19-årige Sofies krænker skal betale hende 100.000 kroner i erstatning, fordi han har optaget og videredelt en sexvideo uden hendes viden og samtykke.

Der er forskel på rigtigt og forkert, og ulovlige handlinger skal have konsekvenser.

Det var 19-årige Sofies ræsonnement, da hun i begyndelsen af året stod frem i Berlingske og fortalte om at rejse et civilretligt krav og føre en privat strafferetssag imod den fyr, som optog, opbevarede og siden fremviste en filmoptagelse af ham og Sofie under samleje uden Sofies viden og samtykke.



En beslutning, som Sofie traf, efter hendes sag om ulovlig billeddeling havde ligget stille hos Fyns Politi i otte måneder, og Sofie blev opmærksom på, at det var muligt at tage sagen i egen hånd med hjælp fra en advokat.

Dermed skulle Sofie i retten og selv løfte bevisbyrden, men så langt kom sagen ikke.

I stedet blev parterne kort tid inden retssagen enige om at indgå et forlig på 100.000 kroner.

Et beløb, som Sofies krænker har betalt Sofie, og som formentlig er det hidtil største herhjemme i sager om onlinesexkrænkelser.

Derfor er det en glad og lettet Sofie, Berlingske får i røret:

»Jeg synes ikke, at man kan sætte pris på, hvad jeg har været igennem, og jeg ville til enhver tid hellere have været 100.000 kroner foruden, hvis det betød, at jeg kunne være den video foruden. Når det er sagt, har jeg det bedre nu, fordi pengene er et bevis på, at det ikke er min egen skyld,« siger Sofie.



Hun lægger ikke skjul på, at tiden op til retssagen har tæret på hende, og at hun flere gange har haft lyst til at kaste håndklædet i ringen og opgive sit søgsmål.

»Jeg havde det rigtig skidt, og jo tættere vi kom på retssagen, jo værre blev folks reaktioner. Jeg kunne ikke sidde på skolen, uden at nogen tog billeder af mig, og mine tidligere venner ville ikke hilse på mig i byen og risikere at komme i bad standing hos ham, som optog videoen. Det var tydeligt at mærke, hvem folk holdt med,« siger Sofie, der imidlertid forsøgte at holde fokus på den større sag:

»Det, som fik mig til at stå fast, var ikke så meget min egen sag. I stedet forsøgte jeg at tænke på, at der var andre piger, som havde brug for, at jeg tog det her slag. Det drev mig, at min sag måske kunne hjælpe andre,« siger Sofie.

Artiklen fortsætter under billedet

100.000 kr. kan mærkes

Advokat og partner i NJORD Law Firm Miriam Michaelsen har ført sagen og forligsforhandlet på vegne af Sofie. Hun mener, at forliget og de 100.000 kroner indikerer, at der er en ændring af retspraksis i gang på området:

»Sofies sag blev anlagt med et krav om godtgørelse på 150.000 kroner, og da vi krævede det, sagde rigtig mange, at det var fuldstændig absurd at bede om et så stort beløb, fordi det ikke var retspraksis i den her type sager. Det var det heller ikke dengang, men siden kom der rigtig meget fokus på emnet, og det har været med til at rykke nogle rammer og medført mere reelle straffe,« siger Miriam Michaelsen og fremhæver Berlingskes artikelserie Blottet – klædt af på nettet, hvor 11 kvinder stod frem og fortalte om at få videredelt intimt billedmateriale på nettet imod deres vilje.





Hidtil har straffen for ulovlig videredeling af intimt billedmateriale været beløb i størrelsesordenen 8.000-10.000 kroner og typisk en betinget dom. Blandt andet fordi krænkerne som regel ikke tidligere har været kriminelle og normalt også er i gang med en uddannelse.

»Men i de krænkedes øjne virker 14 dages betinget dom og 10.000 kroner som en meget lille straf. Nærmest som en yderligere ydmygelse af den krænkede. Der er 100.000 kroner i højere grad et beløb, som kan mærkes, og som giver den krænkede en følelse af, at billeddelingen har konsekvenser,« siger Miriam Michaelsen, som lige nu har ti igangværende sager om onlinekrænkelser.

Hun mener, at det er vigtigt at forholde sig til, hvilke konsekvenser det har for den krænkede at få delt intimt billedmateriale af sig selv på nettet, når der skal tildeles erstatning:

»I tidligere sager kan jeg se, at der meget sjældent er blevet lagt vægt på de psykiske konsekvenser, billeddelingen har. Posttraumatisk stress, ødelagt koncentration og fritidsjob og skole, som den krænkede ikke kan varetage i en periode. Godtgørelsen skal afspejle de konsekvenser, og der er 100.000 kroner mere i den rigtige boldgade end 10.000 kroner,« siger Miriam Michaelsen.



Den vurdering er Sofie enig i, og hun mener, at sagens udfald har givet hende kontrollen tilbage:

»Jeg føler mig ikke længere som pigen fra videoen, eller at folk ser mig som hende fra videoen. Nu ved de og jeg, at jeg handlede, og det betyder, at jeg kan stå ved mig selv. Det er jeg rigtig stolt af,« siger Sofie, der netop har fået studenterhuen på hovedet og efter et sabbatår planlægger at læse jura.

Læs meget mere om digitale sexkrænkelser og mød 11 kvinder, som har oplevet at få videredelt intimt billedmateriale imod deres vilje: