Danmarks nok mest kendte hjemløse mand Henning Elsner, som er hovedperson i DR2s populære serie ‘Felix og vagabonden’, er endt i en bitter strid.

46-årige Henning Elsner fortæller nu, at han i flere måneder har kæmpet mod en revisor fra Holte, nord for København. Ifølge vagabonden ville revisoren hjælpe ham non-profit med at udgive en kalender, men endte med at betale sig selv mere end 26.000 kr. Og i dag er kassen tom.

Revisor og forlægger Jan H. Clausen afviser, at han har snydt den hjemløse Henning Elsner. Tværtimod er det ham, der er blevet snydt og bliver hængt ud uden grund, lyder det.

»Det er mig, der er blevet snydt. Henning har ikke overholdt sin del af aftalen. I stedet skaber han en shitstorm mod mig på Facebook,« siger Jan H. Clausen.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om konflikten og sagen bag. BT har talt med både den hjemløse Henning Elsner og revisoren Jan H. Clausen. Her får du begge sider af sagen - påstand mod påstand ...

Det får du:

  • Artikel/interview: Tv-vagabond i bitter strid
  • Artikel/interview (påstand mod påstand): 'Det er mig, der er blevet snydt'

En revisor fra en af landets rigeste kommuner anklages for at have snydt Henning Elsner for en formue

Danmarks nok mest kendte hjemløse mand Henning Elsner, som er hovedperson i DR2s populære serie ‘Felix og vagabonden’, er endt i en bitter strid.

46-årige Henning Elsner fortæller nu, at han i flere måneder har kæmpet mod en revisor fra velhaverbyen Holte, nord for København. Ifølge vagabonden ville revisoren hjælpe ham non-profit med at udgive en kalender, men endte med at betale sig selv mere end 26.000 kr. Og i dag er kassen tom.

»Han er en plattenslager,« siger Henning Elsner, der udover at medvirke i tv-programmet også står bag Facebook-siden ‘Følg en hjemløs’, som følges af ca. 55.000 danskere.

Den spektakulære historie begynder, da Henning Elsner 17. november sidste år skriver på Facebook, at han gerne vil udgive og sælge en kalender med billeder af hunden Felix, der har været hans faste følgesvend rundt i Danmark siden 2011, da han blev hjemløs.

2.000 eksemplarer

Dagen efter skriver den selvstændige revisor Jan H. Clausen, der driver forlaget ClausenPublishing som bibeskæftigelse:

»Jeg er partner i et lille forlag, og vi vil gerne hjælpe dig med et bog/kalender-projekt på non-profit basis. Det vil naturligvis være sådan, at du og Felix får hele overskuddet ubeskåret.«

De indgår herefter et partnerskab, kalenderen bliver trykt i 2.000 eksemplarer og går som varmt brød. I alt indbetaler køberne mere end 191.000 kr., men Henning Elsner og Jan H. Clausen skriver aldrig deres aftaler ned – og i dag har de vidt forskellige udlægninger af, hvad der er blevet aftalt.

Henning Elsner og hans hund Felix er blevet landskendte i DR2’s programserie ’Felix og vagabonden’.  BT møder ham på Stevns, hvor han har slået sit telt op.foto: emil hougaard
Henning Elsner og hans hund Felix er blevet landskendte i DR2’s programserie ’Felix og vagabonden’.  BT møder ham på Stevns, hvor han har slået sit telt op.foto: emil hougaard
Vis mere

Men af sagens bilag og regnskab, som BT har gennemgået, fremgår det, at Henning Elsner bl.a. har fået en computer, andre småting og 2.000 kr. i kontanter. I alt har han fået værdier for 25.553,50 kr.

Af regnskabet fremgår det også, at Jan H. Clausen har trukket godt 26.000 kr., svarende til en tredjedel af projektets overskud på ca. 78.000 kr., ud til sig selv. Og i dag er alle pengene, der løb ind i selskabet ClausenPublishing IVS, som Jan H. Clausen kontrollerer, brugt. Det bekræfter revisoren over for BT.

»Han scorer mine penge, efter at han har skrevet, at han vil hjælpe mig non-profit,« siger Henning Elsner.

BT møder ham sydøst for Køge, hvor han har slået sit telt op nær Stevns Naturcenter. Han er sammen med hunden Felix på vej Danmark rundt. Undervejs skriver han om sit liv på Facebook, sælger hjemløseavisen Hus Forbi, lever af almisser, ligesom han af og til overnatter hos venner og bekendte, han kommer forbi, fortæller han.

Ville købe campingvogn

Sådan har det været siden 2011, da han ‘traf det desperate valg at blive hjemløs’, efter at et slagsmål med forsikringsselskabet Topdanmark resulterede i en gæld på halvanden million kroner, som han stadig slæber rundt på.

