En »fej kujon«.

Tonen var hård, da Barbara Beatrice Bertelsen i en sms kommenterede Kåre Mølbaks udtalelser om regeringens beslutning at aflive alle mink.

Men i dag fortryder Statsministeriets departementschef, også kendt som BBB, ordvalget.

Det kom frem, da hun fredag blev genafhørt i Minkkommissionen.

Sms'erne sendte hun til den daværende departementschef i Sundhedsministeriet, Per Okkels, fordi hun var utilfreds med Kåre Mølbak, der var faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI).

BBBs utilfredshed begyndte under pressemødet om mink 4. november 2020.

Mølbak forklarede de tekniske detaljer bag SSIs risikovurdering om, at minkmutationen kunne være farlig for folkesundheden.

Men det var Barbara Bertelsen ikke tilfreds med. Hun ville have, at Mølbak tog del i ansvaret for beslutningen om at aflive alle mink.

Derfor sendte hun en sms under pressemødet til Per Okkels, hvor hun kommenterede Mølbaks indsats:

'FUCK!!! Han river tæppet væk under os.'

Kort efter skrev Per Okkels en sms til Mølbak om, at han skulle huske, at Mølbak stod bag anbefalingen om at aflive mink.

Men selvom Mølbak igen tog ordet på pressemødet, var Barbara Bertelsen ikke tilfreds dagen efter.

Hun skrev igen til Per Okkels:

'Er sgu virkelig ikke i orden over for Mette (Frederiksen, red.), det han (Mølbak, red.) gør. Han ved udmærket godt, hvad det betyder.'

'Så han kommer med en risikovurdering, som er helt klar. Når regeringen træffer den eneste beslutning, som skal træffes på baggrund af hans anbefaling, er han total fej kujon, som ikke vil tage del i ansvaret. Og han har én gang set, hvilken reel fare det udgør for statsministeren. Simpelthen så skuffende.'

Sms'erne er kommet frem i Minkkommissionen via Per Okkels mobiltelefon, for Barbara Bertelsen har ligesom Mette Frederiksen automatisk slettet alle sine sms'er.

Men sidenhen har hun undskyldt overfor Mølbak.

»Jeg har undskyldt til Kåre for sprogbrugen. Det var aldrig sådan ment, jeg har stor respekt for Kåre,« sagde Barbara Bertelsen, da hun fredag blev spurgt ind til sms'erne.

Hun forklarede, at hun reagerede så hårdt, fordi hun havde fået at vide, at det var nødvendigt at aflive minkene.

»Man får dagen før klart at vide, at der ikke er andet at gøre. Og så siger han det. Jeg tror ikke, han mente det på den måde. Og det var i det lys, det skal ses. Det var et følelsesudbrud,« sagde Barbara Bertelsen om sine sms'er.

Kåre Mølbak bekræfter, at han har modtaget en undskyldning, men har ikke mere at tilføje.

Mølbak modtog den dagen efter, at sms'erne kom frem i Minkkommissionen.

Genoplev afhøringerne herunder i B.T.s LIVE-blog: