Der er en syg kultur på Slotsholmen, hvor ministerierne holder til, siger flere partier.

Hjemsendelse af to ledende embedsmænd i Integrationsministeriet får nu flere partier på Christiansborg til at tale om, at der hersker en syg kultur på Slotsholmen.

Statsløsekommissionen uddelte mandag drøje hug til Claes Nilas og Kim Lunding for ikke at stå fast over for deres minister.

De havde ikke skåret det ud i pap for hende, at det var ulovligt at nægte statsløse palæstinensere dansk pas, sådan som en FN-konvention har bestemt.

Daværende departementschef Claes Nilas fjernede endda advarsler i de papirer, som Birthe Rønn Hornbech (V) modtog om sagen, hele to gange.

Grove fejl

Hun slipper derfor for kritik, mens hele ansvaret placeres hos de embedsmænd, der burde kende love og regler og rådgive objektivt om dem.

Claes Nilas og Kim Lunding kan nu imødese en tjenestemandssag for grove fejl.

Spørgsmålet er, om de får lov at vende tilbage til et job på tilsvarende niveau. De seneste fem år har den ene sag efter den anden ført til, at embedsmændene har måttet betale en høj pris for store og små fejl.

Nogle har helt forladt offentlig tjeneste, mens andre har måttet se deres karriere dreje ud på et sidespor eller stoppe på et lavere niveau.

Hvorimod ministrene ofte har kunnet vende tilbage efter en tid ude i kulden.

Jonas Dahl fra SF mener, at embedsmændene bliver nødt til at ransage sig selv og blive stærkere til at sige stop, hvis en minister er ved at bryde loven.

Saglig rådgivning

»De har en særlig forpligtelse til at sige, at man ikke kan sidde og fifle med reglerne, og det begynder at blive kriminelt, når man prøver at dække over egne fejl. Det har vi set for mange eksempler på,« siger han.

Pernille Skipper (EL) mener, at embedsmændene er blevet for politiske.

»Det forventes, at de i højere grad optræder som spindoktorer og politiske sparringspartnere end som embedsmænd, der leverer en saglig rådgivning. Måske skal vi have viceministre som i Sverige. Det vil skærme embedsmændene bedre af,« siger hun.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) mener generelt, at man kan have tillid til embedsmændene.

De røg i fedtefadet - her er de i dag

Justitsministeriet

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Anne Kristine Axelsson var som departementschef i Justitsministeriet med til at servere en nødløgn for Folketinget for at undgå, at retsudvalget aflagde Christiania et besøg.

Nødløgnen kostede i december 2013 Morten Bødskov (S) posten som justitsminister. Anne Kristine Axelsson og afdelingschef Jens-Christian Bülow havde drøftet nødløgnen med Bødskov, og de to embedsmænd blev i første omgang fritaget fra tjeneste.

En dommerundersøgelse frifandt dem imidlertid, hvorefter Jens-Christian Bülow vendte tilbage til sit gamle job. Efter politisk pres blev Anne Kristine Axelsson overflyttet til Kirkeministeriet, da departementschefen her valgte at gå på pension.

Integrationsministeriet

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Claes Nilas blev mandag sendt hjem fra jobbet som kommitteret i Integrationsministeriet. Han var under statsløsesagen departementschef og Birthe Rønn Hornbechs (V) nærmeste medarbejder.
Da Thornings regering i 2011 nedlagde ministeriet, blev han departementschef i Ministeriet for by-, bolig- og landdistrikter. Efter regeringsskiftet rykkede han tilbage i Integrationsministeriet som kommitteret.

Hvis Inger Støjbergs (V) plan var at tilbyde ham en central rolle i udlændingepolitikken, blev den forpurret. Kommissionen mener, at Claes Nilas og afdelingschef Kim Lunding har begået så grove forseelser, at de kan drages til ansvar. Helt tilbage i 1980erne spillede Claes Nilas også en central rolle i Tamil-sagen, hvor han var ministersekretær for daværende justitsminister Erik Ninn-Hansen (K). 

Skatteministeriet

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Peter Loft er i dag skatterådgiver for Autobranchen Danmark. Han blev som øverste chef i Skatteministeriet sendt hjem med fuld løn, da skattesagen om Thorning og Kinnock brød løs. Han fik kritik for sit forsøg på at vildlede Ombundsmanden, men blev frikendt for hovedanklagen om, at han havde forsøgt at påvirke Skats behandling af Stephen Kinnocks skattesag. Kommissionen mente ikke, at hans fejl var så alvorlig, at der skulle rejses tjenestemandssag.

Af grunde, som kun få kender, ønskede den daværende regering ikke at tilbyde ham et nyt job i statsadministrationen. Som kompensation forhandlede hans faglige organisation Djøf en lønpakke hjem til ham på tre års løn - i alt 4,5 mio. kr.

Ifølge Politiken er han fritstillet til at hæve løn andre steder, hvilket han altså nu gør. Hos Autobranchen Danmark skal Peter Loft lobbye for at lette beskatningen af biler.         

Rigspolitiet

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Torsten Hesselbjerg blev i 2008 fyret som rigspolitichef. Han blev i stedet kommitteret i Kriminalforsorgen, hvor han skulle se på fængselsforholdene i Grønland. Hans fyring kom efter måneders kritik af politireformen, som det var hans opgave at gennemføre. Men den kørte af sporet, og det pyntede heller ikke på omdømmet, at han havde tørret private udgifter under en ferie i Rio af på skatteyderne.  

Udviklingsministeriet

Charlotte Slente havde et medansvar for, at udviklingsminister Christian Friis Bach (R) gav Folketinget forkerte oplysninger om GGGIs rejseregler. Han havde afvist, at han havde været med til at godkende, at Lars Løkke (V) kunne rejse på første klasse. Men det havde han gjort på et møde i Sydkorea uden at vide det. Som direktør for kontoret for udviklingspolitik var det blandt andre Charlotte Slentes ansvar, at fejlen ikke blev opdaget i tide.

Da det endelig skete, måtte hun ringe til ham under hans rejse i Mellemøsten og fortælle ham, at han havde misinformeret Folketinget. Christian Friis Bach trak sig, og Charlotte Slente blev kaldt i tjenesteligt forhør. Hun skiftede job internt i ministeriet med nedgang i ansvar og løn som følge. To andre embedsmænd blev tildelt en advarsel. 

Forsvaret

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Tim Sloth Jørgensen stoppede som forsvarschef i 2009 efter balladen om den arabiske udgave af bogen ’Jæger - i krig med eliten’ af en tidligere jægersoldat. Den tidligere topchef blev siden hentet til virksomheden Terma som seniorrådgiver inden for militær-it.

Tim Sloth Jørgensen stoppede som forsvarschef, da det kom frem, at det var medarbejdere i forsvaret, der stod bag en uhjælpelig oversættelse af jægerbogen og sendte den til BT.

Forsvarskommandoen havde forsøgt at stoppe bogen med et fogedforbud, idet man hævdede, at den indeholdt militære hemmeligheder. Det afviste byretten. Så påstod man, at den arabiske oversættelse allerede lå på nettet, og daværende forsvarsminister Søren Gade (V) nåede at sige, at ’det var helt ude i hampen’, at forsvaret selv stod bag. Men det var det, og så måtte Tim Sloth Jørgensen forlade jobbet.