Vi danskere er vilde med at tage på storbyferie – gerne flere gang om året. Men hvilken by skal man vælge? Her er til inspiration 15 events i fem af danskernes favoritbyer.

3 I NEW YORK CITY

April: Påskeparade
Selv om den årlige Easter Parade på Fifth Avenue på Manhattan er langt fra fordums storhed, hvor en million mennesker deltog i 1947, er den stadig festlig at opleve.

Påskeprocessionen er blandt kristendommens ældste traditioner, men amerikanerne har (naturligvis) givet den et ekstra twist, idet de europæiske immigranter i slutningen af forrige århundrede droppede at bruge processionen til at fremvise helgenfigurer og ikoner, som man gjorde i den gamle verden, og i stedet benyttede den til at paradere deres nyeste og/eller fineste tøj for at vise, hvor godt det gik dem.

Med tiden forsvandt det religiøse element helt, og paraden kom til at handle om ekstravagant tøj samt generel fis og ballade. Og sådan er det også her i 2015, hvor paraden finder sted søndag 5. april.

Maj: Cykeltur gennem byen
Mange af os opfatter nok New York som en bilby. Og det er den da også. Men én gang om året overtager cyklerne gaderne, når omkring 30.000 cyklister fra hele verden samles til »Bike New York – the Great Five Boro Bike Tour«.

Turen, der er 65 km lang, begynder i Lower Manhattan og går gennem Central Park, videre til Harlem og Bronx, hvorefter man kører langs East River og krydser ind i først Queens og derefter Brooklyn, inden man slutter på Staten Island. Det koster 92 dollars at deltage, og for det får man bl.a. forplejning og adgang til cykelreparationer undervejs. I år finder løbet sted søndag 3. maj. Tilmeldingen begynder 20. januar.

Læs mere her

Juni: Gratis kulturoplevelser
Er du på sommerferie i New York i juni. er der masser af muligheder for billige eller gratis kulturoplevelser af høj klasse. »Metropolitan Opera in the Parks« er gratis opera-optrædender, der foregår om aftenen i en række af byens parker. »Summer Stage«, som kører frem til august, er flere end hundrede billige koncert-, teater- og danseoplevelser i Central Park. Samme sted kan du opleve gratis opførelser af flere af Shakespeares værker i »Shakespeare in the Park« – I 2014 var det »Kong Lear« og »Stor ståhej for ingenting«.

Læs mere her og hold øje med det kommende program her.

Læs også 5 burgere i New York

3 I PARIS

Februar: Mandfolkesport
Sportsmæssigt er 2015 af et de dér kedelige mellem-år, hvor der hverken er EM- eller VM-slutrunde i fodbold – eller for den sags skyld Olympiske Lege. Man kan naturligvis finde en eller anden form for spænding i at se, om Caroline Wozniacki ENDELIG vinder den Grand Slam-titel, eller hvem der bliver smidt ud af årets Tour de France pga. doping. Men vi anbefaler, at du i stedet smutter en tur til Paris enten 7. eller 28. februar.

Her tackles der nemlig igennem, når det franske rugby-landshold på Stade de France tørner sammen med først Skotland siden Wales som led i den årlige »Six Nations Rugby«-turnering. Rugby er kæmpestort i Frankrig, og der er garanti for fed stemning på lægterne, når Les Bleus skal forsvare den franske ære. Seks-nationers-turneringen består af Frankrig, Skotland, Wales, England, Irland og Italien.

Læs mere her.

April: Modens vildbasse
Paris er lig med mode. Så kort kan dét siges. Og fra 1. april til 3. august kan du komme helt tæt på en af fransk modes mest fascinerende og nyskabende figurer, når det smukke og storslåede Grand Palais huser udstillingen »The Fashion World of Jean Paul Gaultier. From the Sidewalk to the Catwalk«.

Her kan du både i form af multimedie-shows og mere traditionelle udstillinger se såvel denne modens enfant terriblés vilde haute couture-kreationer som hans mere nede-på-jorden prêtà‐porter-tøj – spændende fra 1970’erne, hvor han begyndte karrieren hos Pierre Cardin til i dag, hvor  Gaultier er blevet et verdensomspændende mode- og parfumebrand.

Læs mere her.

Juli: Hot, hot, hot!
Der kan i forvejen være godt hedt i Paris i juli, men der bliver skruet ekstra op for varmen, når tusindvis af feststemte og  – for mange af d’damers vedkommende – letpåklædte karnevalsdeltagere strømmer ud i den franske hovedstads gader under det årlige »Carnaval Tropical«.

Paris har, blandt andet som følge af landets tidligere status som kolonistormagt, mange indbyggere med caribiske og afrikanske rødder, og de giver den her fuld gas med masser af musik, dans og festlige optog. Festivalen, hvor der også er rig mulighed for at smage på alskens specialiteter fra den store verden, finder sted 4.-5. juli, og hvis du tager metroen til Nation og går efter lyden af trommer, skal du nok finde festen.

