådan målt med surfer-øjne.

Surfing kom til byen, hvor bølgerne fra Biscayen vælter ind over stranden, i 1950’erne. Historien fortæller, at amerikanske Peter Viertel, der var gift med skuespillerinden Deborah Kerr, var den første, som kastede sig i bølgerne med sit surfbræt og dermed bragte sporten til Europa. Med årene er byen blevet surfernes mødested, og senest er kite-surfing kommet til. Der er ti surfer-skoler i Biarritz.

Info: biarritz.fr

En anden mulighed: Længere nordpå ad den franske vestkyst er den lille by La Trance sur Mer nord for La Rochelle også et populært kite-surfing mødested.

Udflugtsbåde i Annecy-søen.
Udflugtsbåde i Annecy-søen. Foto: Scanpix
Vis mere

10. UDFLUGTSBÅDE

Annecy-søen
Byen er opkaldt efter søen, eller omvendt, og er indbegrebet af Frankrig med sit gamle bycentrum med huse ud til kanaler, hvor vandet bruser ned mod søen. Den ligger smukt mellem bjergene og med flere småbyer omkring.

Fem både sejler sightseeingture på søen ad forskellige ruter – fra en times udflugt i øverste halvdel af søen til hele søen rundt med stop undervejs. Derudover er der middagssejladser med middag om bord på »MS Libellule.«

Info: annecy-croisieres.com

En anden mulighed: Udflugtsbådene på Seinen er en ganske anden oplevelse. Her er ingen omgivende bjerge og grøn natur, men storby og alle Paris’ seværdigheder.