Venstre, Liberal Alliance og de Konservative er tæt på at være enige om et regeringsgrundlag for en ny trekløverregering. Måske er det allerede klar i weekenden, hvor der også skal fordeles ministerposter.

Det er ikke meget, der slipper ud fra Marienborg, hvor Venstre, Liberal Alliance og de Konservative i disse dage har forskanset sig i ly for novemberkulden.

Topforhandlere fra de tre partier er lørdag samlet for sjette gang i statsministerens embedsbolig, siden Lars Løkke Rasmussen (V) i sidste weekend proklamerede fra talerstolen på Venstres landsmøde i Herning, at han agter at udvide sin smalle regering med to af sine blå støttepartier.

Og der er ikke langt igen, før de tre partier er enige om et regeringsgrundlag, der skal agere rettesnor for en kommende VLAK-regering, forlyder det.

Forventningen er ifølge Berlingskes oplysninger, at det præsenteres søndag, men det er også en mulighed, at det først ligger helt klar i begyndelsen af den kommende uge.

Smilende men afmålte ankom Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, og de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, lørdag formiddag klokken 10 for at holde møde med statsministeren.

Få timer senere, omkring middagstid, har også Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, sluttet sig til mødet for at blive orienteret om regeringsgrundlaget.

Otte centrale personer

De seneste dage har de respektive partiløjtnanter, Simon Emil Ammitzbøll (LA) og Brian Mikkelsen (K), været med på Marienborg, men denne lørdag mødes Lars Løkke Rasmussen i første omgang kun med partilederne.

Simon Emil Ammitzbøll og Brian Mikkelsen ventes at slutte sig til forhandlingerne først på eftermiddagen.

»Jeg synes, det skrider fremad, og jeg er fuld af optimisme. Vi har også i dag ja-hatten på, så vi tror på, at vi nok skal komme i mål. Men der er ting, der skal afklares, og som ikke er afklaret endnu, og det kan tage lang tid, det kan tage kort tid. Det kan man ikke sige på forhånd,« lød beskeden til de fremmødte journalister fra Anders Samuelsen, der havde rullet vinduet ned, da han ankom til Marienborg i bil.

Delegationerne fra Liberal Alliance og de Konservative forlod først forhandlingerne efter klokken 23 fredag aften, og her var der også optimistiske meldinger fra Søren Pape Poulsen:

»Mon ikke vi er ved at være der, når weekenden er ovre,« sagde den konservative formand ifølge DR.

Det er en kreds af otte personer, der sidder med til de afgørende forhandlingsmøder på Marienborg: Lars Løkke Rasmussen er flankeret af udenrigsminister og næstformand Kristian Jensen (V), finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen.

Fra Liberal Alliance er Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll til stede, mens de Konservative stiller med Søren Pape Poulsen og Brian Mikkelsen.

Regeringsgrundlag ikke på vej i trykken

De tre partier er langt med udformningen af regeringsgrundlaget, men der er stadig en del temaer, trekløveret mangler at blive endeligt enige om, så »det er ikke ved at gå i trykken«, som en kilde formulerer det.

Alt er blevet adresseret undervejs, og partierne kender hinandens positioner, men på flere områder, er de endnu ikke enige om, hvordan udfordringerne konkret skal løses.

Forventningen er dog, at søndagens forhandlinger bliver på baggrund af et næsten færdigt udkast.

Miljø og klima har været et af de store stridspunkter under forhandlingerne, hvor de Konservative har krævet grønne indrømmelser, ligesom partiet har udtrykt ønske om en opslitning af Miljø- og Fødevareministeriet.

Skat er ifølge Berlingskes oplysninger et af de temaer, partierne adresserede som det første. Adgangsbilletten til overhovedet at indgå i regeringsdrøftelserne var, at Liberal Alliance opgav partiets ultimative krav om en lettelse af topskatten på fem procentpoint for alle topskatteydere, og dermed var det naturligt, at V, LA og K tog fat på skat helt i begyndelsen af forhandlingerne.

Topskatten ventes dog stadig at blive adresseret i regeringsgrundlaget, og meget tyder på, at det som minimum kan ende med at indeholde en ambition om, at færre danskere skal betale topskat – altså en højere topskattegrænse.

Løkke udvider holdet

Mens det skrider frem med regeringsgrundlaget, har trekløveret endnu ikke lagt sig fast på, hvordan ministerposterne skal fordeles i den kommende regering. Klart står det dog, at antallet af ministerier udvides fra de nuværende 17 – det sker blandt andet ved, at en håndfuld ministerier opsplittes.

Et tal har lydt på mellem 20 og 22 ministerier i alt, men det er ikke endeligt besluttet.

Liberal Alliance og de Konservative har hver især haft bilaterale snakke med Venstre om, hvilke ønsker og krav de har til ministerposter. Under lørdagens forhandlinger vil de tre partier nu diskutere fordelingen i plenum, og Løkke forventes at kunne præsentere sit nye hold på Amalienborg i begyndelsen af den kommende uge.

De Konservative ventes at få tre ministerposter, mens Liberal Alliance står til at få fem. Lars Løkke Rasmussen har gjort det klart, at Venstre skal sidde på Stats- og Finansministeriet, men at alle andre ministerier i princippet er i spil.

Liberal Alliance og de Konservative har krævet hver sit økonomiske ministerium, og et bud er, at LA får et nyoprettet Økonomiministerium i stil med det, den radikale Margrethe Vestager fik i 2011, mens de Konservative spås at sætte sig på Erhvervs- og Vækstministeriet.

Mens Kristian Thulesen Dahl får besked om indholdet af regeringsgrundlaget lørdag, er Venstres og Liberal Alliances folketingsgrupper allerede orienteret. V-gruppen var til møde tidligt fredag morgen på Marienborg, mens LAs folketingsgruppe og hovedbestyrelse blev orienteret fredag aften.

Planen er, at de Konservatives folketingsgruppe skal have en orientering søndag morgen.