Læs mere her.

Læs også Oberkampf i Paris er übercool

3 I BERLIN

Januar: Willkommen, bienvenue, welcome
Åh, hvem har ikke drømt sig tilbage til 1920ernes dekadente Berlin, hvor overklassens forkælede unge og en skønsom blanding af fattige forfattere og miskendte genier gik i hundene i absint, kokain og triste lieder på byens kabareter? Den tid er forbi, men man kan få en smagsprøve på, hvordan det var – dog uden absint og kokain – når »A Cabaret Story« opføres på Sally Bowles Cafe Bar på Eisenacher 2. Et sted, der meget passende er opkaldt efter den kvindelige hovedperson i Christopher Isherwoods roman »Farvel til Berlin« fra 1939, der senere skulle blive til film-musicalen »Cabaret«.

I showet, der er på engelsk, føres man i musik og sang gennem kabaretens historie, fra den opstod i Paris i 1880erne, og den i Tyskland døde i 1933 med nazisternes forbud mod de »utyske og moral-nedbrydende« kabareter. I januar opføres showet den 15. og den 29. Tjek hjemmesiden for senere shows. Entré: 15 euro.

Læs mere her.

Foråret: Skæg og blå briller
Vi kan desværre ikke komme åbningsdatoen nærmere, for den er tilsyneladende omgærdet af lige så meget mystik som det, Berlins nyeste museum handler om: Spionage.

På Berlin Spy Museum på Leipziger Platz 9, der åbner engang i løbet af foråret, vil man kunne få et enestående indblik i spionernes, dobbeltspionernes og dobbelt-dobbeltspionernes verden gennem blandt andet en udstilling af alskens spiongrej – herunder den berømte kode-dechifrerings-maskine Enigma, der brød tyskernes hemmelige koder under Anden Verdenskrig. Den faste udstilling vil fokusere på spionage under netop Anden Verdenskrig og Den Kolde Krig - to perioder, hvor Berlin i høj grad var det, som museets slogan fortæller: »Berlin – Spionagens hovedstad«.

Læs mere her.

Juni: Kreuzberg jazz’er
Du kan opleve ægte moderne berlinerstemning, og ovenikøbet høre god musik, når bydelen Kreuzberg fyrer den af til sin årlige jazz-festival i Bergmannstraße – i år fra 26.-28. juni. Her vil der blandt andet være flere end 50 live-koncerter med jazz og anden musik, marked og rig mulighed for at indtage en varieret kost, idet der både vil være masser af øl og bratwurst og döner kebab.

Kreuzberg, der ligger i det centrale Berlin, opstod i 1820erne som tætpakket arbejderkvarter, ændrede under den kolde krig karakter, idet store dele var endt på den østtyske side af Muren, mens fortrinsvis tyrkiste gæstearbejdere rykkede ind i den vestlige del med dens billige boliger. Efter murens fald er boligpriserne steget, og nu er befolkningen noget mere sammensat.

Læs mere her.

Læs også Berlin i bakspejlet.

3 I LONDON

Februar: Pandekage-amok
Er du typen, der blev sulten ved synet af de gyldne pandekagestabler, der ventede Rasmus Klump i slutningen af hvert album, så skal du til London tirsdag 17. februar, hvor man fejrer »Pandekage-dag« med masser af arrangementer og naturligvis pandekagespisning. Tradtionen stammer tilbage fra dengang, hvor Askeonsdag indvarslede 40 dages faste frem til påskedag.

Udover at man havde brug for at fylde sig godt, så benyttede man lejligheden til at få brugt smør, mælk og æg, der ikke ville kunne holde sig gennem fasteperioden.

Blandt de underholdende indslag i løbet af dagen er flere pandekageløb, hvor man skal vende pandekager i luften, mens man løber om kap – et af de populære er mellem medlemmer af det engelske parlament og de politiske journalister. Men der er selvfølgelig også rig mulighed for at smage på sagerne på byens forskellige markeder, restauranter og creperier. Velbekomme.

Læs mere her.

April: Sherlock-udstilling
Fra Conan Doyles tidsskrifts-føljetoner fra slutningen af 1800-tallet til Benedict Cumberbatch i den populære tv-serie »Sherlock« anno lige nu – den ekstremt intelligente men også mentalt plagede detektiv Sherlock Holmes har til alle tider fascineret os. Denne skribent måtte under et besøg i London da også lige en tur gennem Baker Street, hvor Holmes og hans ven og makker Dr. Watson boede i nr. 221B – i fiktionens verden, altså.

