S og SF har måtte smide alt på forhandlingsbordet i forsøget på at lave et regeringsgrundlag med de Radikale. Her er et bud på, hvad det nye flertal vil gøre.

To uger efter at du satte dit kryds ved folketingsvalget, sidder Danmarks næste statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) stadig på 25. etage på et hotel i Ørestad og forhandler. Lidt er sluppet ud, og her er et forsigtigt bud på, hvad du med stor sandsynlighed kan vente dig af den næste regering:

1. Det bliver en S-SF-R-regering.

De Radikale spiller kostbare og vil gerne give indtryk af, at de stadig ikke er sikre på, om de går i regering. Det gør de. Ellers sad de ikke stadigvæk ved forhandlingsbordet. I dag skal den radikale hovedbestyrelse have en formel orientering om Vestagers planer om at gå i regering. Men det er en ren formalitet. Beslutningen er Margretes. Og den er truffet.

2. Der kommer ikke en millionærskat.

S-SFs krav om en særlig skat for de ca 20.000 danskere, der tjener over en million om året, er tilsyneladende faldet til jorden. De Radikale vil ikke være med. Derimod ser det ud til, at skattespørgsmålet er udskudt til senere forhandlinger om en skattereform, som skal forbedre konkurrenceevnen og lette skatten på arbejde - måske ved at hæve beskæftigelsesfradraget og grænsen for topskat. Det er Enhedslisten imod, men måske kan løftet om en skattereform være det, der får trepartsforhandlingerne til at glide, og måske kan den trække de borgerlige med i en aftale.

LÆS OGSÅ:

3. Det bliver dyrere at ryge og leve usundt.

De Radikale er med på at hæve afgifterne for usunde fødevarer og tobak. Men partiet kræver, at pengene bruges til skattelettelser.

4. Efterlønnen bliver beskåret og pensionsalderen stiger.

S og SF har måtte æde tilbagetrækningsreformen, som VKO lavede med de Radikale i foråret. Den radikale er urokkelige, og Dansk Folkeparti skal ikke nyde noget af at springe fra en indgået aftale.

5. Du skal ikke arbejde en time mere om ugen.

Den omdiskuterede 12-minutters plan er død. Og så alligevel. Der vil nemlig stadig blive indkaldt til trepartsforhandlinger, med det formål at få arbejdsmarkedets parter til at forpligte sig på at forbedre den danske konkurrenceevne, øge arbejdsudbuddet, opkvalificere arbejdsstyrken, begrænse lønudviklingen og indrette dagpengesystemet. Det sidste er en indrømmelse fra de Radikale, der ellers har stemt for VKOs halvering af dagpengeperioden og har nægtet at rulle den aftale tilbage. Men de Radikale forventer, at den kortere dagpengeperiode vil overleve trepartsforhandlingerne, hvor arbejdsgiverne vil nægte at lave en generel forlængelse af perioden.

6. 24-års-reglen består.

Både de Radikale og Enhedslisten er imod 24-års reglen, men de har erkendt, at S og SF ikke lader sig rokke, og de har i øvrigt et massivt flertal bag sig. Derimod kommer der andre lempelser af udlændingepolitikken. VKOs pointsystem for familiesammenføring skrottes, men om S-SF kommer igennem med deres eget alternativ, er uvist. Der har også været tale om at lave en administrativ lettelse af fortolkningen af det såkaldte tilknytningskrav. Og så vil starthjælpen blive fjernet, ligesom i øvrigt kontanthjælpsloftet også bliver afskaffet.

LÆS OGSÅ:

7. Der kommer en betalingsring.

Der har været stor diskussion om den københavnske betalingsring, men de Radikale har for længst accepteret, at den bliver en realitet. Det ligger dog ikke fast, hvordan modellen for betalingsringen konkret bliver skruet sammen.

LÆS OGSÅ:

Det ved vi ikke endnu: Der er stadig store huller i puslespillet om det kommende regeringsgrundlag. En af de store knaster er skoleområdet, hvor der er langt mellem parterne. De Radikale er for eksempel imod nationale test i folkeskolen og S-SFs forslag om at bruge 1,2 mia om året på en to-lærer ordning for de mindste klasser.

Samtidig er der hele ministerkabalen, som man fortsat kun kan gisne om. Bt.dk har dog et bud på, hvordan den kommer til at se ud. Se den HER