Blot 36 fanger blev anbragt i isolation under varetægtsfængsling sidste år. Amnesty har i mange år kritiseret brugen af isolationsfængsel, men nu vi er på rette vej, lyder det.

Færre og færre varetægtsfængslede anbringes i isolation i danske fængsler, og det glæder Amnesty International.

Det viser, at man godt kan bekæmpe kriminalitet uden at afsondre de indsatte fra omverden, lyder det fra menneskerettighedsorganisationen.

»Hos Amnesty har vi i årevis diskuteret med politiet og anklagemyndigheden om den meget udstrakte brug af isolationsfængsling. Svaret var tidligere, at man ikke kunne bedrive effektiv kriminalitetsbekæmpelse uden den omfattende brug af isolation. Men det, vi sidder med nu, er jo et bevis på, at det ikke var rigtigt,« siger jurist Claus Juul fra Amnesty.

En ny redegørelse fra Rigsadvokaten viser, at brugen af isolationsfængsling er faldende, og sidste år var antallet det laveste i mere end 13 år.

I 2006 kom en række skærpede regler på området, og det er blandt andet effekten af dem, vi nu ser, mener Amnesty.

»Det her fald viser, at når man går ind og stiller krav til anklagemyndighed om at begrunde, hvorfor isolationsfængsling er nødvendigt i den enkelte sag, og krav om indrapportering til rigsadvokaten, kommer der en tilbageholdenhed og konkret overvejelse, der altså betyder, at man er gået fra 553 isolationsfængslinger om året i 2001 til 36 i 2014,« siger Claus Juul.

I en pressemeddelelse siger justitsminister Søren Pind (V), at isolationsfængslinger kan være belastende for de indsatte, og det er vigtigt, at man er opmærksom på, hvordan omfang og varighed kan begrænses.

Hos Amnesty er man enig i, at man skal være varsom med brugen af isolation.

»Vi har eksempler på, at folk er blevet varigt syge af isolationsfængslinger. Vi kan ikke leve med, at vi en moderne retsstat har et indgreb, som vi ved er så belastende for den indsatte, hvis man ikke samtidigt stiller meget strenge krav til brugen af det,« siger Claus Juul.

Seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder Peter Scharff Smith er enig i, at udviklingen er positiv. Han understreger dog samtidigt, at begrebet isolationsfængsling kun dækker over et snævert felt.

»Man skal være opmærksom på, at den såkaldte »isolationsfængsling«, blot er en blandt flere former for isolation i danske fængsler og arresthuse. Mens isolationsfængsling under varetægt i henhold til retsplejeloven er faldet, så er brugen af strafcelle steget markant de seneste år. Det glemmer man nogle gange, når man ser de her tal,« siger han.

»Der er med andre ord stadig mange indsatte som placeres i forskellige former for isolation i danske i danske fængsler og arresthuse,« siger forskeren.