Kunstner: Blitzen Trapper
Titel: American Goldwing
Udgiver: SubPop/Target

Portland-bandet Blitzen Trapper har allerede over ti år på bagen. Som et mindre etableret navn i bølgen af det nye årtusindes countryrock-revival (med Wilco i spidsen) har d’herrer – medregnet foreliggende ’American Goldwing’ – udsendt nu seks albums.

Flere af disse har været svært underholdende; mest af alt fordi hjernen bag, Eric Earley, har haft en ret excentrisk tilgang til sangskrivningen. Det har altid været en fornøjelse at lytte til hans numre, der ofte har været båret af musikalske svinkeærinder i den ene eller anden retning.

Indtil nu. Desværre. For på dette, deres sjette udspil, har Blitzen Trapper bestemt sig for at hylde 70’ernes guitarrock/pop (tænk Big Star, tænk T. Rex) og det gør de på den mest uinspirerede, ligegyldige vis.

Der er nærmest ingen af disse skidte forsøg på at skrive gode melodier, man kan huske efter gennemlytningen.

Anstrengende og uinteressant

Det mest positive, der er at sige om ’American Goldwing’, er, at man uomtvisteligt kan høre, at de fem gutter hygger sig – særligt i ’Fletcher’, der på smittende vis fusionerer The Band roots-lyd med Rolling Stones’ dekadente blues.

Men spilleglæde er ikke nok, når man plagierer så åbenlyst eller når man langt fra swinger lige så godt som dem, man låner fra. Og så fremstår fuzz-tunge pasticher ’Your Crying Eyes’, samt især den nærmest Blue Öyster Cult-agtige ’Street Fighting Sun’ direkte anstrengende.

Wilco-tendenserne er nok tydeligst, når der bliver skruet ned for tempoet i ballader som ’My Home Town’ og ’Taking It Easy Too Long’, mens ’Might Find It Cheap’ kunne have hørt hjemme på en Kinks- plade fra 70’erne. Interessant er ingen af delene.

Ikke total fadæse

Heldigvis indeholder albummet, foruden ’Fletcher’, et par numre, der holder skiven fra den totale fadæse. Eksempelvis ’Astronaut’, der lyder som Elton John ville have gjort, hvis Phil Spector havde produceret ham.

Og i den helt afdæmpede ballade ’Girl in a Coat’ (tilsat melodika-solo) fornemmer man den vedkommende nerve og melodi, der ellers udebliver i resten af spilletiden, og ’Love the Way You Walk Away’ vugger af sted på hyggelig, snarere end ligegyldig vis.

Men overordnet set er ’American Goldwing’ altså Blitzen Trappers til dato mest begivenhedsløse plade, og det ærgrer, at deres kendetegnende eventyrlyst nærmest fuldstændig er gået fløjten.

Trackliste:
1. Might Find It Cheap
2. Fletcher
3. Love the Way You Walk Away
4. Your Crying Eyes
5. My Home Town
6. Girl in a Coat
7. American Goldwing
8. Astronaut
9. Taking It Easy Too Long
10. Street Fighting Sun
11. Stranger in a Strange Land