Med en blanding af de klassiske bornholmer-oplevelser og nye gourmet- og aktiv-ferie muligheder er Bornholm oplagt til en ferie for parret, der gerne vil forkæle sig selv.

FREDAG

kl. 17.50
Har man lejet et sommerhus til sit weekendophold, er det oplagt at starte med at købe ind til en hjemmelavet middag, man stille og roligt kan forberede i sommerhuset. Eventuelt ledsaget af en øl fra Svaneke Bryghus, som man (ligesom med andre lokale specialiteter) kan købe i Kvickly i Rønne, der ligger bare et ejendomsmæglerstenkast fra færgelejet, man ankommer til med båden fra Ystad.

LØRDAG

Kl. 9.30
Start dagen med den klassiske gåtur langs en af Danmarks smukkeste strande. Uanset vejret er Dueodde strand imponerende. Sandet ER vitterlig blødt og hvidt som flormelis, og inden man har set sig om, har man gået mange kilometer ned ad den. Snup evt. også et hvil (eller en sjov spurtetur op) på toppen af klitterne langs træbroen mellem parkeringspladsen og stranden – udsigten over stranden herfra er forrygende.

Kl. 11.30
Lige udenfor Østermarie ligger Hallegård Gårdbutik, som fremstiller pølser. Og vi snakker ikke de røde discountpølser uden smag og med bunker af tilsætningsstoffer, men kvalitetsmodellen, hvor pølsemager Jørgen Toft har kælet for detaljerne. Kødet er fra fritgående grise, får, køer og fjerkræ, opskrifterne er de gamle bornholmske, tilsætnings- og farvestoffer er der ingen af, og pølserne er fremstillet i hånden.

Det tager længere tid og gør prisen lidt højere end på maskinfremstillede pølser – til gengæld smager de forrygende. Slå jer ned udenfor butikken med udsigt til markerne og til en tapasplanke med smagsprøver på både pølser, skinke og pålæg fra slagterens hånd.

Bagefter kan I eventuelt købe en eller flere af de 35 forskellige pølser med hjem – f.eks. en ranke af »Østersøens Perler«.

hallegaard.dk

Kl. 13
Svaneke vandt i 2013 titlen som Danmarks smukkeste købstad, og med de gamle bindingsværkshuse, det lille torv, de smalle gader og klipperne rundt om havnen er der også dømt totalt Morten Korch idyl. Man får den dog næppe for sig selv, for Svaneke er også byen, hvor mange af de spiselige ting, man kender Bornholm for, ligger – lakrids, bolcher, karameller, chokolade, is.

Og så selvfølgelig Svaneke Bryghus. Sæt plads i maven af til en pandekage og en kop kaffe hos Svaneke Is – om ikke andet så for at opleve den superhyggelige gårdhave bag butikken (og væk fra den værste vrimmel på Torvet).

svaneke-is.dk

Kl. 14.30
Lige udenfor Gudhjem, et kvarters kørsel nord for Svaneke, ligger Gudhjem Mølle. Møllen er fra 1893 og fungerede frem til 1962 som sådan – i dag er den restaureret og huser bl.a. en butik med alskens bornholmske råvarer. Fra kiks og karameller til most og honning.

Kl. 15
Sidste år fik Bornholm et nyt tilbud på aktiv-ferie fronten – den såkaldte High Park i Rø Plantage fem kilometer udenfor Gudhjem. En high park er en klatrebane oppe i træerne – man bevæger sig fra platform til platform via bl.a. rebstiger, zipliner, og træklodser, man skal balancere på.

Der er tre forskellige baner, så man kan nemt bruge tre-fire timer her på at lege. Især på Ørnebanen, som er 18 meter over jorden, så selv hvis man ikke lider af højdeskræk, kan det kræve lidt mod at bevæge sig ud på gyngende træstykker eller et sårbart udseende reb for at komme videre til næste platform. Man er dog hele tiden spændt fast til en wire, så hvis man mister balancen, er det kun ens potentielle stolthed, der kommer til skade.

highparkbornholm.dk

Kl. 19
Bornholm har flere gode restauranter, en af dem er Le Port, som ligger i Vang – på en bakketop og har vestvendte panoramavinduer- og døre – dvs. en førsteklasses udsigt til solnedgangen over Østersøen. Restauranten har kun plads til cirka 60 gæster indendøre (og godt 100 på terrassen), og et menukort med kun få retter.

