En af fagbevægelsens absolutte topfigurer, formand for Transportgruppen i 3F Jan Villadsen, forlader Socialdemokraterne og melder sig i stedet ind i SF. Det bekræfter han over for BT.

Det sker i direkte protest med Socialdemokraternes gruppeformand Henrik Sass Larsen og hans håndtering af Uber-sagen.

Tirsdag gik Socialdemokraterne imod at nedsætte en Uber task force - et forslag som SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti støttede.

»Det er trist at opleve, hvordan en enkelt mand kan styre Socialdemokraternes Uber-politik hen over hovederne på sine partifæller. Den slags gør det ikke nemmere at engagere 3F’ere og andre gode folk i politik, selv om der er mere brug for det end længe,« skriver han på Facebook.

BT har tirsdag aften talt med Jan Villadsen.

Hvem er det, du hentyder til?

»Jeg kan kun gå ud fra, at der er en i ledelsen, der beslutter, hvad resten skal mene,« siger Jan Villadsen og tilføjer:

»Jeg har kun set én udtale sig positivt om Uber.«

Du mener altså, at det er én mand, som har overbevist alle sine gruppefæller om, hvad de skal stemme?

»Jeg har kun hørt en eneste socialdemokrat udtale sig positivt om Uber. Og det er gruppeformanden (Henrik Sass Larsen, red.). Jeg ved ikke, hvor stor magt han har, men åbenbart meget stor.«

Det er en hård anklage, at Henrik Sass Larsen skal have overbevist sine kolleger om, hvad de skal stemme?

»Jeg har kun set, at Henrik Sass har udtalt, at Uber er godt. Jeg kan ikke sige andet end, at det må være ham,« siger Jan Villadsen.

Han oplyser, at han har fået mange 3F-positive mail fra medlemmer af den socialdemokratiske gruppe inden tirsdagens afstemning, men han ønsker ikke at oplyse, hvilke politikere han taler om.

»Men mit klare indtryk er, at folketingsgruppen er i tråd med medlemmerne - og også med det jeg siger. Det her er vanvittigt.«

Gør virkelig ondt

Hvordan er det at melde sig ud?

»Det gør virkeligt ondt. Men jeg skal ikke være en del af det længere. Jeg har været medlem i rigtig mange år og altid følt mig godt tilpas, men det her er simpelthen dråben. Jeg forstår det ikke,« siger Jan Villadsen og fortsætter:

»Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet på, at man ikke kom til fornuft. Det forslag var identisk med det Socialdemokratiet selv fremsatte for et par måneder siden.«

I sin tid som erhvervs- og vækstminister udtalte Henrik Sass Larsen sig positivt om taxa-tjenesten Uber.

»Man må jo sige, at det at køre taxa i dag er en pebret fornøjelse, og det at man pludselig kan få nogle ind, der faktisk gør, at man også har råd til at blive transporteret rundt i en bil, det synes jeg, ville være alle tiders, sagde han dengang til DR Nyheder.

Det har gjort 3F rasende. Fagforeningen mener, at Uber er med til at dumpe lønnen for taxachauffører.

Konflikten blev meget tydelig i sidste uge, da Henrik Sass Larsen fyldte 50 år. Her troppede Jan Villadsen op, og gaven var et gavekort til taxi, så han med fagforeningsformandens ord kunne »køre hjem på god og fair vis.«

BT forsøger at få en kommentar fra Henrik Sass Larsen.