SF står foran en vælgerkrise, der synes svær at løse. Uanset hvordan Annette Vilhelmsen forsøger at løse krisen, er der dystre udsigter.

Hvis Annette Vilhelmsen vælger at forlade regeringen, kan hun måske hente de forsvundne vælgere tilbage, men det vil samtidig betyde afgivelse af magten. Det vil også cementere en udbredt opfattelse af, at SF har svært ved at være i regering, hvilket betyder, at der kan gå en uoverskuelig årrække, før SF kan komme til magten igen. Til gengæld kan det koste endnu flere vælgere, hvis hun bliver siddende i en regering, hvor SFs politik er presset i bund af de to andre regeringspartier. Så der er næppe én rigtig løsning på partiets kvaler.

- Hun står i et dilemma. Hun må vælge, om hun vil have mange vælgere og forlade regeringen, eller om hun vil have mere indflydelse på politikken på Christiansborg og blive i regeringen og risikere at miste yderligere vælgere, siger politisk ekspert og historiker Lars Hovbakke Sørensen.

 


Står til lammetæv


Og det er ikke sikkert, at der går lang tid, før Annette Vilhelmsen skal gøre sig den overvejelse, mener politisk kommentator Peter Mogensen.

- Hun har et kommunalvalg længere fremme, hvor hun står til at få lammetæv, og det er i nærheden af det valg, at hun er nødt til at gøre op med sig selv, om hun vil tage et ordentligt ryk og gå ud af regeringen og komme med markeringer, der gør SF til et parti, som tidligere vælgere og medlemmer kan genkende. Eller vil hun bare køre videre og være et såkaldt ansvarligt parti og gå ned med skibet. Det er det valg, hun skal træffe, og det skal hun nok gøre omkring efteråret, siger Peter Mogensen.