Forældrenes skilsmisse tog glansen af julen, allerede da Jan Rørdam var teenager. Men takket være Bamsekomponistens første barnebarn er magien nu vendt tilbage.

På grund af coronakrisen bliver julen anno 2020 selvfølgelig ikke som den plejer. Men hjemme hos Jan Rørdam er julehyggen tilbage. Og det fejrer Jan Rørdam med en splinterny julesingle, 'I øjnene på de mindste' – om barnebarnets smittende juleglæde.

»Hendes rene og uforfalskede glæde ved det hele, kan tydeligt ses i hendes øjne. Det får mig til at mindes min egen oplevelse af julen som barn, dengang var juleaften heller ikke andet end ren fryd og spænding,« siger Jan Rørdam, der som komponist har arbejdet med så forskellige navne som Bamse og Kylling, Shubiduas Michael Bundesen og Alberte Winding, som han også var gift med.

Videoen, som du kan se her, er optaget på og på vej til Jan Rørdams egen ødegård i Sverige.

Jan Rørdan er nyfødt julefan.
Jan Rørdan er nyfødt julefan. Foto: Steen Bundgaard
Vis mere

Det er også på ødegården, at Jan Rørdam skriver en stor del af sine sange. Og videoen er krydret med billeder fra Rørdams liv og barndom.

Før barnebarnets fødsel havde Jan Rørdam et ambivalent forhold til julen.

Han elsker selvfølgelig den tid, han tilbragte sammen med venner og familie. Men samtidig bringer julen også minder om forældrenes skilsmisse, forliste ægteskaber og de personer, man havde mistet.

»Tænk hvad den ene aften skal sone og stå model til af bristede forventninger, mistet samhørighed og meget andet,« siger Jan Rørdam.

Det var Jan Rørdam, der skrev musikken til serien om Bamse og Kylling.
Det var Jan Rørdam, der skrev musikken til serien om Bamse og Kylling. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

I 2006 udgav Jan Rørdam en cd sammen med Shubidua-sanger Michael Bundesen.
I 2006 udgav Jan Rørdam en cd sammen med Shubidua-sanger Michael Bundesen. Foto: Anders Birger Schjørring
Vis mere