Til gengæld er de lavet af lokale råvarer og smager himmelsk. Retterne skifter efter sæsonen – fra 24. juni frem til 2. juli er det helleflynder, kalv og jordbær og hyldeblomst, der udgør de tre retter, man kan indtage til en kuvertpris på 385 kr.

leport.dk

SØNDAG

kl. 10
I sommeren 2012 blev syv polske bisoner som en del af et program, der skal redde den europæiske bison fra at uddø, sat på græs i et 200 hektar stort område i Almindingen. 200 hektar er det samme som 400 fodboldbaner og med noget af det værende tæt granskov er det ikke givet, man ser bisonerne, hvis man bevæger sig ind i det, der nu er døbt bisonskoven – men gør det alligevel. Det er en gåtur i et fint område af Bornholms største skov.

Kl.12
Midt inde i selvsamme skov ligger Christianshøj Kroen. Omgivet af en stor fin græsplæne med gamle frugttræer og med lyse luftige lokaler indendøre. På frokostmenuen er der bl.a. kalvetatar, bornholmergris og et stykke med kartoffel- og Hammerhussild. Som man kan skylle ned med f.eks. en hindbærbrus fra Bornholms Mosteri.

Christianhøj Kroen er en del af projektet »Skovhjælper Christianshøj«, som er et samarbejde mellem foreningen LEV og Bornholms Regionskommune – det betyder, at kroen har 10 udviklingshæmmede ansat, hvorfor man kan opleve, at betjeningen ikke er helt lige så skarp og hurtig som på toprestauranter. Medmindre man har travlt og gerne vil hurtigt videre, er det til gengæld charmerende på en fin måde – og uanset er maden i top.

christianshojkroen.dk

Kl. 14.15
Bornholm er et eldorado for loppe-entusiaster. Mangen en lille flække har enten loppemarkeder eller deciderede antikbutikker, bl.a. i Olsker, hvor en gigantisk tidligere lagerbygning er indrettet med alskens mere eller mindre værdifulde loppesager. Stop ind og snus – og vær klar til at finde de store sedler frem, bornholmerne har fundet ud af, at der er penge i retro.

Kl. 15.30
Opalsøen nær Hammershus er for mange den smukkeste plet på øen. Som ikke er mindre smuk af, at der ikke er skyggen af en kiosk eller souvenirbutik i nærheden – bare et tidligere granitbrud, der nu er en turkisfarvet sø, omringet af lodrette klippevægge og en lydkulisse af fugleskræp- og fløjt. Gå en tur rundt om søen, det tager maksimalt en halv time, men kan udvides til en længere tur, hvis man også snupper en rundtur om Hammersøen ved siden af.

Kl. 16.30
I sommeren 2013 fik den gamle fiskerihavn i Hasle på vestkysten nyt liv. Det var i form af Hasle Havnebad, som er en badeplatform på godt 360 kvadratmeter med udspringsvipper, to lukkede børnebassiner og fine siddepladser.

Man kan hoppe i havnen året rundt – og behøver ikke klæde om i stiv kuling på broen, for havnebadet indeholder også omklædningsrum og sauna. Og er man ikke til at bade, er det arkitekttegnede havnebad et fint sted bare at sidde og spise en is.

Kl. 17
Inden I kører mod Rønne og færgeafgangen kl. 18.30, kan I lige nå at runde den anden ende af Hasle, hvor Hasle Røgeri ligger. Røgeriet er det sidste på øen, der stadig bruger gammeldags åbne skorstene til at røge sildene og makrellerne – og var også et af de første.

Det kan man blive klogere på ved at stikke hovedet ind i Hasle Museumsrøgeri, der ligger lige overfor den uprætentiøse butik og fiskerestaurant, og se, hvordan røgeri foregik tilbage i starten af 1900-tallet. (det er gratis).