»Uværdigt.«

Så hårdt langer Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl ud efter formændene i Venstre og Socialdemokratiet efter at det står klart, at Skat skal kulegraves af en kommissionsundersøgelse.

Ni skatteministre har haft ansvaret siden 2004, hvor de første fejl blev begået: Ministre fra Venstre, SF, Socialdemokratiet og Radikale.

Samtidig med at S og DF tog initiativ til undersøgelsen, begyndte rød og blå blok energisk at skyde på hinanden. S-formand Mette Frederiksen går tydeligvis efter finansminister Kristian Jensen, der også er Venstres kronprins. Hun vil have undersøgt hans periode først, og have løbende afrapporteringer til Folketinget - fornentlig i håb om at Kristian Jensen kan blive belastet af undersøgelsen allerede inden næste valg.

Taler man med Venstre og Finansministeriet får man imidlertid en anden historie: Nemlig at de største fejl blev begået i 2013, da Holger K. Nielsen (SF) var skatteminister. Det var ham, der igangsatte det håbløse digitale inddrivelsessystem EFI, og i hans periode var der færrest ansatte i Skat.

»Jeg har det set det spil, der kører mellem V og S, og jeg synes det er uværdigt. En kommission vil sikkert finde frem til at der er flere skyldige på mange niveauer,« siger DFs formand Kristian Thulesen Dahl til BT.

For ham er den vigtigste grund til at kræve en undersøgelse, at han føler at danskerne har mistet tilliden til Skat. Det indtryk har han fået ved samtaler med almindelige vælgere rundt om i landet. Mange er simpelthen utrygge ved, at om Skats udregninger er rigtige, og de har svært ved at forstå hvorfor de skal betale deres gæld, mens rigere danskere slipper ved at skjule sig i sydens sol, og kriminelle lænser Skat i den anden ende.

»Hvis vi på nogen måde skal genvinde danskernes tillid til Skat, så er det nødvendigt med en grundig undersøgelse. Folk føler at de skal betale hver en krone, de skylder, mens andre er mere fiffige, tager til udlandet og slipper. Det undergraver velfærdssamfundet,« siger Kristian Thulesen Dahl, der ligesom Mette Frederiksen gerne vil have løbede afrapporteringer fra kommissionsundersøgelsen til Folkdetinget - startende med problemerne med EFI.