Kirke har ulovligt holdt gravsted skjult siden 2009

Efter mere end fire års opslidende kamp mod myndighederne kan en mor i København nu endelig få lov at besøge sin afdøde søns grav. Det har Kirkeministeriet afgjort.

Ann Brydholms søn Claus Remark Brydholm døde i 2009 i en alder af bare 38 år. Efterfølgende fik enken nedsat hans urne på Nivå Kirkegård, men på grund af en gammel strid med svigerfamilien holdt hun gravens præcise placering hemmelig og undlod at sætte en sten på stedet.

Siden har Ann Brydholm sammen med sine overlevende børn kæmpet for at få kirken til at udpege sønnens grav, men forgæves. Menighedsrådet støttede enken.

BT skrev første gang om sagen i januar sidste år. Dengang vurderede både den lokale biskop og flere eksperter, at kirken brød loven ved at skjule et gravsted for nære pårørende.

Det rørte dog ikke formanden for menighedsrådet, Ellen Ladhøj, som dengang udtalte, at hun hellere ville gå i fængsel end afsløre placeringen.

Urne flyttet

I april måtte selv hun dog bøje sig, da Kirkeministeriet efter lang tids sagsbehandling gav moderen og eksperterne ret.

- Min holdning har ikke ændret sig. Men et flertal i rådet mente, at vi skulle følge afgørelsen, og så måtte jeg jo bøje mig, siger Ellen Ladhøj i dag.

I en e-mail, som BT er i besiddelse af, har Ann Brydholm nu fået oplyst, at hendes søns urne for flere år siden blev gravet op og flyttet til Hørsholm Kirkegård i endnu et forsøg på at holde den skjult.

Her fik Ann Brydholm dog for nylig udpeget den præcise placering i endnu en umærket grav.

- Det var som om, jeg endelig fik en form for fred. Det er rigtig rart at have et sted at kunne sætte en blomst og mindes min søn. Det er det eneste, jeg har bedt om, siger Ann Brydholm.

’Vanvittigt’

Kirkens manglende vilje til at afsløre gravstedet for Ann Brydholm skyldes en række e-mail, som enken har sendt til menighedsrådsmedlemmerne via sin advokat.

BT har fået aktindsigt i brevene, hvor enken skriver, at hun frygter, at moderen vil ændre på graven, og at det vil give anledning til sammenstød, hvis de mødes på stedet. Det hele ville ifølge henvendelserne være traumatisk for hendes og den afdødes børn.

Ann Brydholm afviser, at der er grundlag for frygten.

Hun kalder hele forløbet vanvittigt og håber, at menighedsrådet og andre vil lære af sagen.

- Det er udtryk for en helt syg kultur, når et menighedsråd tror, at det bare kan sætte sig over loven og bestemme, om jeg må vide, hvor min søn er begravet, siger hun.

Claus Remark Brydholms enke har ikke ønsket at kommentere sagen.