Lyt til artiklen

19.000 glade løbere vil om kort tid passere start- og målområdet ved B.T.s årlige Eremitageløb i Dyrehaven nord for København.

I år løber det af stablen søndag den 9. oktober. Løberne har hver sin vidt forskellige baggrund, når de deltager i Eremitageløbet. Nogle stiller op for første gang, andre for 43. gang. Nogle løber dette ene løb om året, mens andre er garvede løbere, der deltager, for enten at sætte ny PR på ruten eller for at hylde den smukke rute i Danmarks nationalskov.

Hvad end begrundelse for at kaste sig ud på de 13,3 km den anden weekend i oktober er, kan der være brug for gode råd til at gøre løbet til det aller bedste nogensinde. Det hjælper B.T.s eksperter dig til.

Med B.T. Plus får du:

Eremitageløbets historie

Sådan bliver du klar til E-løbet

Løbeprogram

Det skal du spise

Undgå skader

Undgå ømme ben

Praktisk info på løbsdagen

Det skal du passe på i skoven


Det er ikke lige meget hvad du putter i munden inden du skal ud på løbeturen. Men hvis du går efter helt almindelig sund kost, er du på rette spor.

Vi er ikke som kameler, der kan drikke på forskud og optage det overskydende vand undervejs, mens vi løber. Drik til du ikke er tørstig mere og drik så en halv liter vand derudover, mere kan kan du ikke optage alligevel, siger bromatolog og veteran Europamester i orienteringsløb, Rolf Lund, der udover EM titlen også har mere end 30 danske mesterskaber på Cv’et. Og selvom det kan være fristende at lade sig lokke af de mange typer energibarer der tilbyder masser af hurtig energi til løbeturen, så er det heller ikke det store hit til almindelige træningsture, forklarer Rolf Lund.

- Hvis du løber under 45 min til 1 time, så er der overhovedet ingen grund til, at kaste sig over alle mulige high tech energi produkter. Det er spild af penge. Og har du spist fornuftigt inden løbet, har du også rigeligt energi i depoterne til at gennemføre de kortere træningsture.

Rigtig løbekost er derfor kost, der indeholder langsomme kulhydrater, som kroppen ikke optager så hurtigt. Et stykke groft rugbrød er f.eks. et meget bedre valg end en portion guldkorn, der lynhurtig bliver brændt af når du løber.

-Tomme kalorier er no go, så selvom f.eks. en marsbar indeholder masser af energi, så er det ikke noget der holder ret længe, forklarer bromatologen og fortæller at det faktisk er bedre at være småsulten end mæt inden du skal ud på løbeturen.

- Har du for meget mad i maven, risikerer du, at få ondt i maven undervejs, det tror jeg de fleste løbere kender til, men synes man alligevel at man trænger til lidt i maven, så kan du godt tage et stykke rugbrød et kvarter før du skal af sted.

Hvis du skal ud på ture af mere en 1 times varighed, er det en god ide med væske undervejs. I sær i de kommende måneder, hvor temperaturen nemt kommer over 20 grader. Men hvis du ikke vil klare dig med vand alene, kan du udover at tilsætte sukker til vandet også blande lidt salt i.

- Du mister faktisk en del salt når du sveder meget, så derfor risikerer du at saltbalancen kommer ud af trit, når du løber de længere ture. En teskefuld salt til en liter vand er nogenlunde det niveau du skal ramme, forklarer Rolf Lund.

En anden tommelfingerregel som Rolf Lund anbefaler at følge, er at du på grund af temperatur forskellene, om vinteren typisk har brug for lidt væske med en større sukkerkoncentration og om sommerheden mere væske med en lavere sukkerkoncentration.