Regeringen er i gang med at lave et udspil omkring, hvor meget og hvornår pensionsalderen skal hæves. Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten er dog modstandere af overhovedet at pille ved den oprindelig aftale.

BT debat har talt med de to finansordfører fra Venstre og Socialdemokratiet, Jacob Jensen (V) og Benny Engelbrecht (S), der er rygende uenige i, hvad der skal ske med pensionsalderen.

Jacob Jensen mener, det er helt nødvendigt at hæve pensionsalderen.

»Vi vil hæve pensionsalderen, fordi det bliver nødvendigt i takt med, at vi lever længere og befolkningen bliver ældre. Vi får brug for flere erhvervsaktive hænder, som bidrager til fællesskabet, og arbejder nogle få måneder ekstra. Det vil til gengæld skabe et meget stort milliardbeløb – 3,75 mia. – som vi netop kan bruge på fællesskabet og på dem, som har mest brug for det, de socialt udsatte, nedslidte og syge,« siger han.

»Et udspil handler ikke udelukkende om at hæve pensionsalderen, det kan også handle om at give nogle økonomiske incitamenter til at få folk til at arbejde lidt længere. Jeg tror, at det kan være en kombination.  Det er det rene vrøvl, at vi skaber et skævt Danmark. Tværtimod vil det her forslag være med til at få flere ud på arbejdsmarkedet, som vil betyde, at vi får flere penge i fællesskabskassen,« siger han.

»Rød blok er ude og tromme på ølkassen til 1. maj, men når de nu ikke vil være med til at hæve pensionsalderen eller gøre det mere attraktivt at arbejde længere, hvordan har de så tænkt sig, at det fremtidige velfærdssamfund skal finansieres, og jeg vil ikke høre, at de bare vil sænke skatten. De anerkender ligesom os, at vi oplever et demografisk træk, men hvordan skal det finansieres? Det skylder de svar på,« siger han.

Benny Engelbrecht er dog rygende uenig og mener, at der er fint styr på den danske fremtidige økonomi.

»Der er fint styr på den danske økonomi. Der er ikke nogle brændende platforme for at skulle skabe et yderligere råderum. Derfor er der ikke behov for at få borgerne til at bidrage mere. Vi kan ikke presse citronen yderligere. Når vi skruer frem til 2040, vil Danmark have Europas højeste pensionsalder, og det skal ikke hæves yderligere. Jeg ved godt, at Finansministeren siger, at vi kommer til at lide økonomisk i fremtiden, men det er løgn. Landets førende økonomer sagde i sidste uge, at vi ikke får økonomiske problemer i fremtiden. Dansk økonomi er fremtidssikret,« siger han.

»Kristian og Jacob Jensen bør sige, hvad de mener. De vil gerne have flere penge, som de kan bruge på skattelettelser. Det er fair, at de vil det, men jeg er uenig. Og det skal ikke prøve at skjule deres intentioner. Det er ikke solidarisk at sætte dem, der har svageste skuldre, til at arbejde længere. Og der er intet, der stopper én, i ikke at gå på pension. Jacob Jensen vil tvinge nedslidte til at blive længere, og det er uretfærdigt. Vi rykker os ikke. Ikke et par måneder. I august sagde den nye Regering, at de vil hæve pensionsalderen, men de mangler stadigvæk at komme med et konkret forslag, som vi kan forholde os til. Det er uvederhæftigt, og det skaber en enorm usikkerhed på arbejdspladerne,« siger han.

På BTs Facebook-side er der lavet en afstemning, hvor 95 procent stemmer 'nej' til at hæve pensionsalderen.