Lyt til artiklen

Badevandet i Skanderborg Sø er fuld af de giftige blågrønalger, som kan gøre mennesker alvorligt syge.

Alt ånder glad idyl på badestranden ved Skanderborg Sø midt på Danmarks Smukkeste Festival. På de få meter strandsand, der er lagt ud til lejligheden, ligger bikiniklædte unge piger hofte ved hofte, og fra vipperne på badebroen kaster kåde gutter sig i det kolde søvand.

Men det skulle de måske lade være med. For selv om en kølig dukkert er skøn i festivalheden, så kan badeturen koste en tur hjem fra Danmarks Smukkeste Festival i utide med udslæt, feber, diarré og influenzasymptomer.

Badevandet er nemlig fuld af de giftige blågrønalger, som kan gøre mennesker alvorligt syge.

Derfor er der da også skiltet ved det stærk græsgrønne badesøvand. Man frarådes at bade. Det er mange af Danmarks Smukkeste Festivalgæster bare ret ligeglade med. Der hoppes og springes lystigt fra vipperne, og selv inde ved bredden, hvor vandet er tykt af alger, sopper pigerne rundt uden bekymring.

Da Sigrid, der sopper i det grønne vand med sine veninder, hører om advarslen lyder det kækt:
- så kan vi ikke læse.

Jeg skal ikke derud

Anderledes alvorsfuld er sygeplejerske Nina Frogh, der ellers plejer at nøgenbade hver morgen under festivalen.

- Jeg skal slet ikke derud i år. Jeg kender de alger fra mit arbejde som sygeplejerske, og jeg skal ikke have min festival ødelagt, siger hun fast.

Men selv om Nina Frogh og mange andre lader til at tage truslen fra dybet alvorligt, så er festivalens reaktion indtil videre relativ afdæmpet: Man har udtaget vandprøver og sendt dem til analyse. Først når de kommer retur fredag, vil man tage stilling til, om der skal mere end bare advares. Men det tror livredder Thomas Dres Jensen nu ikke.

- Jeg har lige talt med vores læger, og de siger, at vi ikke rigtig kan lukke badebroen, siger han med henvisning til, at hvis folk vil bade, så bader de. Også selv om man lukker de officielle badesteder. Så hellere have livreddere på, sammen med advarslerne om, at man bør holde sig på landjorden.