Er du også Holmes-fan, må du (udover Baker Street) rundt om Museum of London, der frem til 12. april viser en særudstilling om den ærkelondonske detektiv, idet man forsøger at få opklaret mysteriet Holmes og hans tiltrækningskraft på os gennem mere end hundrede år. På udstillingen kan du bl.a. lære mere om Conan Doyle, se nogle af de originale Holmes-manuskripter og Cumberbatchs tøj fra BBC-serien, samt gennem malerier, tegninger og fotografier komme tættere på victoriatidens London.

Museet har filmaften den 10. april og hver lørdag frem til 25. april gåture rundt i Holmes’ London – både de steder, han beskriver i novellerne og romanerne, og de, der er kendt fra filmatiseringerne. Book billetter på hjemmesiden.

Læs mere her.

Juli: Smukke haver
Briterne er med rette berømte for deres havekunst, og den kan man sagtens få et indblik i, selv om man er på travl storbyferie i den hektiske metropol, London er. Fra 30. juni til 5. juli afholdes her verdens største årlige blomster- og haveudstilling, »Hampton Court Palace Flower Show«.

I år er det 25. gang, at The Royal Horticultural Society arrangerer udstillingen, og udover den vanlige fremvisning af havekunst til inspiration, stande fra diverse blomsterskoler, foredrag, blomsterudstilling og salg af flere tusinde forskellige blomster- og plantesorter, vil der i år også være en særudstilling om små haver for små penge ud fra princippet om, at man ikke behøver hverken flere hektar land eller svulmende summer på kontoen for at skabe en smuk have, man kan glædes over i dagligdagen.

Læs mere her.

Læs også 25 gratis oplevelser i London

3 I BARCELONA

April: Romantik i luften
Februar i Danmark er ærlig talt ikke ret romantisk, så hvorfor ikke droppe Valentinsdag i år og i stedet tage til skønne Barcelona i april? Her har man nemlig sin helt egen version af de elskendes dag, La Diada de Sant Jordi, den 23. april, hvor man fejrer byens og Cataloniens skytshelgen, Skt. Jordi. I Barcelona giver man ikke hjerteformede æsker med chokolade eller sender kort med kærlighedsvers. Herren giver sin udkårne roser, og hun kvitterer med at give ham en bog.

Det med rosen er oplagt, men bog-traditionen stammer tilbage fra 1923, hvor en smart boghandler fik udnytet, at den spanske nationaldigter Cervantes døde netop 23. april (dog i 1616), for så var det jo kun rimeligt, at man skulle give boggaver den dag, mente han,  Det betyder, at Ramblaen 23. april er én stor blomster-/bog-handel. Men gør som de lokale unge: Tag din elskede i hånden, spadsér en tur, gå ud og spis, se dans på Plaça Sant Jaume og find så en god kyssebænk.

Sommer: Aftener med Gaudi
Suk, nu igen, Gaudi, tænker du måske. Men dels kommer man ikke uden om den banebrydende spanske arkitekts vilde værker fra slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af forrige århundrede, når det handler om Barcelona, dels så byder »Le Nits D’Estiu«, der foregår fra juni til hen i september på anderledes Gaudi-oplevelser. Her på de hede sommeraftener kan du komme til roof-top-jazz-intim-koncerter på de ellers lukkede tagterrasser på Gaudi-bygningerne La Pedrera og Palau Güell.

I Casa Batlló serveres der middag og cocktails til akkompagnement af levende musik. Og på  Torre Bellesguard, der ligger lidt udenfor bymidten, kan man komme på guidede spadsereture med et glas cava i hånden; også her kan man høre levende musik, mens man nyder panoramudsigten ud over Barcelona. Hvem ved, måske får du der i aftenmørket øje på den storslåede La Familia Sagradas fire himmelstræbende tårne.

Holdøje med programmerne her, her og her.

August: Fodbold-fest
Ligesom man ikke kan sige Barcelona uden at sige Gaudi, kommer man heller ikke uden om fodbold. Der ér selvfølgelig nok nogle danskere, der holder med Espanyol, men mon ikke det er F.C. Barcelona, de fleste har kastet deres kærlighed på, når det handler om det catalanske hovedstads fodboldklubber?

Hvis du virkelig vil til en fodboldfest, hvor F.C. Barcelona er i fokus i en grad, der minder om match fixing, så skal du købe en billet til Camp Nou til »Joan Gamper Trophy«-, opkaldt efter manden, der grundlagde klubben i 1899. Tidligere spillede man en lille fire-klubs-turnering, men de seneste år er det bare en kamp, hvor en særligt udvalgt hold agerer slagtekvæg for F.C. Barcelona til 80.000 vilde tilskueres udelte begejstring – man skulle jo nødig have at stjernerne taber; det skaber sådan en kedelig stemning.

I 2014 vandt Messi & Co. således 6-0 over chanceløse Leon. Datoen er endnu ikke fastlagt, men kampen spilles i august, inden La Liga går i gang, så hold øje med hjemmesiden.

Læs mere her.