Marie Krarup har evnen til at servere de ukorrekte synspunkter på de upopulære tidspunkter. Hun er med andre ord sin fars datter.

Første gang, man møder Marie Krarup (DF), kan man blive en anelse forskrækket. For hun har træk, og taler og bevæger sig på en måde, som ikke efterlader nogen tvivl om slægtskabet med faderen, tidligere sognepræst i Seem og folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, Søren Krarup.

Som sin far har hun en veludviklet evne til at servere ukorrekte synspunkter på upopulære tidspunkter. Blandt de mere opsigtsvækkende var hendes beskrivelse af mødet med de lokale skikke i New Zealand efter et besøg med Folketingets forsvarsudvalg.

»Vi blev modtaget med et maori-danseritual med en halvnøgen mand i bastskørt, der råbte og skreg på maori. Han udførte mærkelige ritualer og rakte tunge, mens vi så til,« skrev hun på sin blog i Berlingske.

Men værre end manden i bastskørt var mødet med søofficerer, der gned næse med gæsterne:

»Jeg skal hilse og sige, at man føler sig som en idiot, når man tvinges til at gnide næse med ti europæisk udseende søofficerer,« skrev Marie Krarup. Mange, både i Danmark og New Zealand, blev forargede, og det socialdemokratiske folketingsmedlem Trine Bramsen opfordrede hende til at forlade Forsvarsudvalget. Marie Krarup meddelte, at hun ikke så meget som kunne drømme om at give en undskyldning. En anden kvindelig kollega, Merete Riisager fra Liberal Alliance, mente i modsætning til Trine Bramsen, at Marie Krarup skulle anerkendes for sit mod til at sige tingene, som hun opfatter dem.

»Marie Krarup har en anden opfattelse af begrebet kultur, end langt de fleste meningsdannere i Danmark har, og derfor chrasher hun fuldstændig med hele det bedre borgerskab,« lød det.

Måske er det autenticiteten, som gjorde Marie Krarup til en dygtig gymnasielærer. Hun er særdeles veluddannet, med en kandidateksamen i russisk, hun er sprogofficer, og samfundsfag er suppleret med sidefag i økonomi og religion. Hun har haft forskellige job, blandt andet som reserveofficer, fuldmægtig i et ministerium, diplomat (assisterende forsvarsattache i Moskva med rang af major), analytiker, gymnasielærer og nu politiker. Men spørger man om, hvad hun holder mest af, er det jobbet som gymnasielærer, hun nævner.

»At fremstille komplicerede sammenhænge forståeligt og at lære mere er det bedste i verden,« siger hun.

Krarup

Ifølge sin chef på Frederiksborg Gymnasium, Peter Kuhlman, var hendes elever glade for hende.

»Hun er en dygtig og engageret lærer med en høj grad af autoritet i undervisningen. Jeg har aldrig modtaget en klage, og hun er mere facetteret, end hun for tiden optræder i medierne,« sagde rektoren, mens Maori-bemærkningerne fik sarte sjæle til at skvulpe. Og skulle hun ikke blive genvalgt, er det jobbet som gymnasielærer, hun vil tilbage til.

Når hun alligevel valgte at forlade undervisningen for at gå ind i politik, skal forklaringen findes i hendes familie med dens stærke sammenhold. Da hendes far forlod Folketinget i 2011, bad han sine fire døtre om at erstatte ham. Marie Krarup var den af døtrene, der havde praktisk mulighed for det.

»Jeg er født i en familie, hvor man skal handle, når det er nødvendigt,« forklarer hun. Hun mener, at Danmarks frihed er truet af islam, EU og »kulturel selvopgivelse« – og i den nævnte rækkefølge. Hun stiller gerne op til TV-dueller, også når hun er i klart mindretal. Forsvarspolitikken er en vigtig del af missionen, men det er de store linjer og perspektiver, der driver hende.

Hun er gift med Jacob Soelberg, der arbejder med markedsføring af musikere og orkestre primært i den klassiske musikverden. Hun har to voksne børn fra sit første ægteskab og er i fritiden en ivrig roer sammen med sin mand og sit romandskab. Marie Krarup var med til at vinde sølv i DM i ti kilometer roning i 2014.