Det behøver ikke at koste andet end indgangsbilletten at få gode oplevelser i Tivoli.

1. Koncerter

Fra Tivolis tidligste år har musikken spillet en stor rolle, og da haven åbnede i 1843, var det med den berømte H.C. Lumbye som kapelmester i spidsen for populære koncerter med fokus på den mere lette klassiske musik. Tænk bare på »Champagnegaloppen«, som Lumbye komponerede til Tivolis to-års fødselsdag i 1845 – et mere festligt dansk musikstykke findes ikke.

Gennem tiden har musiksmagen skiftet, og Tivoli har gjort sit bedste for at følge med. Det vil sige – længe manglede den helt moderne musik. Men det rådede Tivoli bod på i 1997, hvor den første Fredags Rock-koncert blev holdt på Plænen. Siden dengang har både de største danske navne og berømte internationale bands spillet til Fredags Rock. I år kan du stadig nå at høre blandt andre Simple Minds, Oh Land, Medina, Mø og Ulige Numre.

Men der er andet end rock på musikprogrammet. På den lille Pavillionen-scene kan du hver torsdag høre nye danske navne som Wafande give minikoncerter, om mandagen møde spændende verdensmusik, om tirsdagen synge med på populære schlager-sange, onsdag er der jazz, og om lørdagen crooner Michael Carøe sig vanligt elegant gennem Sinatra-sange og byder op til dans på Plænen.

2. Pantomime

Tivoli - altså ikke haven, men den by, den har taget navn efter – ligger 30 km nordøst for Rom.

Og det er da også netop i støvlelandet, at Pantomimeteatret har sine rødder. De ordløse teaterforestillinger med Harlekin, Columbine og Pjerrot er en videreudvikling af 1600-og 1700-tallets italienske commedia dell’arte, der er en slags falde-på-halen-teater med romantiske forviklinger. Den farverige og skælmske Harlekin med halvmasken er da også som hentet ud af det venetianske karneval.

Pantomime er en uddøende kunstart, men i Tivoli kan man stadig opleve de på en gang sjove og poetiske forestillinger, hvoraf nogle er mere end 200 år gamle. Og så er det jo så herligt, at eftersom der ikke er nogen tekst, så kan alle uanset alder og sprog følge med i løjerne.

Man kan også opleve balletter med børnene fra havens egen balletskole. Mange af balletterne har udgangspunkt i H.C. Andersens eventyr, og flere har haft Dronning Margrethe som scenograf og kostumetegner.

Forestillingerne spilles daligt på Tivolis berømte påfuglescene, der blev tegnet af artikekten Vilhelm Dahlerup i 1874. Han var også manden bag så berømte københavner-bygninger som Ny Carlsberg Glyptotek og Hotel D’Angleterre.

3. Rasmus Klumps Verden

Tager du familiens mindste med i Tivoli om søndagen, kan I kombinere to af havens gratis aktiviteter. Der gæsteoptræder Rasmus Klump nemlig på Pantomimeteatret. Til daglig hører han hjemme i Rasmus Klumps Verden, der ligger ovre på den anden side af Tivolisøen. Her kan børnene hver dag gratis opleve ham i hans eget teaterstykke ved hans eget lille hus. Det vil sige, teaterstykke og teaterstykke er måske så meget sagt. Der er vist mest tale om improvisationsteater, der bygges op om en meget spinkel handling.

Men det gør ikke spor, for så kan ungerne jo spille med, og det gør de meget gerne.

Herovre ligger også det 1300 m2 store Rasmus Klump-legeområde, hvor de mindste kan tumle rundt, uden at forældrene skal være nervøse for, om de slår sig, og hvor de større børn i »deres« område kan finde sjove udfordringer til balance- og koordinationsevnen.

Forældrene kan så imens holde kaffepause og købe et krus to-go-kaffe i Pandekagehuset.

4. Fyrværkeri

»Ih…, åhh…, nææhhhh!«

Selv om man havde lovet sig selv at lade være med at komme med de dér udbrud, så er det svært ikke at lade begejstringen løbe af med sig, når Tivolis festfyrværkeri med bulder og brag oplyser den københavnske aftenhimmel i flotte mønstre i rødt, gult, blåt og sølv.

Også fyrværkeri-showet stammer helt tilbage fra Tivolis åbning i 1843. Her kaldte man det »bengalske flammer«. Lidt pudsigt, at man dengang henlagde traditionens rødder til det indiske subkontinent, når det retteligen var Kina, men måske syntes man, at det lød mere eksotisk.

Tivolis fyrværkerimester er hverken indisk eller kinesisk, men dansker. Han hedder Gunnar B. Knudsen og har vundet adskillige priser ved internationale fyrværkerifestivaler for sit arbejde med at fyre krudt op i himlen.

Fyrværkerishowet foregår hver lørdag kl. 23.45.

5. Haven

Min personlige gratis favorit er haven selv.

Hvor man som lille Tivoli-gæst mest har fokus på de sjove forlystelser, udsigten til at vinde en gigantisk bamse ved et af lykkehjulene eller at guffe en lyserød candyfloss, så værdsætter man havens helt særlige stemning stadig mere, desto ældre man bliver.

De mange smukke blomsterbede, hvor man kan sidde og vente på ungerne, mens de suser rundt. Spisestederne, hvor folk sidder og hygger sig over en øl og et stykke smørebrød. Det imponerende japanske tårn. Tivolisøen. De gode, gamle veteranbiler, man selv kørte i som barn.

Og når mørket falder på, og de tusindvis af lys i træerne og langs stierne tændes, er der ikke noget meget mere magisk end at tage sin elskede i hånden og slentre gennem haven lige midt i Københavns hjerte.