Kontroversielle udtalelser om, at lærerne er for uambitiøse og folkeskolens hovedproblem er revet ud af en sammenhæng. Jeg har aldrig udpeget lærerne som det største problem, lyder det nu fra Indenrigs- og Sundhedsminister Bertel Haarder.

Efter Berlingske i morges kunne bringe historien om, at Bertel Haarder revser lærerne i folkeskolen er alle andre medier fulgt med og har ligeledes fortalt, hvordan ministeren går i kødet på lærerne.

Men ministerens pegefinger er slet ikke så højt hævet, som artiklen i Berlingske giver indtryk af. Det siger Bertel Haarder nu i en pressemeddelelse, hvor han går i rette med avisens brug af hans udtalelser. 

- Jeg har ikke gjort status over folkeskolen og udpeget lærerne som et hovedproblem. Det er en helt ude i hampen vinkling, siger han.

Læs også: Professor: Bertel har ret!

I dagens udgave af Berlingske er Bertel Haarder citeret for at sige:

- Forklaringen er, at ambitionen hos lærerne på elevernes vegne ikke har været høj nok. Og hvis man i en lovparagraf kunne skrue lærernes ambitioner på elevernes vegne op, var det det eneste, man skulle gøre. Så kunne man droppe alt det andet. Lovparagraffer har man jo kun for at kompensere for menneskelige svagheder.

Udtalelser der er revet ud af en sammenhæng siger Bertel Haarder.

-Jeg har givet et længere interview om afbureaukratisering, hvor jeg bl.a. blev spurgt, hvorfor jeg selv som undervisningsminister indførte bureaukrati med elevplaner og test. Ordene om lærerne er revet ud af sammenhæng og er ikke dækkende for mit syn på lærerne, siger ministeren.

Læs også: Rektor: Skolen har manglet faglig ambition

Det hører dog med til historien, at Bertel Haarder har godkendt alle citater.

Han har haft alle citater, vi har bragt, til godkendelse. Og han har vidst, hvilken sammenhæng de indgik i, siger Berlingskes chefredaktør Tom Jensen.