»Meningen var, at jeg skulle købe en campingvogn, som jeg kan bo i, for pengene fra salget af kalenderen,« siger Henning Elsner, der føler sig snydt og bedraget.

»Det har været en stor fejl at indgå det samarbejde,« siger han.

Jan H. Clausen siger, at han har givet sig selv betaling, fordi du ikke har overholdt en aftale om at give ham markedsføring til en værdi af 100.000 kr. på Facebook og i dit tv-program?

»Der har aldrig været sådan en aftale. Han sagde, at han ville blive glad for at få lidt PR, og det har han fået. Han skriver til mig, at han vil gøre det non-profit – og så tager han en tredjedel af overskuddet,« siger Henning Elsner.

Han tilføjer:

»Han skulle bare nævnes i nogle historier på Facebook. Det er han blevet, der står ClausenPublishing på kalenderen - og der er blevet vist billeder af den på Facebook.«

Vil du politianmelde ham?

»Min position som hjemløs er noget lort. Sagen er, at jeg ikke har papir på en skid, men en mundtlig aftale er vel lige så bindende,« siger Henning Elsner.

»Aftalen var, at jeg skulle lave kalenderen gratis for ham. Det har jeg gjort,« siger Jan H. Clausen. privatfoto
»Aftalen var, at jeg skulle lave kalenderen gratis for ham. Det har jeg gjort,« siger Jan H. Clausen. privatfoto
Vis mere

'Det er mig, der er blevet snydt'

Revisor og forlægger Jan H. Clausen afviser, at han har snydt den hjemløse Henning Elsner. Tværtimod er det ham, der er blevet snydt og bliver hængt ud uden grund, lyder det.

»Det er mig, der er blevet snydt. Henning har ikke overholdt sin del af aftalen. I stedet skaber han en shitstorm mod mig på Facebook,« siger Jan H. Clausen.

Du skriver, at du vil arbejde med kalenderen ‘non-profit’. Hvorfor skal du så alligevel have en tredjedel af overskuddet?

»Jeg har tilbudt at producere hans kalender non-profit, og det har jeg gjort. Hvad jeg får betaling for, er det, han beder mig om efterfølgende. Jeg har stået for listerne over bestillinger, webdelen, betalt regninger osv. Det var et ret stort arbejde.«

Det hører vel med, når man tilbyder at lave noget non-profit?

»Hans kalender er blevet lavet non-profit. Han bad mig selv om at stå for de her ting. Og vi aftalte, at den del skulle jeg have betaling for i form af markedsføring til en værdi af ca. 100.000 kr. på Facebook og i hans tv-program.«

Ked af den her sag

Henning Elsner afviser, at I har indgået sådan en aftale, og han siger, at du har taget kontrollen over projektet?

»Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal sige. Jeg har tilbudt at udgive kalenderen non-profit. Senere aftaler vi, at jeg også skal lave en del andet arbejde.«

Så du beslutter selv, at du skal have 26.000 kr.?

»Jeg er meget ked af den her sag, men det er mig, der er blevet snydt. Aftalen var, at jeg skulle lave kalenderen gratis for ham. Det har jeg gjort. Derudover har jeg brugt mere end 100 timer på det her. Det arbejde skulle jeg have markedsføring for, men det har jeg ikke fået. Derfor synes jeg, at det er rimeligt, at jeg får en kompensation.«

Han føler, at du har taget ejerskabet på projektet, fordi det er dig, der har kontrol over selskabet, hvor pengene fra kalender-salget røg ind?

»Ja, naturligvis. Jeg er nødt til at betale regningerne, som de kommer, selskabet skal have en adresse osv.

Hvordan i alverden skulle det kunne være anderledes?

Selskabet havde kun det ene formål at sælge kalenderen i den periode, projektet kørte. Hvordan skulle det ellers køre, hvis det samtidig skulle være gennemsigtigt?«

Hvorfor hedder selskabet ‘ClausenPublishing IVS’ og ikke f.eks. ‘Vagabonden og Felix IVS’, hvis selskabets eneste formål var at udgive kalenderen?

»Det ville jeg da synes var en vældig god idé, hvis ikke det var fordi, han skulle give mig PR for min indsats.«

Hvor mange penge står der på kontoen i dag?

»Der står kun de penge, som jeg skal have.«

26.000?

»Ja.«

Der er ingen penge tilbage?

»Nej.«

Henning Elsner har fået alt, hvad han skal have?

»Ja, han har fået en meget fin computer, printerpatroner og kontanter. Resten skal Skat have,« siger Jan H. Clausen.

foto: emil hougaard
foto: emil hougaard
Vis mere