Dansk Flygtningehjælps nye generalsekretær Christian Friis Bach går svære tider i møde.

Et stort flertal i Folketinget er direkte uenige med ham, når han i et interview med BT siger, at man skal holde fingrene fra de internationale konventioner, der beskytter flygtninge og deres rettigheder.

For konventionerne er ikke tidssvarende og bør tilpasses nutidens udfordringer, mener regeringen og dets støtteparti Dansk Folkeparti - ligesom også Socialdemokratiet er åben for ændringer.

Christian Friis Bach, der tiltræder sit nye job 1. november, siger allerede nu som nyudnævnt generalsekretær, at vi skal stå vagt om de nuværende konventioner, der beskytter flygtninge.

»Andreas Kamm (nuværende generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, red.) har meget klart sagt, at han ser ikke noget grundlag for at ændre på de internationale aftaler og konventioner, som definerer, hvornår man er en flygtning, og hvilke rettigheder man har. Det synspunkt står jeg fuldstændig bag,« siger Christian Friis Bach, der er tidligere radikal udviklingsminister.

Regeringen er uenig.

»Vi har flere gange haft situationer, hvor vi imod vores egen vilje har været nødt til at ændre dansk lovgivning på grund af netop konventioner og internationale aftaler,« siger Venstres udlændingeordfører Marcus Knuth.

Regeringen vil bruge det kommende danske formandskab for Europarådet til efteråret til at starte en international diskussion om, hvilke dele af konventionerne der kan ændres.

»Men samtidig lægger vi vægt på, at en opdatering skal ses i et samarbejde med andre lande – vi vil ikke ene og alene træde ud af alle konventioner,« understreger Marcus Knuth.

DF vil træde helt ud

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har for eksempel ønsket at få ændret FNs statsløsekonvention fra 1961. Den sikrer statsborgerskab til personer, der er født og opvokset i for eksempel Danmark – så længe de ikke er dømt for alvorlig kriminalitet.

Ministeren reagerede på en sag, hvor en person, som Politiets Efterretningstjeneste vurderede kunne være til fare for landets sikkerhed, alligevel fik tildelt statsborgerskab, fordi han ikke var dømt. Tidligere har regeringen også bebudet et opgør med FN's Flygtningekonvention.

Dansk Folkeparti vil gerne træde helt ud af FN’s statsløsekonvention og ser samtidig en lang række andre ting ændret, siger udlændingeordfører Martin Henriksen.

»I Den Europæiske Menneskerettighedskonvention vil vi godt have skrevet ind, at man kan udvise folk, selv om de har familie i Danmark. Man skal udvises ved kriminalitet. Desuden skal dem, der har flygtningestatus ikke kunne gøre krav på særlige familiesammenføringsregler,« siger Martin Henriksen.

Socialdemokratiets udlændingeordfører Dan Jørgensen er også åben over for at gøre konventionerne »mere tidssvarende.«