Rystende, modbydeligt, sølle og kriminalitet under lavmålet.Det skorter ikke på politiske mishagsytringer som reaktion på, at flere kirkers menighedsråd nu føler sig tvunget til at ansætte private vagtværn for at undgå, at gravsten bliver væltet og biler lænset under blandt andet begravelser og bryllupper.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det skriver Kristeligt Dagblad tirsdag.

Senest har Skjoldhøj Kirke ved Århus bebudet, at et privat vagtværn fra december vil holde vagt omkring kirken, mens Balle Kirkegård ved Silkeborg fik væltet 50 gravsten natten mellem i fredags og i lørdags. I forvejen har en stribe øvrige kirker i Århus ansat private vagtværn.

På den baggrund bakker et klart flertal af Folketingets partier nu op om Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup, som netop har krævet, at justitsminister Lars Barfoed (K) skal sikre, at politiet løser problemerne ved kirkerne.

- Jeg ved ikke, om man kan gradbøje kriminalitet, men det her er simpelthen kriminalitet under lavmålet. Det er fint, at menighedsrådene selv tager affære, men der er overhovedet ingen tvivl om, at det er politiets opgave at være til stede og sikre ro, for vi har den største politistyrke nogensinde med det største budget, siger Venstres retsordfører Kim Andersen til Kristeligt Dagblad.

Han pointerer dog, at menighedsrådene bør gøre politiet opmærksom på problemets omfang.

Fra Socialdemokraterne betoner retsordfører Karen Hækkerup også politiets rolle og efterlyser, at Kirkeministeriet kortlægger problemet ved at tage kontakt til landets sogne.

- Private vagtværn burde ikke være nødvendige, for det her er en opgave for politiet, siger hun.

Også SF's kirkeordfører, Pernille Vigsø Bagge, vil have undersøgt omfanget af hærværk og tyverier mod landets kirker.

- Når der sker ting i strid med straffeloven, er det en sag for politiet. Det er virkelig en sørgelig udvikling, at kirkerne føler sig nødsaget til at ansætte vagtværn.

De Radikales kirkeordfører, Bente Dahl, overvejer kraftigt at kalde kirkeministeren i samråd om problemets omfang, mens Liberal Alliances kirke- og retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll, holder sig til at rose menighedsrådenes egne initiativer.

Hverken kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V) eller justitsminister Lars Barfoed (K) ønskede i går at kommentere sagen.