Den nye navnelov gør det nemmere for kriminelle at skifte navn til Jensen, Hansen eller Petersen, hvis de vil skjule deres mørke fortid.

Forleden forsøgte en 26-årig mand fra Odense at skjule sig under et helt almindeligt navn i en sag, hvor han har erkendt at have sex-chattet med små piger helt ned til 11 år på ungdomshjemmesiden arto.dk, skriver Fyens Stiftstidende.

- De, der har et specielt navn, er lynhurtige til at få et nyt navn, bekræfter vicekriminalkommissær Per A. Petersen, Fyns Politi. Han mener, det mest er inden for narko- og sexmisbrugssager, at kriminelle skifter navn.

- De ved godt, at deres navn kommer frem, når de bliver dømt. Så har de en fornemmelse af, at den omtale vil forfølge dem på forskellig vis senere i deres liv, så derfor skifter de navn, siger Per A. Petersen til Fyens Stiftstidende.

Den 26-årige mand fra Odense ændrede navn den 12. juli 2007 og lagde dermed sin fortid som ansat i en dansk medievirksomhed bag sig.

Et andet eksempel er Peter Lundin, der i juni 2000 dræbte og parterede sin samlever og hendes to sønner.

Han har siden sin dom som tredobbelt morder taget navneforandring til Bjarne Skounborg. Den nye navnelov trådte i kraft 1. april 2006, og den gjorde det nemmere at skifte sit navn til ét af de 165 frie efternavne, der i dag er til rådighed.

- Kriminelle har de samme rettigheder for at skifte navn som alle andre mennesker. Vi går ikke ind og vurderer, om folk er kriminelle, når folk skal have lavet navneændring, siger fuldmægtig i Familiestyrelsen, Merethe Johansen. De mest almindelige efternavne i Danmark er Jensen, Nielsen og Hansen.