Socialdemokratiets magtfulde gruppeformand Henrik Sass Larsen langer nu hårdt ud efter sin tidligere formand og statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Hun har været »en stor skuffelse« som leder af partiet, skriver han i en mail til BT.

Mail'en kommer som et svar på en udmelding, Helle Thorning-Schmidt kommer med i en ny bog, der endnu ikke der udkommet, »Hvad man ikke dør af« af journalisten Nina Munch-Perrin. Her forklarer Thorning at hun havde mistet tilliden til Henrik Sass allerede inden den famøse rockerkontakt og det efterfølgende PET-notat, som betød, at han efter Thornings mening ikke kunne blive minister.

Henrik Sass, der nu er den nye S-formand Mette Frederiksens højre hånd, skriver til BT:

»Jeg synes, det er ærgerligt, at hun aldrig på noget tidspunkt overfor mig udtrykte, at hun havde mistet tillid til mig. Det ville man normalt gøre som leder eller kollega.«

»Desværre underbygger også den her nye udmelding og bogen indtrykket af en partiformand, som efterlader en stor skuffelse i Socialdemokratiet for sin håndtering af ledelsesansvaret.«

Det er en ekstremt hård karakteristik af en tidligere formand. BT har talt med flere kilder i S-gruppen, der ikke vil lægge navn til deres udtalelser. Men de fastslår utvetydigt, at de fleste i gruppen er enige med Sass. En kilde understreger endda, at det ikke blot var Henrik Sass skyld, at Thorning blev formand for Socialdemokratiet, men også at det var hans skyld, hun blev statsminister.

Dels var det ham, der etablerede samarbejdet med SF om Fair Løsning-planen og det var ham, der byggede bro mellem fløjene i partiet ved at lave en alliance med partiets venstrefløj i form af Carsten Hansen, og sørgede for ro i gruppen.

Helle Thorning-Schmidt afslører i bogen, at forholdet til den ellers tro tro væbner, Henrik Sass Larsen allerede var kølnet gevaldigt, inden hun i 2011 besluttede, at han alligevel ikke skulle være finansminister.

Hun fortæller bl.a., hvordan Henrik Sass Larsen havde stået hende bi og i de første år havde talt hende op i baglandet og lagt oprør ned. Men i tiden op til valget i 2011 var Sass Larsen på vej ud af hendes indercirkel.

»De to gamle kammerater havde langsomt mistet tilliden til hinanden. Samarbejdet havde ganske enkelt været opslidende. Og da loyalitet er et absolut krav' i Helle Thorning-Schmidts inderkreds, var hun i stigende grad begyndt at lytte til andre end Henrik Sass Larsen. Lige efter formandsvalget i 2005 var de i kontakt flere gange dagligt, men nu var det ikke længere ham, der styrede slagets gang, og det skabte splid mellem dem.«

Henrik Sass Larsen havde spillet en hovedrolle i at formulere et fælles politisk grundlag med SF og han deltog også i de hårde regeringsforhandlinger mellem Socialdemokratiet, SF og De Radikale på Hotel Crown Plaza ('Det sorte Tårn', red.).

Men samtidig med, at den radikale leder Margrethe Vestager pludselig meldte ud, at hun ville være finansminister, lavede Politiets Efterretningstjeneste, PET, et sikkerhedstjek på alle potentielle ministeremner. Og her fik Sass en anmærkning, fordi han havde sms'et med et medlem af rockergruppen Bandidos efter en bytur i Køge.

Det var op til statsministeren at afgøre om Sass kunne blive minister. Og hun skriver i bogen, at hun ikke kunne lade det ligge.

»Jeg mente, at der var nok information i forhold til, at han ikke havde reageret korrekt over for rockeren. Jeg følte, at det kunne betyde, at han ville kunne blive beskyldt for at være i lommen på et eller andet skummelt miljø. Og jeg tænkte: 'Kan der komme mere senere?'. Derfor traf jeg den beslutning, at han ikke skulle være finansminiter,« siger Helle Thorning-Schmidt i bogen.

Alle i forhandlingslokalet på Crown Plaza gik ifølge bogen i en slags 'kollektiv choktilstand', da Thorning meddelte, hvorfor Sass ikke længere var tilstede i tårnet. Folk sad med tårer i øjnene og kunne dårligt tro, hvad de hørte.

Helle Thorning-Schmidt fortæller i bogen, at hendes forhold til Sass begyndte allerede i 1997, hvor hun selv flyttede til København:

»Jeg ringede til Henrik, fordi jeg godt kunne lide ham. Jeg kendte ham ikke særlig godt, men jeg kunne lide, at han var en del af et moderne Socialdemokrati. Jeg tænkte, at Morten Bødskov og Henrik Sass Larsen var nogle af dem, der kunne forny partiet. Og det ville jeg også gerne. Så jeg spurgte ham, om han skulle have hjælp med kampagnen,« fortæller Helle Thorning-Schmidt.

Bogen beskriver også, hvordan Helle Thorning-Schmidt, Bjarne Corydon, Henrik Sass Larsen og Mette Frederiksen allerede i 2014 var begyndt at tale om, hvem der var den rette arvtager efter Thorning, der var kommet i spil som kandidat til at overtage formandsposten for Det Europæiske Råd. Hun fik ikke posten, men fra det tidspunkt var Mette Frederikse 'kronprinsesse'.

Da Helle Thorning-Schmidt på valgaftenen i 2015 konstaterede, at hun ikke kunne bevare regeringsmagten, var Henrik Sass Larsen den eneste i partiet, hun ringede til. Mette Frederiksen fik ikke hverken et diskret vink eller et telefonopkald.